Domů » Rady

Rady

Doplňky stravy: Beta-glukany (voní houbami)

Doplňky stravy: Beta-glukany (voní houbami)

Jste oslabení bojem s virózami a zmožení jarní únavou tak, že vám ani paprsky jarního sluníčka nevlijí do nohou energii a chuť šlapat do pedálů? Možná by vám v takové situaci pomohly stále populárnější beta-glukany, pyšnící se velmi výraznými imunomodulačními vlastnostmi.

S beta-glukany mám opakovaně velmi pozitivní zprostředkované zkušenosti. Vzhledem ke své práci znám osobně mnoho rodičů s menšími dětmi, jimž beta-glukany vydatně pomáhají vylepšovat skóre školní i předškolní docházky. Alespoň takový je jejich dojem a můj naprosto osobní závěr nenápadného pozorování. Nicméně beta-glukany nemusí pomáhat pouze dětem, tyto polysacharidy mohou být vydatným pomocníkem prakticky komukoliv, jehož momentální situace si takový zásah žádá, nebo s největší pravděpodobností vyžadovat bude.

 

Beta-glukany voní houbami

 Polysacharidy beta-glukany se nejčastěji získávají z buněčných stěn některých čínských i tuzemských hub (hiratake, shitake, hlíva ústřičná). Některé tipy beta-glukanů se pro další využití získávají také z buněčných stěn jistého druhu kvasinek.  U nás je jejich nejznámějším zdrojem „starý, dobrý“ Pangamin, tedy pivovarské kvasnice.  Asi možná tušíte, že beta-glukanů existuje více druhů. Některé jsou rozpustné ve vodě, jiné ne, některé jsou účinnější, jiné méně. Za nejschopnější jsou však obecně považované beta-glukany z hub.

Co tedy glukany umí? V první řadě stimulují makrofágy k lepší práci. Makrofágy jsou jedny z buněk imunitního systému, které pohlcují patogenní látky včetně virů, bakterií, nádorových buněk apod. Což v praxi znamená, že pokud již nemoc „chytíte“, tak se s ní lépe vypořádáte, nebo u vás dokonce nepropukne. Proto se beta-glukany doporučují při opakovaných infekčních onemocněních a nemocech spojených s poruchami imunity, dále např. při chronických nemocech (ekzémy, opakované záněty středouší či zažívacího traktu, opakované kvasinkové infekce). V těchto souvislostech lze beta-glukany užívat samozřejmě i v rámci prevence.

 

Pomáhají stabilizovat krevní cukr i snížit cholesterol

Beta glukany však mohou sehrát roli schopného pomocníka také v případě potřeby snížit hladinu cholesterolu a udržet hladinu krevního cukru v normálu.

Například beta-glukany obsažené v ovsu (snadno dostupné ovesné vločky!) absorbují v tenkém střevu tekutiny a zvyšují tak viskozitu tráveniny. K čemu je to dobré? Tento stav prodlužuje dobu trávení, což umožňuje pomalejší vzestup hladiny cukru v krvi a pozvolnější inzulinovou odezvu. Beta-glukany lze zařadit mezi výborná prebiotika, která jsou úrodou půdou pro probiotika, tzv. přátelské bakterie s velmi pozitivním vlivem na imunitní systém a celkově dobrý stav celého organismu.

Beta-glukan je velmi silný antioxidant, schopný organismu pomoci vypořádat se s mírným i silnějším ozářením (časté cestování letadlem, opakované rentgeny u lékaře, léčebné ozařování). Dle studií z posledních let povzbuzují beta-glukany makrofágy k likvidaci radiací poškozených buněk a podporují proces krvetvorby. Velmi zajímavá je též skutečnost, že u pacientů po operacích, pomáhá podávání beta-glukanů zlepšovat zdravotní stav, urychlovat rekonvalescenci a v rizikových situacích předcházet sepsi.

 

Beta-glukany na talíři aktivního sportovce

 Beta-glukany mohou být dobrou volbou nejen pro oslabené a často nemocné jedince, ale také pro velmi aktivní sportovce, kteří jsou opakovaně vystavování velkému fyzickému i psychickému stresu (amatérští i profesionální závodníci). Každá taková situace je totiž pro organismus zátěží s krátkodobým negativním dopadem na imunitu. Po náročných, zvláště maratonských, etapách jsou sportovci náchylnější k onemocnění, a to i vzhledem k většímu objemu metabolického odpadu v organismu, se kterým si musí tělo poradit.

Přirozené zdroje beta glukanů

Tzv. čínské houby, hlíva ústřičná pivovarské kvasnice, ječmen a oves a suroviny z nich vyrobené (ovesná mouka, vločky). Beta glukany ve formě potravního doplňku lze běžně sehnat v každé (i špatně zásobené) lékárně.

 

Další informace naleznete např. na:

www.betaglukan.cz (i studie a výzkum)

zdravi.doktorka.cz/jsou-beta-glukany

www.beta-glukan.cz

30.03.2011 - Buď fit na kole - autor: Martina Machová - 20013x

Související články

  1. „Cyklostezku někdy najdete i tam, kde ji nečekáte,“ říká lékař a zapálený cyklista Richard Češka
  2. Jak je to s tukem v potravě?
  3. Novoroční předsevzetí: udělám si víc času na kolo
  4. Elektrokola jsou prostředkem ke zdraví
  5. Cyklisté, chraňte svoje oči!
  6. 5 tipů jak si ozvláštnit přírodní cereální kaše
  7. Quinoa, mnohým stále ještě utajená pochoutka
  8. Co vám dají cereální kaše?
  9. Nizozemcům se jejich vášeň pro cyklistiku vrací ve zdraví i úsporách
  10. Jízda na kole může ušetřit 80 miliard Euro ročně

Vlož svůj komentář:


Vyplň antispam nebo
Registrovat Facebookem

Recenze, zájezdy, bazar...

Bazar

Vše pro děti / henryjones116

Programming Assignment Helper

Kola, ráfky, pláště / henrywatson850

Assignment help

Jízdní kola / milog36061

Wie funktioniert Trezor Suites?

Jízdní kola / mixedil445

metamask extension

Reklama