Domů » Rady

Rady

Cyklistika a víno: jak si obojí užívat bezpečně

Cyklistika a víno: jak si obojí užívat bezpečně

Blíží se období, kdy možná i vy vyrazíte za ochutnávkou vín na kole. Pokud se vydáváte za hranice České republiky, není od věci vědět, jaký přístup v dané zemi ve vztahu k cyklistům a alkoholu panuje. Hodně se totiž liší a zatímco některé země mají nulovou toleranci jako ČR, jinde drobná ochutnávka vína vadit nebude.

 

V České republice (i na Slovensku) je současná právní úprava ve vztahu ke konzumaci alkoholických nápojů během jízdy velice přísná. Uplatňujese zde nulová tolerance alkoholu, a to jak u řidiče motorového vozidla, tak i u cyklisty nebo dokonce jezdce na zvířeti. Za alkoholický nápoj se považuje lihovina, víno, pivo, a ostatní nápoje, které obsahují více než 0,5 objemového procenta alkoholu. V závislosti na tom, nakolik je řidič (nebo cyklista nebo jezdec na zvířeti) alkoholem ovlivněn se rozlišuje, zda svou jízdou činí přestupek nebo dokonce trestný čin. Touto hranicí je brána hodnota 1 promile alkoholu v krvi. Pro více informací doporučujeme navštívit například stránky www.dopravni-pravo.cz.

Tvrdě proti alkoholu za řidítky vystupují v Polsku. Cyklisty pod vlivem alkoholu trestají polští policisté nejen pokutami, ale i odnětím svobody. Podle statistik se od roku 2000, kdy byl zákon v této podobě schválen, dostalo do vězení už 200 tisíc lidí, kteří si v průměru odsedí jeden rok vězení.

http://mtbs.cz/obrazek/kolo-vinarske-stezky-mtbs2.jpg

 

Stejný přístup, tedy bez rozlišení zda jde o cyklistu nebo řidiče motorového vozidla, má policie také v jiných evropských zemích, jež jsou často vinařskými destinacemi. Zmiňme například Itálii, Francii, Švýcarsko, Španělsko nebo Portugalsko. Cyklisté, kterým bude naměřena hladina alkoholu více než 0,05 gramu na decilitr krve, zaplatí pokutu. Stejně, jako kdyby řídili automobil. Jen zkrátka nepřijdou o body nebo nebudou jinak ohroženy jejich řidičské průkazy.

Určitou toleranci pro alkohol u cyklistů mají také v sousedním Německu a Rakousku. Zatímco u řidičů nesmí množství alkoholu překročit 0,05 gramu na decilitr krve, u cyklistů je to 0,08. V Německu je za stav bránící jízdě na kole brán obsah alkoholu v krvi na úrovni 0,16 gramu na decilitr krve. Méně striktní přístup mají k alkoholu u cyklistů skandinávské země, Velká Británie a Irsko. Pokud ale cyklista pod vlivem alkoholu je ovlivněn natolik, že není schopen jízdy na kole, může být pokutován.

Více o víně a cyklistice čtěte v tomto článku.

23.09.2015 - Buď fit na kole - autor: redakce - 12941x

Související články

  1. Tradice Svatomartinského vína
  2. Kam letos vyrazit na vinobraní?
  3. Nevstupovat! Vinaři zamykají vinice!
  4. Nenechte si ujít: Na kole vinohrady Uherskohradišťska 2016
  5. Ukončení sezóny na cyklotrase Brno-Vídeň se zúčastnilo 600 cyklistů
  6. Putování za burčákem a Tour de Burčák 2016
  7. Na kole po stopách Cyrila a Metoděje
  8. Za bílým vínem vyrazte na Uherskohradišťsko, za červeným na Slovácko
  9. V sobotu 19. září se koná Tour de burčák 2015
  10. Provence: víno a oenoturistika - sázka na jistotu

Vlož svůj komentář:


Vyplň antispam nebo
Registrovat Facebookem

Recenze, zájezdy, bazar...

Reklama