Výlety

Cyklostezka Brno-Vídeň, součást dálkové trasy EuroVelo 9

Cyklostezka Brno-Vídeň, součást dálkové trasy EuroVelo 9

 

Cyklostezka Brno – Vídeň vede územím jižním Moravy a dolnourakouskou zemí Weinviertel. Co tyto kousky Česka a Rakouska spojuje je víno a vinařská kultura.

 

V celé své délce se trasa EuroVelo 9 pyšní více než 1900 kilometry a vede z Gdaňsku do Puly na jihu Istrie po stopách Jantarové stezky, která byla v dávné minulosti důležitým dopravním koridorem mezi Středozemím a severní Evropou. Ve svém průběhu nabízí EuroVelo 9 rozmanitou trasu, jejíž součástí je i úsek spojující Brno a Vídeň.

Cyklostezka Brno-Vídeň má svůj vlastní web, který najdete na adrese www.brnoviden.cz. Ten obsahuje nejen mapové podklady, ale i spoustu informací k jednotlivým zajímavostem na trase a také aktuality z dotčených regionů. O cyklostezku pečuje Sdružení cyklistická stezka Brno-Vídeň, v níž jsou sdruženy obce a občanská sdružení působící v koridoru stezky. Celková délka trasy je bezmála 170 kilometrů.

 

Trasa je rozdělena na čtyři etapy, z nichž ta první začíná v Brně značkou „Kilometr 0“. Značena je od odpočívadla za nákupním centrem Avion (IKEA), k němuž se dostanete po cyklotrase č. 1 Praha–Brno nebo od severu po trase č. 5, známé jako Jantarová stezka. Pro Brňany nebo pro cyklisty, kteří do Brna přijedou například vlakem, bude nejvhodnějším nástupním místem hala Rondo (Kajot Arena) v Křídlovické ulici. Odtud vede trasa podél řeky Svratky po oblíbené cyklostezce a postupně vás přivede až k obchodnímu domu IKEA a následně k soutoku řek Svitavy a Svratky a do Modřic. Odtud už stezka vede typickou jihomoravskou krajinou na jih od Brna do Rebešovic a do města Rajhrad, kde se můžete zajet podívat k místnímu benediktinskému klášteru. Přes Rajhradice, Opatovice, Blučinu, Židlochovice, Žabčice, Přísnotice a Vranovice vjedete postupně do Mikulovské vinařské oblasti. Nově přeznačená trasa vás pak v souběhu s EuroVelo 9 přivede do obce Ivaň a podél řeky Jihlavy až k jejímu ústí do střední novomlýnské nádrže.

Druhá etapa Cyklostezky Brno-Vídeň začíná za křížením s rychlostní silnicí na Mikulov u nově vybudovaného komplexu lázní a Aqualandu Moravia. Objede horní novomlýnskou nádrž a z Brodu nad Dyjí pokračuje po nefrekventovaných zemědělských cestách s pevným povrchem do mírných svahů s vinicemi. Přes obec Novosedly, která je největší vinařskou obcí v ČR, a Nový Přerov vás zavede k obci Jevišovka, kterou ale Cyklostezka Brno-Vídeň míjí. Přesto stojí za to zastavit u čapího odpočívadla a nebo dalšího odpočívadla s minirozhlednou než se vydáte dál k Hraběticím. I do těch stojí za to nakouknout, protože jsou zde typické vinařské sklípky a několik desítek starých zemních sklepů. Za obcí Hevlín už trasa překročí hranici do Rakouska do města Laa an der Thaya.

V Laa an der Thaya navazuje na dvě české etapy třetí díl Cyklostezky, a to přes Hagendorf (s výhledem na hrad Staatz) a Asparn an der Zaya zvlněným teréném do Mistelbachu, který je správním centrem a srdcem oblasti Weinviertel. Stezka pak zamíří přes Ladendorf do Eggerdorfu. Do samotné Vídně už vede cyklisty čtvrtý díl trasy do Wolkersdorfu a následně po bývalé farmářské železnici Dampfross und Drahtesel (www.dampfross-drahtesel.at) do Klosterneuburgu. Hlavní město Rakouska je už z dálky vidět a pokud chcete přenocovat ještě před Vídní, je právě Klosterneuburg ideálním místem i s možností kempování.

Více informací najdete na www.brnoviden.cz.

12.08.2015 - S dětmi - autor: Tomáš Gladiš - 22304x

Související články

  1. Mistrovství světa v silniční cyklistice hostí Innsbruck
  2. Rakouský Leogang láká na podzim cyklisty, milovníky ferrat i dobrého jídla
  3. Rakouský Leogang láká zkušené bikery, romantické duše i rodiny s dětmi
  4. Kam letos vyrazit na vinobraní?
  5. Tip na výlet: jižní Morava
  6. Dolní Rakousko: tipy na cyklovýlety doplněné výborným jídlem
  7. Nevstupovat! Vinaři zamykají vinice!
  8. Hudba na kole, festival Concentus Moraviae nabídne 15 zastávek
  9. Nová mapa dálkových cyklotras EuroVelo
  10. Na kole po stopách Cyrila a Metoděje

Vlož svůj komentář:


Vyplň antispam nebo
Registrovat Facebookem

Recenze, zájezdy, bazar...

Reklama