Výlety

Abruzzo: neobjevený ráj pro cyklisty

Abruzzo: neobjevený ráj pro cyklisty

Plánujete-li cyklistickou dovolenou, návštěva regionu Abruzzo ve střední Itálii je tipem, který je na místě. Z velké části jsou zde hory a pokud se ubytujete na pobřeží, můžete spojit cyklovyjížďky i s koupáním v azurově modrém moři a procházkami či projížďkami pod mohutnými palmami.

Modrá riviera a v kontrastu s ní členitý terén i vysoké hory. To je ve zkratce tím, co můžete očekávat při návštěvě středoitalského regionu Abruzzo. Oblast s hlavním městem L'Aquila je (až na pobřeží moře) zatím davům turistů uchráněno a přitom se zde nachází ráj pro cyklisty, ale i vyznavače outdoorových sportů.

 

Úzký pobřežní pás se zlatavými písečnými plážemi je v oblasti rychle vystřídán kopcovitým a hornatým terénem. Nížina se zde krom pobřeží hledá obtížně, dvě třetiny povrchu regionu jsou zvlněné. Cyklisticky zajímavou lokalitu z Abruzza dělá také různorodost cest, kdy se od moře můžete během jediného dne dostat do zvlněné krajiny a případně až do hornatého profilu Apenin. Abruzzo je bohaté na přírodní krásy, jež představuje několik přírodních parků a rezervací. Informační tabule vás budou informovat o výskytu vzácných květin, ale i chráněných zvířat (kamzík abruzzský, vlk apeninský, medvěd hnědý a další).

Jsme v Itálii a na své si přijdou samozřejmě i milovníci dobré kuchyně a výborných vín. Můžete se na kole vydat k rodinným zemědělským farmám nebo vinařským sklepům, kde dostanete možnost ochutnat lokální vína jako je Montepulciano d'Abruzzo nebo Trebbiano d'Abruzzo. V gastronomii převládají pokrmy z ryb nebo jehněčího masa, proslulý je ovčí sýr Pecorino a další typické produkty.

 

Na kole se ale můžete vydat i za objevováním různých památek – v každém městečku je kostel, pevnost, nebo zámek, který stojí za to vidět. Nemluvě o specifické atmosféře středoitalských městeček se středověkými uličkami, které si dodnes zachovaly svůj typický ráz a životní styl. Temperament Italů se odráží i v jejich řeči a tak jak je v Itálii zvykem, má i tato oblast svůj vlastní dialekt zvaný l'Abruzzese. I ten se ale ještě dělí na několik podskupin. Lidé zpravidla mluví tímto svým dialektem a až poté sáhnou v případě potřeby po italštině.

 

Modré moře, palmy a Gran Sasso na dohled

Mezi nejhezčí místa v této oblasti, budeme-li se bavit o pobřeží, patří bezesporu přímořské městečko Alba Adriatica, které najdete asi 100 kilometrů od města Ancona. Volný čas zde můžete využít jak je koupání na sněhobílé pláži, která ostře kontrastuje s azurově modrým mořem, a nebo k večerním procházkám po několik kilometrů dlouhé promenádě lemované mohutnými palmami a kvetoucími oleandry. Právě palmami je Alba Adriatica vyhlášena a člověk zde snadno zapomene, že je „jen“ v Itálii. Mohutné palmy totiž navozují pocit exotiky. Ne nadarmo se této části Jadranu říká „palmová riviéra“ (konkrétně ji najdete na rozhraní krajů Marche a Abruzzo).

 

Přesto je Alba Adriatica rušným turistickým letoviskem, takže mnozí z vás jistě rádi ujedou od obchodů, restaurací a barů za klidem přírodní rezervace Abruzzského národního parku. Podél pláže a pěší promenády vede cyklistická stezka, kterou se lze dostat do městeček Grottammare nebo San Benedetto. Pobřeží Jaderského moře je cyklostezkou propojeno v délce 1000 km cyklostezkou Corridoio Verde Adriaticko, která spojuje města Ravenna a Santa Maria di Leuca. V dojezdové vzdálenosti na kole je i slavné římské město Ascoli Piceno, Aquaviva Picena a nebo Offida. Některý den si můžete vyhradit na návštěvu Říma, kam dojedete za dvě a půl hodiny autem, a nebo hlavního města regionu L´Aquily, jež bylo v roce 2009 významně poničeno zemětřesením.

Nedaleko letoviska se tyčí masiv Gran Sasso s nejvyšším vrcholem celých Apenin, který měří bezmála tři tisíce metrů nad mořem (2914 m n. m.). I v létě je vidět, že vysokohorské partie jsou pokryty sněhem a ledem a není bez zajímavosti, že Gran Sasso částečně pokrývá nejjižnější ledovec v Evropě. Hory svým charakterem významnou měrou připomínají severoitalské Dolomity a ovlivňují i klima regionu Abruzzo – proto jsou zde oblasti s ryze středomořským podnebím, ale i horské oblasti s úplně odlišnými podmínkami jak co se týče teploty, tak i co do srážek.

 

Tipy na trasy

  • V okolí letoviska Alba Adriatica: Alba Adriatica – Colonella – Corropoli – Tortoreto – Alba Adriatica (cca 40 km)
  • Údolím řeky Trento a zvlněným terénem do historického města Offida a zpět: San Benedetto del Tronto - Acquaviva Picena – Offida - Cossignano - Ripatransone - Grottammare  - San Benedetto del Tronto (60 km)
  • Přes staré vesničky a historická města s typickou abruzzskou architekturou, zvlněný terén, převážně prázdné silnice s malým provozem: Alba Adriatica – Martinsicuro – Colonella – Controguerra – Ancarano – Civitella del Tronto – Molviano Basso – Cesena – Le Casette – Belante – Poggio Morello – Tortoreto – Alba Adriatica (80 km, 1600 metrů převýšení)
  • Okolo jezera Lago di Campotosto v blízkosti Gran Sasso (MTB): Fano Adriano – Nerito – Ortolano – Lago di Provvidenza – Capitignano – Mascioni – podél břehu jezera - Campotosto – Ortolano – Nerito – Fano Adriano (85 km, 2400 metrů převýšení)
  • Trasa 11. etapy (nebo její část) cyklistického závodu Giro d´Italia 2011 aneb vyzkoušejte si, kudy jezdí profesionálové – velmi náročná trasa: Tortoreto Lido – Nereto – Sant´Egidio alla Vibrata - Castel di Lama - Appignano del Tronto – Montalto delle Marche – Petritoli – Grottazzolina – Magliano di Tenna – Monte San Pietranangeli – Monte San Giusto – Trodica – Morrovalle – Recanati – Loreto – Castelfidardo (139 km, 2600 metrů převýšení)

 

12.05.2016 - S dětmi - autor: Tomáš Gladiš - 21165x

Související články

  1. Granfondo Stelvio Santini: horská výzva pro amatérské závodníky
  2. Oblast Garda Trentino je českých turistům zase o něco blíž
  3. Na kopci srpna si můžete vyšlápnout Stelvio bez automobilového provozu
  4. Přihlaste se na cyklojízdu z Říma do Neapole
  5. Služby, ubytování a MTB na Lago di Garda
  6. Dolomiti Brenta Bike
  7. Trentinská údolí na horském kole
  8. Ubytování a služby u jezera Lago di Garda
  9. Nový průvodce okolím Lago di Garda
  10. Tern dodává speciální kola pro italské vlaky

Vlož svůj komentář:


Vyplň antispam nebo
Registrovat Facebookem

  1. avatar
    #1 zbartos originál - vloženo: 30.01.2013 v 14:53:45

    Pár informací a fotky z masivu Gran Sasso ze špatného scaneru najdete na http://www.czex.cz/zbartos/akce702.htm .

    odpověz na tento komentář

Recenze, zájezdy, bazar...

Bazar

Kola, ráfky, pláště / henrywatson850

Assignment help

Jízdní kola / milog36061

Wie funktioniert Trezor Suites?

Jízdní kola / mixedil445

metamask extension

Jízdní kola / befef37145

trust extension

Reklama