Výlety

České rovinky: 4 tipy na nenáročné výlety

České rovinky: 4 tipy na nenáročné výlety

Ne všichni cyklisté milují kopce, mnozí, zvláště rodiče s dětmi a senioři upřednostňují rovinatý a méně náročný terén. A tak pro vás máme několik tipů, kam v Čechách vyrazit, abychom se velkým převýšením vyhnuli...

Patříte-li mezi aktivní seniory, rodiče malých dětí nebo zkrátka mezi méně zdatné rekreační sportovce, nemusíte samozřejmě sedět doma a smutně dumat nad tím, jak rychle vám „ujíždí vlak“, ale můžete se pokusit pomyslný, avšak pečlivě vybraný vlak dohonit a nastoupit dovnitř. Doženeme jej samozřejmě na kole, a aby se nám jelo lépe a s radostí, pomůžeme vám vybrat trasy nenáročné, vedoucí převážně rovinatými terény.

Dnešní menu nám tedy naservíruje „České rovinky“, příští se zaměří na nenáročné „delikatesy“ z Moravy a Slezka.

 

Tip 1: Dolní Pojizeří

 

Do této oblasti jsme vás již zvali v tomto článku. Dolní Pojizeří najdeme severozápadně od Prahy, jakousi páteří převážně rovinaté zemědělské krajiny je na jihozápad směšující řeka Jizera. Celou oblast dále v jižní části křižuje z východu na západ mohutné Labe, které méně zdatným cyklistům nabízí pěknou část Labské cyklostezky, konkrétně úsek z Káraného do Poděbrad. Dalším cyklisticky atraktivním územím je rozlehlá zalesněná oblast mezi městy Stará Boleslav, Předměřice a Lysá nad Labem. Lesy protkané mnoha kilometry velmi klidných silniček a stezek se rozkládají po obou březích Jizery. Dolní Pojizeří je však též Bohumilem Hrabalem proslavený přírodní park Kersko – Bory, jenž je charakterem svých cest a příjemnou zelení podobný předešlému úseku. Další lehce zvlněné cyklomožnosti skýtá bývalý vojenský prostor poblíž Milovic, chcete-li jet převážně po rovině, musíte trasu pečlivě naplánovat. Poslední cyklisticky zajímavou lokalitou Dolního Pojizeří je bezesporu Přírodní park Jabkenicko s nedalekým zámkem Loučeň a unikátní oborou (více v článku zde).  Síť cyklostezek je zde hustá, krajina je pěkná, ale kopců zde již znatelně přibívá. Proto i zde je nutné trasu pečlivě vybrat, abyste se vyhnuli větším převýšením.

 

Tip 2: Polabí – Labská cyklostezka

 

Část jedné z nejznámějších českých cyklostezek jsme již měli tu čest poznat v rámci průzkumu Dolního Pojizeří, neboť přírodní park Kersko – Bory najdeme poblíž Labe, konkrétně mezi Nymburkem a Lysou nad Labem. Stezka je v tomto úseku místy prašná, po dešti bahnitá, milovníky asfaltu příliš nepotěší (mně se ale líbí). Z Nymburka do lázeňských Poděbrad naopak jedete takřka 10 km po poctivém asfaltu.

Nejnovějším přírůstkem na známé cyklostezce je 11 km dlouhý luxusní asfaltový úsek (vhodný i pro bruslaře) z Kostelce nad Labem do lázní Toušeň, po cestě je několik odpočívadel a herních prvků pro děti. Jednotlivé úseky cyklostezky nemají stejnou kvalitu, jednou je cesta prašná (za dešťů blátivá), jinde je asfalt, ale i ten je někde kvalitní, jinde plný výmolů a děr. Podrobnosti o jednotlivých úsecích najdete na stránkách cyklostezky.

WWW: www.labskastezka.cz, www.labska-cyklostezka.cz

 

Tip 3: Třeboňsko

 

Čemu se budete vyhýbat v Jabkenicku, to byste na Třeboňsku hledali jen stěží. Třeboňsko je placka. Nicméně se jedná o placku velmi pěknou, malebnou, zelenou, a to nejen krásnými lesy, ale také mnoha rybníky a půvabnými jihočeskými vesničkami. CHKO Třeboňsko se rozkládá v jihovýchodní části Čech, cyklisté tento kout naší země právem milují. Proto i vy nezapomeňte navštívit cyklostezky mezi Veselí nad Lužnicí a Lomnicí nad Lužnicí, kde budete obdivovat unikátní soustavu rybníků  (Vlkovský, Krajina, Překvapil, Sebekov, Pražský, Rod, Měkký, Naděje, Láska, Víra, Dobrá Vůle, Blaník).  Nezapomeňte si také zajet do malebné Třeboně, ideálně po hrázi největšího rybníku ve střední Evropě – Rožmberka, jehož hráz zachránila v roce 2002 mnoho domovů a možná i životů před ničivou povodní.  Město Třeboň nabídne nejen kulturní vyžití (krásné náměstí, zámek s rozlehlým parkem, letní festivaly), ale také pěknou, 39 km dlouhou, poznávací cyklotrasu „Okolo Třeboně“.  Jestliže v Třeboni nasytíte své kulturní potřeby, vyrazte opět do lesů a k řekám, třeba na cyklostezku podél Nové řeky. Cestou uvidíte pomník Emy Destinové, Novořeckou baštu i chráněné Novořecké močály.

WWW: www.trebonsko.cz

 

Tip 4: Karlovarským krajem údolím Ohře

 

Celým údolím Ohře nás provede národní cyklotrasa č. 6 (dříve č. 204). Na cyklotrase č. 6 převládá asfalt, v některých úsecích jsou zpevněné štěrkové cesty. Karlovarský úsek cyklotrasy je dlouhý necelých 100 km, vyrážíme z příhraniční obce Slapany po proudu Odravy. Z Chebu pak již sleduje vcelku poklidný tok Ohře až do Karlových Varů. Konec karlovarského úseku je v obci Lužný. Dlužno však podotknout, že několik mírnějších kopců na trase leží, především v úseku mezi Kynšperkem a Hlavnem, dále za romantickými Svatošovskými skálami, před obcí Bor a před i za vesničkou Strážný. Pro rodiny s dětmi je pravděpodobně nejzajímavější klidnější část trasy mezi Chocovicemi a Karlovými Vary.

WWW: www.kr-karlovarsky.cz/Cyklo/cyklotrasy/Cyklostezka_ohre.htm,

 

Text a foto: Martina Machová

18.04.2016 - V Česku - autor: Martina Machová - 36522x

Související články

  1. Za rodným domem Antonína Dvořáka
  2. Údolím řeky Berounky do přírody, za historií, i skvělou gastronomií
  3. Na břehu Lipna vyroste nová cyklostezka
  4. Druhá cyklistická sezóna v CHKO Brdy zahájena
  5. Písečtí cyklisté usilují o vybudování trailu v Píseckých horách
  6. K nové rozhledně na Rýdově kopci u Jindřichova Hradce
  7. Vrchařská koruna jižních Čech 2015
  8. Výlet na kole na zámek Loučeň poučí i potěší
  9. Českým Krasem ze Srbska do Ameriky a zase zpět
  10. Českým krasem: Po stopách českých králů

Vlož svůj komentář:


Vyplň antispam nebo
Registrovat Facebookem

Recenze, zájezdy, bazar...

Bazar

Kola, ráfky, pláště / henrywatson850

Assignment help

Jízdní kola / milog36061

Wie funktioniert Trezor Suites?

Jízdní kola / mixedil445

metamask extension

Jízdní kola / befef37145

trust extension

Reklama