Výlety

Burgenland: země slunce v Rakousku

Burgenland: země slunce v Rakousku

Na cyklisty čeká v nejmenší rakouské spolkové zemi 2500 kilometrů značených cyklotras včetně 138 kilometrů dlouhé cyklotrasy okolo Neziderského jezera. Na své si přijdou i bikeři a idylickou krajinu si můžete vychutnat i ze sedla elektrokola. Zde je pozvánka do slunného Burgenlandu!

 

Příjemné cesty, rovinaté i přes kopečky, a také 300 slunečních dní v roce dělají z rakouské spolkové země Burgenland oblast ideální pro cyklisty. Mírně zvlněná krajina se svahy porostlými lesy a vinicemi, hodně slunce a příjemné klima s uvolněnou panonsko-středomořskou atmosférou. Jsou tu lázně, golfové areály a také široká infrastruktura pro cyklisty. Nejmenší spolková země Rakouska, která je i nejvýchodnějším cípem země, je zajímavou multikulturní oblastí a vyhledávanou turistickou destinací. Proto nepřekvapí i široká nabídka hotelů.

 

Cyklotrasy jsou v celém Burgenlandu značené a číslované. Teoreticky ani nepotřebujete vlastní mapu – stačí se podívat na číslo trasy a pak už jen sledovat značení, které je na špičkové úrovni. Ztratit se můžete snad jen kvůli vlastnímu kochání. Od Kittsee až na Kalch vede cyklostezka R1 „Jubiläumsradweg“, navíc je v Burgenladsku celá řada odboček a dalších okruhů pro cyklisty – suma sumárum 2500 kilometrů cyklotras! Pro okolí lázeňského města Bad Tatzmannsdorf vznikl portál www.radarena.at, která kromě přehledu tras včetně GPS nabízí také informace o počasí a další informace pro cyklisty.

S dětmi můžete vyrazit na cyklostezku okolo Neziderského jezera (Neusiedler See). Na rakouské straně hranice je toto jezero největší v celé zemi, na maďarské straně se toto stepní jezero trochu ztrácí ve stínu slavnějšího a většího Balatonu. Vyznačuje se malou hloubkou, která nedosahuje v nejhlubším místě ani dvou metrů, a pásmem rákosí, který je až několik kilometrů široký a poskytuje úkryt více než třema stovkám druhů ptactva. Jedinečná fauna a flóra jsou chráněny dvěma národními parky Neusiedler See-Seewinkel a Fertő-Hanság a také zapsáním na Seznam světového dědictví UNESCO.

 

Cyklotrasy okolo jezera jsou rovinaté a bez provozu, takže sem můžete v klidu vyrazit s dětmi. Posvačit můžete třeba v některém z jedenácti krásných posezení, které Rakušané označují pojmem „Design-Rastplatz“. Jezero můžete na kole objet i přes maďarské území, projíždět přitom budete i po stezce mezi rákosím a určitě uvidíte nemálo zástupců z jeho ptačích obyvatel.

Bezmála 100 kilometrů měří „Entdecker-Radroute“ po stopách větru, vína a vody. Trasa vede přes zelené lesy národního parku Donau-Auen a okolo Neziderského jezera. Začátky i konce jednotlivých tří částí trasy jsou navíc napojené na železniční síť, takže si každý může délku trasy zvolit dle svých sil, možností a nálady.

Zajímavá trasa je také na jihu regionu, v Lafnitztal. Zde se můžete vydat na třídenní cyklistickou túru podél řeky Lafnitz, jedné z nejdelších evropských řek ponechaných v původním, přírodním stavu a podobě toku.

 

Na jihu regionu vznikla 125 kilometrů dlouhá ökoEnergie-Radweg, která spojuje partnerské obce a jejich pamětihodnosti. Ze sedla kola tak poznáte symbiózu krásné nedotčené přírody a místních lidí,  uvidíte zařízení pro ekologickou výrobu elektrické energie a unikátních dřevěných objektů. Ke kulturním pamětihodnostem, se určitě řadí například světoznámý hrad Güssing nebo vinařská oblast Heiligenbrunn, odkud pochází odrůda Uhudler. Jižní Burgenland je jako hraniční region silně multikulturní - vedle Rakušanů zde najdete i Němce, Chorvaty a Maďary. V každé obci sice dominuje jiná menšina, ale dokáží se domluvit na společné prezentaci i výrobě skutečného vinného unikátu jménem Uhudler, růžové a velmi specifické víno.

 

Region Burgenland je znám také jako vinařská oblast. Vznikají zde plná a bohatá červená vína, k čemuž kromě slunečného počasí přispívá také komplexní struktura půdy a klimatické vlivy ze sousedního Štýrska. Budete-li v Burgenlandsku, určitě tedy vyzkoušejte místní „Blaufränkisch“ nebo „Uhudler“ , které poskytují ideální podmínky pro růst Frankovka a dalších červeného vína s jemnými minerálními znaky a nepřekonatelnou eleganci.

 

Na své si v této spolkové zemi přijdou i vyznavači horských kol, pro něž je vyznačeno šestadvacet MTB tras. Většina z nich je vedena především v jižní části země, v Südburgenlandu, nebo v regionu Rosaria, kde kopcovitý terén nabízí více možností pro horské kolo. I tyto trasy ale ukáží návštěvníkům hodně zajímavého – jedna MTB trasa například vede okolo hradu Forchtenstein, jiná ke zřícenině hradu Landsee.

 

V Rakousku jsou hodně v módě elektrokola. Proto nepřekvapí, že si zde kolo s přídavným motorkem pro snazší překonávání místy kopcovité krajiny můžete i půjčit. Dojezd těchto kol je až 140 kilometrů, a to už je pořádný celodenní výlet. Půjčovné vyjde na 15 € na dvě hodiny nebo 22 € na celý den. Pokud chcete elektrokolo na více dní, za každý další den už platíte jen 18 €. A spolehnout se můžete také na „last minute“, kdy po 16. hodině se kola půjčují za 10 €. Ke kolu si můžete půjčit i doplňky a dostanete k němu také poukaz na občerstvení nebo nákup u partnerů půjčovní sítě v hodnotě 5 €. Více o možnosti půjčení elektrokol a výdejních místech naleznete na www.ebikeparadies.at.

Mapy a prospekty jsou ke stažení na www.burgenland.info i v češtině. Tipy na konkrétní trasy naleznete zde.

 

23.03.2016 - Za hranicemi - autor: Tomáš Gladiš - 14606x

Související články

  1. Mistrovství světa v silniční cyklistice hostí Innsbruck
  2. Rakouský Leogang láká na podzim cyklisty, milovníky ferrat i dobrého jídla
  3. Rakouský Leogang láká zkušené bikery, romantické duše i rodiny s dětmi
  4. Dolní Rakousko: tipy na cyklovýlety doplněné výborným jídlem
  5. Na cyklodovolenou i s dětmi? Zkuste Dolní Rakousko
  6. Saalfelden a Leogang lákají na e-biking a kulinářské speciality
  7. Cyklostezka Brno-Vídeň, součást dálkové trasy EuroVelo 9
  8. Drávská cyklostezka a Via Carinzia
  9. Vyzkoušeli jsme nejdelší trail pro horská kola v Evropě!
  10. Cyklistická sezóna se v Saalfelden Leogang spustila naplno

Vlož svůj komentář:


Vyplň antispam nebo
Registrovat Facebookem

Recenze, zájezdy, bazar...

Bazar

Vše pro děti / henryjones116

Programming Assignment Helper

Kola, ráfky, pláště / henrywatson850

Assignment help

Jízdní kola / milog36061

Wie funktioniert Trezor Suites?

Jízdní kola / mixedil445

metamask extension

Reklama