Články

Blinkry a brzdová světla v cyklistické přilbě

Blinkry a brzdová světla v cyklistické přilbě

Už jsme viděli hodně pokusů o zlepšení viditelnosti cyklistů na silnicích. Startup firma Lumos z Bostonu přišla s nápadem vestavěných LED diod do přilby, které jsou vybavené i automatickým brzdovým světlem.

 

Bezpečnost cyklistů na silnicích je hojně diskutované téma. O to více pokud dojde na jízdu za snížených světelných podmínek, kdy nabývá na významu používání osvětlení. Spojení cyklistické přilby s LED diodami není samozřejmě úplně nový nápad a někteří výrobci to používají i u sériově vyráběných modelů již několik let. Přilba Lumos je přelomová v integraci blinkrů a brzdového světla.

Zepředu je přilba Lumos vybavena bílými diodami, které částečně zasahují i do stran, aby byl cyklista vidět i z boku. Na zadní straně má přilba červené LED diody seřazené do tvaru trojúhelníku. Inspiraci našli tvůrci Lumos v bezpečnostních trojúhelnících, které jsou používané pro výstrahu na silnici zcela běžně. Vedle hlavního trojúhelníku jsou oranžové indikátory pro odbočení, které se zapínají přes bezdrátové ovládání na řidítkách.

 

Přilba splňuje bezepčnostní certifikáty a její elektronika je voděodolná i když cyklistu zastihne déšť. Zdrojem energie je 100 mAh baterie, která se nabíjí pomocí micro USB (trvá to asi 2,5 hodiny) a není třeba myslet na výměnu baterií. Podle informací tvůrců přilby by na jedno nabití měla přilba sloužit asi týden pokud ji budete používat zhruba 30 minut denně.

Její tvůrci na přilbě Lumos stále pracují. Chtějí například ještě snížit její hmotnost, která je u současného protypu asi 410 gramů. Přilba bude dodávána ve dvou barevných provedeních (bílá a černá) a ve dvou velikostech. Do výroby by měla jít v lednu 2016.

 

Lumos je opět jedna z velmi úspěšných kampaní na crowfoundingovém serveru Kickstarter. Už během prvního dne, co se tam přilba Lumos objevila, dosáhla cíle kampaně nastaveného na 125 tisíc dolarů. Za pár dní už překonala tento cíl více než dvojnásobně. Lidem je nápad evidentně sympatický a pokud se líbí i vám, máte ještě stále čas na kampaň něco málo "přihodit" a jednu z přileb získat mezi prvními majiteli vůbec.

Více na Kickstarter.com.

 

30.07.2015 - O čem se mluví - autor: Tomáš Gladiš - 35995x

Související články

  1. Helmy na kolo jsou nepovinným, ale důležitým doplňkem
  2. Bez čeho na kolo nesedat aneb jak předejít případným katastrofám
  3. 5 tipů jak nepřijít o kolo
  4. Přilba, která vám sama zavolá pomoc
  5. Jednoduše a rychle k cíli s BeeLine
  6. Startup COBI směřuje pod křídla společnosti Bosch
  7. Minimalistické karbonové kolo do města
  8. Wheely zvyšuje úroveň viditelnosti cyklisty
  9. Zkontrolujte povinnou výbavu svého kola
  10. Povinné ručení pro cyklisty? Neexistuje, ale má alternativy

Vlož svůj komentář:


Vyplň antispam nebo
Registrovat Facebookem

Recenze, zájezdy, bazar...

Reklama