Články

České bezpedálové elektrokolo Likehorse vymyslel student gymnázia

České bezpedálové elektrokolo Likehorse vymyslel student gymnázia

Vypadá jako kolo, ale není to kolo. Chybí mu totiž pedály. Zní to jako z pohádky o chytré horákyni, ale tento povedený start-up sedmnáctiletého Daniela Kojnoka má k realitě přece jen o něco blíže...

 

Elektrokola zažívají v poslední době velký boom. Jedním z důvodů, proč tomu tak je, není ani tak lidská lenost, byť i ta v tom samozřejmě zcela jistě hraje roli. Pozitivním dopadem elektrokol je fakt, že na nich mohou jezdit i lidé nemocní nebo lidé vyššího věku, kteří se chtějí nadále udržovat v kondici a jezdit na místa, kam jezdili dříve. Jen s dopomocí. A s podobnou myšlenkou pracuje i Daniel Kojnok a jeho tým.

Likehorse je kolo, nebo raději používejme výraz "dopravní prostředek", s jehož pomocí se podle tvůrců projektu může kdokoliv přemístit na kratší vzdálenost. Nemusí být nutně cyklista ani trénovaný sportovec, dokonce ani kdovíjaký milovník sportu. Likehorse totiž ani nemá pedály, takže nasednete, dáte nohy na stupátka a jedete. Navíc čistě, ekologicky.

 

Projekt Likehorse ukazuje, že povedený start-up nemusí vždy nutně pocházet ze zámoří. Je jednoduchý, má líbivý design a využívá nejnovější technologie. Do pohybu jej uvádí elektromotor o výkonu 1kW, který je zásoben energií z 14 Ah baterie. Dojezdová vzdálenost na jedno nabití je 30 kilometrů a maximální rychlost 40 km/hod. Přes smartphone si budou majitelé Likehorse moci upravovat výkon motoru a nebo kontrolovat dojezd a stav baterie.

Ve vší úctě k nápaditosti sedmnáctiletého studenta: řečnickou otázkou na závěr zůstává, jestli potřebujeme a chceme kolo, na kterém se nemusí šlapat :-)

Více o projektu najdete na http://www.likehorse.com/index.html

 

14.08.2015 - O čem se mluví - autor: redakce - 4564x

Související články

  1. Příroda v obležení: Jak a kam hlásit turistický vandalismus
  2. Kolo budoucnosti od Škodovky
  3. Jednoduše a rychle k cíli s BeeLine
  4. Novinka od GoPro už je v prodeji
  5. Bike Mokumono uspěl na Kickstarteru, teď jde do produkce
  6. Konec řetězů? CeramicSpeed představil bezřetězový pohon
  7. Luxusní hodinky pro cyklisty Richard Mille RM 70-01
  8. Kodaň zavádí informační digitální tabule pro cyklisty
  9. Startup COBI směřuje pod křídla společnosti Bosch
  10. Startup Ahooga razantně vstoupil mezi skládačky

Vlož svůj komentář:


Vyplň antispam nebo
Registrovat Facebookem

Recenze, zájezdy, bazar...

Reklama