Domů » Rady

Rady

Bikesharing v České republice

Bikesharing v České republice

Sdílení jízdních kol je v České republice stejně jako ve světě trendem moderní doby, jenž se šíří z velkých krajských měst už i do těch menších. Jaké možnosti tedy máme v naší zemi? Představíme vám čtyři větší systémy, které můžeme v ČR využívat.

 

Bikesharing je systém sdílení kol určený nejčastěji pro půjčování kol ve městech pro krátkodobou dopravu, ale výjimkou nejsou ani regionální verze pro turisty. Výhodou bikesharingu je, že nemusíte kolo fyzicky vlastnit a především si kolo můžete vyzvednout na jednom místě a vrátit jej na jiném v rámci sítě půjčoven či automatizovaných výpůjčních stanic. Bikesharing je díky tomu alternativním řešením dopravní obslužnosti ve městech a z tohoto důvodu jsou výpůjční systémy často provozovány nejen soukromými společnostmi, ale i samotnými městy.

V České republice se o trh dělí tři větší provozovatelé, z nichž každý má trochu jiný systém fungování. Nedávno k nim přibyl čtvrtý, a to čínský start-up ofo (psali jsme zde).

 

V pražském Karlíně funguje podobně jako ve Velké Británii, Francii, Polsku, Rusku nebo Saudské Arábii bikesharingový systém Homeport. Společnost vyvíjí vlastní systém BSS a v Karlíně má devět stanic, na nichž stále ještě svůj systém především testuje v provozu. Odpovídajíc době ale nasazuje pomalu už i elektrokola. Více najdete na www.homeport.cz.

Od roku 2013 působí v ČR systém Rekola, který vznikl na základě myšlenky komunitního sdílení kol. V současné době funguje bezstanicový systém v šesti městech republiky (v Praze, Brně, Olomouci, Českých Budějovicích, Teplicích a Kladně) a jsou pro něj typická jízdní kola s růžovými rámy. Mozkem systému je mobilní aplikace, přes kterou po registraci uživatel kolo najde a získá kód k jeho zámku. Je potřeba si pak při vracení kola jen pohlídat, aby bylo vráceno v dané zóně. Více o systému a jeho fungování najdete na www.rekola.cz.

 

Dalším hráčem jsou České dráhy, které provozují ČD Bike především pro cykloturisty, jimž nabízejí si přímo na nádraží půjčit kolo (na některých místech i elektrokolo, dětská kola či koloběžky). V rámci služby je možné si kolo dopředu rezervovat a zdarma s ním cestovat vlakem ČD nebo využít úschovny zavazadel ve vybraných železničních stanicích.

 

25.09.2017 - Ve městě - autor: Tomáš Gladiš - 17948x

Související články

  1. V Prostějově spustili službu sdílených kol
  2. Sdílená kola v Praze levná jako MHD
  3. Rekola jsou prvních 15 minut zdarma
  4. Ostrava hledá provozovatele bikesharingu
  5. Bikesharing ve světě
  6. Český bikesharing je na vzestupu, do Prahy míří čínský projekt
  7. Rekola rostou: novinky pro sezónu 2017
  8. Bikesharing funguje v 800 městech světa, půjčuje se milión kol
  9. Zaujme uníkátní systém sdílení jízdních kol SoBi i Evropany?
  10. Capital Bikeshare: půjčte si kolo ve Washingtonu D.C. a okolí

Vlož svůj komentář:


Vyplň antispam nebo
Registrovat Facebookem

Recenze, zájezdy, bazar...

Bazar

Kola, ráfky, pláště / henrywatson850

Assignment help

Jízdní kola / milog36061

Wie funktioniert Trezor Suites?

Jízdní kola / mixedil445

metamask extension

Jízdní kola / befef37145

trust extension

Reklama