Domů » Rady

Rady

Doplňky stravy: Aminokyseliny

Doplňky stravy: Aminokyseliny

Aminokyseliny urychlují proces regenerace po sportovním výkonu, ale i uplatnění nacházejí i v klinické medicíně - nařpíklad po náročných operacích. V průběhu dlouhodobé hospitalizace umí částečně chránit zahálející svalovou hmotu před hypotrofií.

 

 

Aminokyseliny lze klidně dostat i od maminy, a to na talíři, coby vydatnou porcí „flákoty“. Aminokyseliny jsou totiž základním stavebním kamenem proteinů (bílkovin). Velmi ilustrativně se dají přirovnat k malým cihličkám, ze kterých jsou postaveny větší stavby – bílkoviny. Ty pak po konzumaci (např. oné flákoty od maminy) tělo rozebere na jednotlivé stavební kameny – aminokyseliny. Základních aminokyselin potřebuje člověk 20, z toho je 8 tzv. esenciálních, ty si naše tělo neumí syntetizovat a je odkázáno pouze na přímé „dodávky“ ze stravy. Zbývající aminokyseliny si organismus umí vyrobit sám.  Lidské tělo si proteiny, a tedy ani aminokyseliny, neskladuje „do foroty“, jako je tomu u tuků a sacharidů.

8 esenciálních aminokyselin: valin, leucin, isoleucin, lysin, methionin, threonin, phenylalanin a tryptofan

2 esenciální aminokyseliny nezbytné v dětském věku: histidin, arginin

 

8 základních funkcí aminokyselin

  • Stavební jednotky bílkovin a peptidů
  • Základní látky pro tvorbu dalších aminokyselin, hormonů a některých dalších důležitých látek
  • Fungují jako katalyzátory biochemických reakcí
  • Pomáhají rychlejšímu zotavení organismu po fyzické zátěži
  • Přímo se podílejí se růstu svalové hmoty
  • Ovlivňují činnost srdce
  • Pomáhají zajistit dobrou viskozitu krve
  • Ve speciálních případech fungují jako zdroj energie (což nebývá příliš ideální)

 

Některé zajímavé esenciální aminokyseliny z blízka

 BCCA – Pro sportovce je velice zajímavá směs tří esenciálních rozvětvených aminokyselin: valinu, leucinu a isoleucinu, známých pod názvem BCAA. BCAA se prodávají ve formě roztoku, kapslí nebo se přidávají do nejrůznějších sportovních doplňků stravy. BCAA se podílejí na ochraně svalové hmoty a jsou též využívány jako rychlý zdroj energie tehdy, došlo-li k vyčerpání okamžitě použitelných energetických zdrojů (cukrů). Užitečné bývají i v době rekonvalescence po úrazech a operacích s dlouhodobou hospitalizací, neboť umí urychlit novotvorbu bílkovin. BCAA se též osvědčují při vytrvalostních výkonech v teplém prostředí, kdy zvyšují plazmatický objem tekutin (krve) v organismu.

Lysin– Tato látka hraje velmi významnou roli ve vstřebávání vápníku. Důležitá je i pro růst a budování svalové hmoty, a to i při zotavování po operacích a zraněních.

Threonin– Tato aminokyselina zabraňuje nebezpečnému ukládání tuku v játrech a je důležitá pro svaly, kosti, vazy a chrupavky.

Tryptofan– Tato látka hraje významnou roli při tvorbě serotoninu, který uklidňuje a navozuje příjemné pocity, snižuje vnímání bolesti a používá se též k léčbě nespavosti, především při stresu a depresích.

Arginin – Další zajímavou aminokyselinou je arginin, jenž je schopen prostřednictvím růstových hormonů ovlivnit růst svalové hmoty a chránit svaly před poškozením, podobně jako to umí lysin a leucin.

 

Neesenciální aminokyseliny

O příjem, respektive o „výrobu“ neesenciálních aminokyselin, se stará naše tělo samo. Avšak jsou situace, kdy není od věci, použít nějaký doplněk stravy s obsahem těchto látek. Zajímavý je např. tripeptid glutathion, tedy komplex 3 aminokyselin: glutaminu, cysteinu a glycinu. Tyto aminokyseliny jsou velmi účinných antioxidantem, chránícím organismus před zhoubnými účinky tabáku, alkoholu, chemických látek v potravinách, vodě, ovzduší apod.

Další pro sportovce (i nesportovce) zajímavou aminokyselinou je taurin, kterému jsme se již pro jeho velký význam ve sportovní výživě věnovali ZDE. Za zmínku stojí i ornithin a citrulin – tyto látky jsou důležité pro vývoj svalových vláken a podílejí se na odbourávání močoviny z organismu.

 

Aminokyseliny ve stravě

 Trochu zjednodušeně lze říci, že aminokyseliny konzumujeme ve formě bílkovin. Hlavním zdrojem esenciálních (tzv. plnohodnotných) aminokyselin je především libové maso, v rostlinné říši najdeme vyvážený komplex esenciálních aminokyselin např. v sóje, pšeničných klíčcích, pylu, sladkovodních řasách (spirulina a chlorella) a také v pivovarských kvasnicích. Dle některých, v praxi s úspěchem vyzkoušených, teorií lze i v případě výhradně vegetariánské stravy konzumovat všechny esenciální aminokyseliny ve správném poměru, a tedy i bez jakýchkoliv neblahých důsledků na náš zdravotní stav a celkovou kondici. Více o této problematice naleznete na partnerském webu www.mtbs.cz ZDE.

A protože jsou aminokyseliny velkým „doplňkovým hitem“, věnujeme příští díl seriálu neesenciálnímu, ale přesto velmi zajímavému glutaminu.

 

23.02.2011 - Buď fit na kole - autor: TomasGladis - 11756x

Související články

  1. „Cyklostezku někdy najdete i tam, kde ji nečekáte,“ říká lékař a zapálený cyklista Richard Češka
  2. Jak je to s tukem v potravě?
  3. Novoroční předsevzetí: udělám si víc času na kolo
  4. Elektrokola jsou prostředkem ke zdraví
  5. Cyklisté, chraňte svoje oči!
  6. 5 tipů jak si ozvláštnit přírodní cereální kaše
  7. Quinoa, mnohým stále ještě utajená pochoutka
  8. Co vám dají cereální kaše?
  9. Nizozemcům se jejich vášeň pro cyklistiku vrací ve zdraví i úsporách
  10. Jízda na kole může ušetřit 80 miliard Euro ročně

Vlož svůj komentář:


Vyplň antispam nebo
Registrovat Facebookem

Recenze, zájezdy, bazar...

Reklama