Články

Bordeaux investuje do rozvoje cyklistiky

Bordeaux investuje do rozvoje cyklistiky

Přístavní město na jihozápadě Francie schválilo nový plán cyklistické dopravy pro období následujících čtyř let. Injekce 70 miliónů Euro má z Bordeaux do roku 2020 udělat město s nejlepší cyklistickou infrastrukturou ve Francii.

 

Bordeaux, obchodní a univerzitní město s bohatou historií, chce navýšit podíl cyklodopravy ve městě ze současných 4 procent na 15 procent do roku 2020. Alespoň je to jeden z cílů, který si rada města stanovila schválením nového cyklistického plánu pro období následujících čtyř let. Mají k tomu pomoci investice v celkové výši 70 miliónů Euro, což bude v průměru na hlavu nejvíc ve Francii. Jen pro srovnání: hlavní město Paříž investuje do cyklistiky 150 miliónů Euro v období 2015-2020.

Největší část investic půjde do budování cyklistické infrastruktury. Více než třetinu celkového objemu peněz vloží Bordeaux do zlepšení kvality a návaznosti cyklostezek, a to včetně budování spojek z okrajů města do centra a rozšiřování sítě. Dalších 18,5 miliónů město investuje do rozšíření veřejného výpůjčního systému jízdních kol, přičemž každý rok chce přidat 10 nových dokovacích stanic. Do roku 2020 by tak ve městě mělo být 200 stanovišt, kde si lidé budou moci půjčit kolo.

 

Další milión Euro bude stát infrastruktura pro parkování bicyklů a informační centra, kde si budou moci místní až na jeden měsíc půjčit testovací elektrokola, cargobiky a skládací kola. Menšími položkami v rozpočtu jsou desítky tisíc Euro určených k podpoře podnikání příspěvky na koupi elektrokol a cargobiků a nebo k propagaci cyklistiky coby vhodné alternativy dopravy ve městě.

Oblast Bordeaux je jednou z nejznámějších vinařských oblastí na světě. Město Bordeaux však nyní pracuje i na tom, aby bylo jedním z hlavních promotérů městské cyklistiky ve Francii.

 

Více se dočtete zde (ve francouzštině).

 

13.02.2017 - O čem se mluví - autor: redakce - 4052x

Související články

  1. K železnému kříži na Col de la Croix de Fer
  2. Provence: Do Camargue za přírodou i dobrým jídlem
  3. Provence: Na kole krajinou okrových skal
  4. Provence: Provensálské Alpy, výzva pro fajnšmekry
  5. Provence: Na kole po stopách Římanů
  6. Provence: na horském kole z Le Lauzet do Montclar
  7. Provence: z Col du Lautaret na pohodu do Briançon
  8. Sladká Provence je z kola nejkrásnější
  9. Savojské Alpy: po stopách Tour na Cormet de Roselend
  10. Provence na kole

Vlož svůj komentář:


Vyplň antispam nebo
Registrovat Facebookem

Recenze, zájezdy, bazar...

Bazar

Vše pro děti / henryjones116

Programming Assignment Helper

Kola, ráfky, pláště / henrywatson850

Assignment help

Jízdní kola / milog36061

Wie funktioniert Trezor Suites?

Jízdní kola / mixedil445

metamask extension

Reklama