Články

Dojíždíte do práce na kole? Po cyklocomputeru Haiku zatoužíte!

Dojíždíte do práce na kole? Po cyklocomputeru Haiku zatoužíte!

Francouzský start-up vyvinul jízdního asistenta pro pohyb cyklistů ve městě. Ovládá se pomocí gest a přenáší jezdci přímo na řidítka funkce navigace a telefonu.

 

Cyklopočítače používají většinou cyklisté, kteří chtějí být informováni o počtu ujetých kilometrů, průměrné rychlosti, převýšení a dalších hodnotách popisujících jejich výlety. Pro městské cyklisty, kteří se přepravují na kole především do práce či za zábavou, pozbývá podobná vymoženost tak nějak smysl. Přesto přišla francouzská společnost Asphalt Labs se zajímavou hračičkou právě pro městské cyklisty.

 

Haiku je cyklopočítač, který se montuje na řidítka s pomocí magnetu. Že by vám upadl se podle tvůrců bát nemusíte - spojení je tak silné, že přístroj přečká i jízdu po rozbitém terénu. Navíc je tělo přístroje vyrobeno z odolného materiálu a slibuje voděodolnost. Pomocí technologie Bluetooth 4.0 komunikuje Haiku s chytrým mobilním telefonem a zobrazuje navigační data, zprávy a upozornění na telefonní hovory a zobrazuje rychlost pohybu.

 

Ovládání Haiku probíhá bezdotykově, jen pomocí gesty rukou. LED dioda na levé straně přístroje přitom signalizuje, jaké funkce a jaké informace Haiku zrovna zobrazuje. Zelené světýlko signalizuje funkce cyklopočítače, modré telefonní hovor či zprávu. Pokud dioda svítí žlutě, je přístroj v režimu navigace a do tohoto režimu se přepne automaticky vždy 100 metrů před blížící se odbočkou. Navigace k cíli se řídí zadáním cíle do chytrého telefonu přes naskočením do sedla, pak už Haiku obstarává navigaci pomocí šipek na displeji. Data je samozřejmě možné propojit se Stravou, aplikací Google Fit a nebo zdravotními aplikacemi od Apple.

 

Cyklopočítač je dobíjen přes Micro USB a na jedno nabití vydrží 12 hodin. Je kompatibilní s iPhonem 4s a novějším a mobilními telefony Samsung S3, Motorola G a Nexus 5 (a novějšími).

Tvůrci tohoto projektu uspěli na serveru Kickstarter a na uvedení projektu k životu a do sériové výroby se mezi lidmi vybralo 65 tisíc dolarů. První majitelé by měli své Haiku obdržet do května 2016.

 

02.11.2015 - O čem se mluví - autor: redakce - 9808x

Související články

  1. Jednoduše a rychle k cíli s BeeLine
  2. Startup COBI směřuje pod křídla společnosti Bosch
  3. Minimalistické karbonové kolo do města
  4. Wheely zvyšuje úroveň viditelnosti cyklisty
  5. Nevíte jak parkovat kola? Zde je řešení!
  6. Textilní zámek na kolo? Prý nejlepší volba!
  7. Upside Rack: revoluce mezi cyklonosiči
  8. Revoluce mezi cyklopočítači? Vudu7
  9. Trumf proti defektům: Nexo Tires a Ever Tires
  10. S novým systémem mohou mít elektronické řazení všichni

Vlož svůj komentář:


Vyplň antispam nebo
Registrovat Facebookem

Recenze, zájezdy, bazar...

Reklama