Výlety

Českým rájem po silnici vzhůru na Kozákov

Českým rájem po silnici vzhůru na Kozákov

Následující cestopis je určen spíše vyznavačům silniční cyklistiky, anebo ho lze brát jako inspiraci před návštěvou Českého ráje. Hlavním cílem mého výletu bylo zdolání nejvyššího bodu tohoto turisty hojně vyhledávaného kraje.

Všechny své dosavadní výpravy zprostředkované čtenářům na serveru Kolo.cz jsem absolvoval na horském kole. Od letošního roku jsem přešel na stroj s devětadvacetipalcovými koly a myslím, že u něj již zůstanu. Pro mé pojetí „smíšené“ cyklistiky je univerzální. Můžu s ním provozovat jak cykloturistiku, tak i čas od času nějaký pěkný horský bikemaraton. Jde o to najít si to správné obutí, což se mi poštěstilo s plášti Schwalbe Racing Ralph. Kolo s nimi dobře valí jak v terénu, tak i po silnici.

Před pár lety jsem si ovšem znovu pořídil silničku a musím přiznat, že na ní trávím stále více času. Vůbec si myslím, že silnice u nás zažívá a ještě zažije svou renesanci. Je to čistá cyklistika, a líbí se mi, že když na silničce šlápnu do pedálů, tak prostě jedu. A cykloturistika na silničním kole rozhodně není žádný protimluv, což bych chtěl dokázat následujícími řádky.

 

Na Kozákov přes Český ráj a zpět

Dále popsanou trasu jsem projel ve druhé polovině srpna, týden před silničním maratonem Král Šumavy. Nejkratší distance Krále totiž měří 160 kilometrů s 2750 výškovými metry a bylo třeba ještě trochu potrénovat.

Vyjel jsem v neděli kolem osmé z Mladé Boleslavi (235 m.n.m.), kde jako ,naplavenina‘ už řadu let pobývám. Ve městě automobilů doporučuji navštívit Škoda Auto Muzeum. Zakladatelé zdejší automobilky pánové Laurin a Klement začínali v roce 1895 právě s výrobou kol a historii dvoustopých dopravních prostředků na vlastní pohon je věnována úvodní část velmi zajímavé expozice.

 

 

Prvních dvacet kilometrů vedlo po silnici č. 16 až do Sobotky (305 m.n.m.). Je to krásná rovinka na rozjetí. V jiných dnech bych se této silnici kvůli poměrně velkému provozu vyhnul, ale v neděli dopoledne se u nás dá jezdit všude. Před Šrámkovou Sobotkou vykukuje na levé straně ze zalesněného kopečku lovecký zámek Humprecht.

Ze Sobotky už jsem se pohyboval po vedlejších silničkách. Přes výživné stoupání po klikatící se cestě jsem se dostal do Mladějova a odtamtud do Újezda pod Troskami, kde jsem opustil silnici č. 281. Kousek jsem popojel po silnici č. 35 směrem na Turnov a po pár kilometrech odbočil vpravo na č. 282 a jel na Rovensko pod Troskami (305 m.n.m.). Celou dobu z Mladějova se po mé levici tyčila dominanta Českého ráje, tedy snad už notoricky známé dvě věže hradu Trosky.

 

Riegrova chata a rozhledna na Kozákově

Riegrova chata a rozhledna na Kozákově

Již od napojení na silnici č. 35 se trasa výletu začíná zvedat, ale zatím se spíše jedná o ‚aklimatizační‘ stoupání. Peklo (Českého) ráje přichází po odbočce doprava za Lestkovem. Odtud už je to 6 kilometrů víceméně prudkého kopce. Nejlehčí převod 39 x 25 při mých skoro sto kilech není zrovna ideální. Chvílemi jsem přemýšlel, že systém SPD, kterého se ze setrvačnosti držím i na silničce, není zase tak špatnou volbou, ale naštěstí jsem se kousl a potupně nesesedl z kola a nešel dál pěšky. Od půle výšlapu za odbočkou v Bačově už to bylo snesitelnější.

 Na Kozákově po 50 kilometrech jízdy a ve výšce 744 metrů nad mořem bylo blaze. Teda kdyby tam nelítaly ty vosy. Můžete se kochat dalekosáhlými výhledy na celý Český ráj, Krkonoše, Jizerské hory, Ještěd, Bezděz a tak, nebo sledovat vzlety a lety paraglidistů, vylézt si na rozhlednu nebo si dát něco dobrého v restauraci Riegrovy chaty.

Po tom, co jsem načerpal síly po úmorném plahočení se nahoru, jsem si dopřál adrenalinový sjezd zpátky. V Lestkově jsem se dal doprava po silnici č. 282 a poté hned brzy odbočil doleva na č. 283, celkem dalších deset kilometrů jsem víceméně klesal do Turnova (260 m.n.m.). Řada měst se sice prohlašuje za vstupní bránu Českého ráje, ale pouze Turnov je jí dle mého názoru oprávněně. Určitě tam navštivte Muzeum Českého ráje - a pokochejte se i expozicí věnované granátu, kterým je Turnovsko proslulé - a zámek Hrubý Rohozec.

Z Turnova už to byl cestou domů pěkný švih zvlněnou krajinkou bez větších stoupání. Přes Všeň jsem dorazil do Doubravy, kde jsem se napojil na silnici č. 279. Po ní jsem se dostal až na středověký hrad Kost, kde jsem si udělal další malou přestávku. Kost patří mezi mé nejoblíbenější hrady – je krásně zasazen do okolí. Kromě jeho prohlídky doporučuji pěší procházku údolím Plakánek.

Z Kosti jsem se vracel zpátky, po kratším stoupání jsem odbočil doleva a objížděl Komárovský rybník ležící v malebné krajině borových lesů a pískovcových skal. Z Kněžmosta jsem se vydal do Bakova nad Jizerou a z něj už jsem se posledních deset kilometrů jen pohodově vyjížděl po silničce vedoucí kolem Jizery až do Mladé Boleslavi.

Popsaná trasa měřila 110 kilometrů, vedla třemi kraji (Středočeským, Královéhradeckým a Libereckým) a byla projeta 21. srpna 2011. Celá trasa dodatečně vyznačená v Google Maps

 

Tipy na další vylepšení výletu

  • Z Kozákova se dá sjet na druhou stranu do Železného Brodu a odtamtud po silnici č. 10 přes Malou Skálu do Turnova.
  • Z Turnova si můžete zajet pár kilometrů na zámek Sychrov.
  • Z Doubravy lze jet kolem rybníka Žabakor a Svijan přímo směrem na Mladou Boleslav, před Mnichovým Hradištěm odbočte doleva a vystoupejte kolem hradu Valečov až na vrchol Mužský. Odměnou vám bude Krásná vyhlídka, která je opravdu krásná. A pokud popojdete asi dva kilometry pěšky, dojdete až na skalní město vytesané v pískovcových skalách – Drábské světničky, které bylo vytvořeno už za husitských časů.
  • A vůbec v Českém ráji najdete celou spoustu dalších zajímavostí – město Jičín, zámek Hrubá Skála, Prachovské skály a podobně, jejichž popis by přesáhl rozsah této reportáže…

 

Foto: archiv autora

 

02.09.2011 - V Česku - autor: Martin Bali-Jenčík - 15126x

Vlož svůj komentář:


Vyplň antispam nebo
Registrovat Facebookem

Recenze, zájezdy, bazar...

Reklama