Domů » Rady

Rady

Cyklistika a diabetes: otázky a odpovědi

Cyklistika a diabetes: otázky a odpovědi

Diabetes je jedním z nejrozšířenějších onemocnění na světě. V současné době je na světě 415 milionů lidí, kterým byl diabetes diagnostikován. Pravidelný sport má pro lidi žijící s diabetem 1. typu i 2. typu jednoznačně příznivý účinek.  Vhodná pohybová aktivita snižuje hladiny cukru v krvi (glykémie) a zlepšuje schopnost tkání zpracovat cukr. Zlepšuje jejich kvalitu, zvyšuje fyzickou kondici a tím napomáhá kontrolovat hladiny cukru v krvi při zátěži v běžném životě.

 

 

Odhaduje se, že v České republice bylo v roce 2013 celkem 861 647 Čechů s diabetem, tedy asi 8% populace. Do roku 2035 tento počet pravděpodobně vzroste na 10%. Podle odhadů je dalších asi 500 000 Čechů trpí poruchou glukózové tolerance, což je stav předcházející diabetes.

Lidé s diabetem musí o intenzivnější fyzické aktivitě více přemýšlet, protože tělesný pohyb ovlivňuje glykémie. Při pohybu potřebujeme energii a tuto energii obvykle získáváme spalováním glukózy. Zvýšená spotřeba glukózy při pohybu vede k poklesu její hladinu v krvi a u člověka s diabetem pak hrozí hypoglykémie. Toto riziko platí obzvláště pro lidi s diabetem 1. typu. Reakce na fyzickou zátěž je individuální a proto by měl každý sportování konzultovat se svým lékařem a snažit se porozumět tomu, jak jeho tělo funguje a reaguje při sportu. Na cvičení nebo sportování je dobré připravit se předem, upravit si jídelníček nebo dávku inzulínu a zajistit si tak optimální hladinu cukru v krvi. 

Pro lidi s diabetem 2. typu, u kterých se často objevuje nadváha, je fyzická aktivita důležitou součástí jejich léčby. Pravidelný pohyb jim může pomoci snížit hmotnost, krevní tlak, hladinu tuků v krvi, a především zlepšit kompenzaci diabetu. „U lidí s diabetem 1. typu nevede sportování z krátkodobého hlediska ke zlepšení kontroly diabetu, ale z dlouhodobého hlediska snižuje rozvoj aterosklerózy a významně pomáhá chránit svalovou hmotu. Lidé žijící s diabetem 1. typu jsou ohroženi hypoglykémií, především při změně druhu sportu, se kterým nemají zkušenosti. Pro diabetiky 2. typu je fyzický pohyb zásadní ochranný faktor před vznikem kardiovaskulárních komplikací. Fyzická aktivita u nich většinou vede ke zlepšení kompenzace diabetu,“ říká Prof. MUDr. Zdeněk Rušavý, Ph.D., vedoucí lékař oddělení diabetologie a metabolismu na I. Interní klinice Fakultní nemocnice v Plzni. „Při práci s lidmi, kteří žijí s diabetem, je vždy důležité zaměřit se na jejich individuální sport. Časté měření glykémie je velmi důležité při úpravě příjmu sacharidů a při manipulaci s inzulínem. Není vhodné provozovat najednou několik sportů s odlišnou mírou spalování glukózy. Vhodné je sporty postupně přidávat a učit se reagovat na daný sport“, dodává profesor Zdeněk Rušavý, přední odborník v oblasti diabetologie v České republice a spoluautor publikace Diabetes a sport.

 

Prof. MUDr. Zdeněk Rušavý, Ph.D., FN Plzeň

 

Jaký je hlavní rozdíl mezi diabetem 1. a 2. typu?

U většiny osob s diabetem 1. typu je sekrece inzulínu minimální nebo žádná, proto jsou odkázáni na přesnou substituci inzulínu. Podmínkou léčby je znalost okamžité glykémie (častá sebekontrola nebo kontinuální monitorace glykémie), znalost dávky přijatých sacharidů a schopnost odhadu účinku dané fyzické aktivity na glykémii. Při chybě v kalkulaci jsou lidi s diabetem 1. typu ohrožení hypoglykémií.

Pacienti s diabetem 2. typu mají vlastní inzulínovou produkci, často vyšší než zdraví jedinci. Jejich problémem je inzulínová rezistence. V ČR bývá jejich diabetes často provázen obezitou a často se jedná o různá onemocnění s různou prognózou a různým způsobem léčby. Lidi s diabetem 2. typu jsou méně ohroženi hypoglykémií.

 

Jaké benefity přináší sport a fyzická aktivita pro pacienty s diabetem 1. a 2. typu? 

Rekreační pravidelný sport přináší obrovské benefity pro každého člověka. Snižuje významně aterosklerózu (riziko kardiovaskulárních komplikací), zlepšuje náladu a pravděpodobně snižuje rychlost vzniku demence v pozdním věku. U lidí s diabetem 1. typu z krátkodobého hlediska nevede ke zlepšení kontroly diabetu, ale z dlouhodobého hlediska snižuje rozvoj aterosklerózy (stárnutí cév) a významně pomáhá chránit svalovou hmotu. Pacienti s diabetem 1. typu jsou ohroženi hypoglykémií, především při změně druhu sportu, se kterým nemají zkušenosti.

Pro pacienty s diabetem 2. typu je fyzický pohyb zásadní ochranný faktor před vznikem kardiovaskulárních komplikací. Je doporučován pravidelný pohyb nízké intenzity např. chůze 30 – 60 min ob den rychlostí 4 km/hod. Fyzická aktivita většinou vede ke zlepšení kompenzace diabetu.

 

Jaká jsou hlavní rizika při sportování pro pacienty s diabetem 1. typu?

Hlavním rizikem při sportování je hypoglykémie a to nejen akutní, ale i  pozdní ve spánku. Komplikaci je možné předcházet dobrou edukací nebo používáním moderních technologií

 

Je možné s diabetem 1. typu sportovat i na vrcholové úrovni? Jaká jsou specifika?

Lidi s diabetem 1. typu jsou schopni veškerých aktivit jako lidi, kteří diabetes nemají včetně pilotování letadla nebo vysokohorské turistiky, ale za určitých podmínek a za určitou cenu. Každá fyzická aktivita má specifická doporučení nutriční a inzulínové taktiky. Opakováním stejného sportu se diabetik naučí optimální postup, který vyhovuje jeho tělu i jeho diabetu. Jiná otázka je, zda je obecně zdravé sportovat na vrcholové úrovni, protože se i u fyzické aktivity objevuje jistá křivka prospěšnosti pro organismus. Je špatná žádná, ale i extrémní fyzická aktivita z hlediska mortality.

 

5. Co se děje s hladinami cukru v krvi při sportování u pacientů s diabetem 1. typu? Proč hladiny cukru v krvi u těchto pacientů často kolísají?

Sportování je velice obecné označení. Hladina krevní glukózy závisí na koncentraci inzulínu v organizmu, který označujeme zbytkový inzulín. Zbytkový inzulín závisí na druhu inzulínu a na zahájení aktivity před nebo po aplikaci krátce působícího inzulínu. Z tohoto hlediska je ideální provozovat fyzickou aktivitu mimo účinek krátce působícího inzulínu (např. ráno nalačno před aplikací krátce působícího inzulínu). Dále ovlivňuje glykémii doba zátěže a její intenzita. Bojové soutěživé sporty (karate, fotbal, hokej) vedou k aktivaci sympatiku. Vysoká hladina adrenalinu sníží účinek inzulínu a glykémie pacienta při sportu stoupá a začne klesat prudce až po ukončení aktivity. Zásobní cukr glykogen se doplňuje několik hodin po ukončení sportovní činnosti a stav může vést k pozdní hypoglykémii. Jinak působí sporty aerobní (klidný běh, vyhlídková jízda na kole, chůze po horách s nákladem) Při těchto sportech je nutné přijímat ústy sacharidy ihned od začátku v dávce 30-50 g a přibližně v hodinových intervalech příjem sacharidů opakovat. Důležitá je častá monitorace glykémie.

 

6. Co byste doporučil pacientům s diabetem 1. typu, kteří by chtěli sportovat a případně se věnovat náročnějším disciplínám, jako je cyklistika nebo vytrvalostní běh?

Doporučení je velice individuální. Pacienti s diabetem 1. typu se většinou nějakému sportu a proto je nutné se zaměřit na jejich individuální sport. Časté měření glykémie je velmi důležité při úpravě příjmu sacharidů a při manipulaci s inzulínem. Není vhodné najednou dělat několik sportů s odlišnou mírou vstřebávání glukózy. Vhodné je sporty postupně přidávat a učit se reagovat na daný sport.

 

Společnost Novo Nordisk, která se specializuje na léčbu diabetu, odstartovala projekt na podporu tří mladých českých sportovců, kteří se léčí s diabetem 1. typu. V rámci tiskové konference v Praze bylo zahájeno načítání kilometrů najetých na speciálních stacionárních kolech. Za každý najetý kilometr společnost věnuje 100 Kč. Do akce budou zapojeni též zaměstnanci společnosti, kteří v průběhu prázdnin najíždějí kilometry na svých kolech, které budou následně započítány do celkového součtu najetých kilometrů. Tváří projektu je úspěšný český jezdec na horském kole Lukáš Frýba, který se s diabetem 1. typu také léčí a který je ambasadorem projektu v ČR.

Více o kampani zde.

24.08.2016 - Buď fit na kole - autor: redakce - 8423x

Související články

  1. Diabetici týmu Novo Nordisk startují v Czech Cycling Tour
  2. I s cukrovkou se dá jezdit na kole

Vlož svůj komentář:


Vyplň antispam nebo
Registrovat Facebookem

Recenze, zájezdy, bazar...

Reklama