BMC představuje novou generaci Teamelite 01

Doslova technická evoluce proběhla v rámci druhé generace závodního XC modelu, na jehož vývoji se podílela švýcarská laboratoř Impec...

Autor: Petr Bureš
BMC představuje novou generaci Teamelite 01

Výsledky dvouletého vývoje a testování nových technologií představilo švýcarské BMC v rámci uvedení druhé generace svého závodního XC hardtailu Teamelite TE01. Nová konstrukce rámu v sobě spojuje nízkou hmotnost, komfortní prvky, specifickou geometrii a maximální účinnost, což jsou hlavní požadavky profesionálních závodníků v čele s Julianem Absalonem.

Vývoj a testování nového rámu probíhaly přímo v sídle firmy BMC ve švýcarském Grenchenu. Firma zde má v rámci svého hlavního sídla továrnu na výrobu špičkových silničních karbonových rámů IMPEC a právě v jejím rámci probíhal vývoj konstrukce nového rámu i vlastního karbonového materiálu, ze kterého je rám vyroben.

Micro Travel Technology (MTT)

Nový rám se vyznačuje zvýšeným komfortem zadní stavby, která díky novému prvku umístěnému za sedlovkou umožňuje pochytat daleko více vibrací než běžné pevné rámy, to vše ovšem bez použití konvenčního tlumiče. Závodníci BMC tak mohou lépe pracovat s tlakem v pneumatikách, aniž by se museli bát defektů.

Pružná konstrukce zadní stavby je zakončena dvojicí "čepů" zapuštěných do sedlové trubky. Speciální konstrukce karbonového materiálu zadní stavby pak zajišťuje jednak dostatečnou boční tuhost, která umožňuje optimální přenos jezdcovy síly na zadní kolo, jednak vlastní pružení. Rám, jakkoliv je považován stále za hardtail, však disponuje zdvihem zadní stavby rovných 15 mm.

To, že jde o high tech řešení, dokládá také velice nízká hmotnost rámu 1080 g.

Facelift v mezích nutnosti

Druhá generace karbonového superhardtailu TE01 ale dostala také některé prvky, které první generace postrádala. Řeč je např. o vnitřním vedení bovdenů nebo zadní pevné osičce 142x12 mm.

Geometrie biku zůstala bez větších zásahů do úhlů i délek. Došlo však k rozšíření nabídky o okrajové velikosti, takže nyní je k dispozici již kompletní škála XS počínaje a XL konče.

Zachována zůstala délka zadní stavby 429 mm. Naopak o 4 mm se zvedlo středové složení, pravděpodobně kvůli 15mm "zdvihu" kola.

Pětinásobný mistr světa Julien Absalon o novém kole říká: "Abych byl upřímný, očekával jsem od nové MTT konstrukce kola určitý kompromis, ale kolo stoupá úplně stejně jako předchozí model, přitom ve sjezdu je jízda na něm o poznání jistější a to se bude letos ve světovém poháru určitě hodit," dodává Julien.

Model TE01 bude k mání ve trojí specifikaci. Top model s elektronickým XTR Di2, alternativa postavená na 1x11 Sramu XX1 a ekonomická verze nového rámu sázející na Shimano XT.

Kompletní info najdete na webu výrobce www.bmc-switzerland.com a také v tomto ilustračním videu.

Foto: BMC

Pokračovat na: Fotogalerie

Seznam stránek článku:

  1. BMC představuje novou generaci Teamelite 01
  2. Fotogalerie
Přečteno - 23220x Tagy: bmc tech2016
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Týmy a klubyJordan Sarrou se vrací na BMC! Tovární tým značky je znám
    Jordan Sarrou se vrací na BMC! Tovární tým značky je znám
  2. Týmy a klubyTýmové zvěsti a fámy 2023
    Týmové zvěsti a fámy 2023
  3. TechnikaFotogalerie: BMC Fourstroke 2023
    Fotogalerie: BMC Fourstroke 2023
  4. Tech newsBMC Fourstroke v novém redesignu 2023
    BMC Fourstroke v novém redesignu 2023
  5. Tech newsBMC uvádí závodní gravel Kaius 01
    BMC uvádí závodní gravel Kaius 01
  6. Tech newsBMC + Redshift = plná integrace
    BMC + Redshift = plná integrace

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #5 petan - vloženo: 13.05.2015 v 11:06:18

    odpověď na MiraKlajba — #1 Podle aktuálních informací to vypadá, že prodejna krachla. Majitel prý řekl zaměstnancům mezi svátky, že už nemusí chodit do práce. Se změnou dovozce BMC to údajně nesouvisí. Pokud někdo víte něco víc, klidně pište.

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #4 okam - vloženo: 12.05.2015 v 13:26:58

    No ona aji ta jejich "ekonomická" varianta na XT bude stát pálku jako prase. Nicméně by mě zajímalo jak to bude křupat a praskat, až se ty čepy zanesou bordelem. A to bych se vsadil, že se zanesou.

    odpověz na tento komentář
  3. avatar
    #3 BikerX - vloženo: 12.05.2015 v 07:48:59

    Takový novodobý softail, akorát nechci vidět tu cenovku. Ale v tý černý na novým XT by to nemuselo být úplně nedostupný.

    odpověz na tento komentář
  4. avatar
    #2 Mářa - vloženo: 11.05.2015 v 22:53:32

    odpověď na MiraKlajba — #1 protože pro rok 2015 neexistuje dovozce BMC pro ČR? :-)

    odpověz na tento komentář
  5. avatar
    #1 MiraKlajba - vloženo: 11.05.2015 v 15:32:46

    Zdravím! Nevíte někdo, co se stalo s brněnskou speciálkou BMC? Od minulého týdne jsou výlohy zalepené zevnitř papundeklem.

    1. na tento komentář reaguje Mářa — #2
    2. na tento komentář reaguje petan — #5
    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744