Články

Arvak je formule 1 mezi jízdními koly ze dřeva

Arvak je formule 1 mezi jízdními koly ze dřeva

Ve francouzském designovém studiu Keim vznikl unikátní dřevěný bicykl. Jeho jméno je Arvak, podle mytologického koně, jenž táhne slunce nad obzor. Je lehký, minimalistický a taky poměrně drahý. Kdo z vás by za kolo ze dřeva dal 11 tisíc dolarů?

 

Autory projektu Arvak jsou designér Paule Guerin ze zmíněného studia Keim a Till Breitfuss, který se zabývá zpracováním dřeva. Pro výrobu kola unikátního designu použil kompozit z vrstveného dřeva a výsledek je prý lepší, než kdyby byl použit kompozit karbonový. Arvak je poctou dřevu, coby udržitelného a odolného materiálu.

 

Guerin a Breitfuss představili svou první představu kola ze dřeva už v dubnu 2014. Ale tou dobou před nimi ještě byla dlouhá cesta ke stroji, který představili letos během veletrhu ručních stavitelů jízdních kol Bespoked 2015 ve Velké Británii. Zaznamenali spoustu pozitivních reakcí a silný odraz v médiích.

 

I proto, že nejde o žádnou sériovou velkovýrobu, je však Arvak kolem pro "horních deset tisíc". Každé kolo je unikát a vzniká v ateliéru Tilla Breitfusse ve Francii. Výsledek je opravdu ohromující. Bicykl váží jen 7,5 kilogramu a jeho rám je vyroben ze 24 vrstev jasanového dřeva. Laminování probíhalo ve vakuu a s použitím přírodních pryskyřic. Orientace dřevěných vláken je optimalizována tak, aby materiál v daných místech na rámu fungoval přesně tak, jak se od něj očekává. V tom je cítit spojitost s karbonovými monokokovými rámy.

 

Arvak vznikne v limitované edici a jeho cena 11 tisíc dolarů odpovídá ceně menšího osobního auta. Unikátní dřevěný rám Arvaka je doplněn špičkovými komponenty konvenčních výrobců, například karbonovými zapletenými koly francouzské značky Corima, italským sedlem fi’zi:k a pedály Miche.

 

15.11.2015 - O čem se mluví - autor: redakce - 6317x

Související články

  1. Příroda v obležení: Jak a kam hlásit turistický vandalismus
  2. Kolo budoucnosti od Škodovky
  3. Jednoduše a rychle k cíli s BeeLine
  4. Novinka od GoPro už je v prodeji
  5. Bike Mokumono uspěl na Kickstarteru, teď jde do produkce
  6. Konec řetězů? CeramicSpeed představil bezřetězový pohon
  7. Luxusní hodinky pro cyklisty Richard Mille RM 70-01
  8. Kodaň zavádí informační digitální tabule pro cyklisty
  9. Startup COBI směřuje pod křídla společnosti Bosch
  10. Startup Ahooga razantně vstoupil mezi skládačky

Vlož svůj komentář:


Vyplň antispam nebo
Registrovat Facebookem

Recenze, zájezdy, bazar...

Reklama