Články

Dvousté výročí vynálezu jízdního kola

Dvousté výročí vynálezu jízdního kola

Bádensko-Württembersko, jedna ze spolkových zemí Německa, chystá několik akcí na oslavu 200 let od vynálezu "Laufmaschine". Karl von Drais, vynálezce předchůdce bicyklu, totiž pochází právě odtud.

 

Město Mannheim, které leží na jedné z dálkových cyklotras sítě EuroVelo, se rozhodlo si Draisův vynález připomenout a jedním z hlavních hřebů oslav bude dvoudenní festival v jeho centru 10.-11. června 2017. Součástí bude také festival skládaček "World-Klapp", světový pohár elektrokol a nebo závod historických kol. Jedním z důvodů, proč by se milovníci historie měli do Mannheimu zastavit, bude také výstava "2 Räder - 200 Jahre" (Dvě kola - 200 let), která v místním Technoseu ukáže vývoj jízdních kol a jejich vliv na současnou společnost.

Karl von Drais se narodil v Karlsruhe, hlavním městě tehdejšího Bádenska. Jeho otec, Karl Wilhelm Friedrich Ludwig von Drais, byl nejvyšším bádenským soudcem a také matka, Margarete Ernestine von Kaltenthal, pocházela ze šlechtického rodu. Po studiích architektury, zemědělství a fyziky pracoval v lesnictví, ale po několika letech byl uvolněn z aktivní služby, aby se mohl plně věnovat svým vynálezům. Mezi ty patřil například předchůdce psacího stroje, sporák s předchůdkyní várnice a nebo zmíněnou "Laufmaschine", čili "běhací stroj".

Draisinu předvedl Karl von Drais 12. června 1817 v Mannheimu. Druhou, delší jízdu předvedl 28. července téhož roku. Vedla z města Gernsbachu přes kopec do Baden-Badenu. Jeho vynález, nazývaný později velocipéd, umožnil rozvoj jednostopých vozidel, a tedy i mechanizované osobní dopravy. 

Nejen v Mannheimu, ale také v Karlsruhe chystají akce spojené s výročím vynálezu. Od 25. do 28. května 2017 se zde sjedou sběratelé jízdních kol a k vidění bude spousta historických šperků, pojízdné muzeum včetně kostýmů a všelijaké závody.

Pojízdná výstava pak pojede celým Bádenskem-Württemberskem od května do srpna 2017 na elektrických cargo kolech. Hlavním obsahem této výstavy bude minulost, současnost a budoucnost jízdních kol, což bude prezentováno interaktivní cestou.

V srpnu se tématu bude věnovat také muzeum Preußen ve městě Wesel, které ukáže milníky vývoje jízdních kol za posledních 200 let, technický vývoj a možné aplikace v současnosti.

 

13.01.2017 - O čem se mluví - autor: redakce - 7770x

Související články

  1. Historie cyklistiky v olomoucké Šantovce
  2. První doložený závod na velocipedech v Čechách přepisuje dějiny
  3. Němci zprovoznili první část cyklodálnice na západě SRN
  4. Tip pro milovníky historie: výlet do Muzea kol v Boskovštejně
  5. Jako první bude do cyklistické Síně slávy uveden Jan Veselý
  6. 100 let od historického přejezdu Austrálie na kole
  7. Jízdní kola v armádě kdysi a dnes
  8. Tradice od roku 1840. Teď ale nejstarší obchod s koly končí
  9. 5 tipů na rovinaté výlety za hranicemi
  10. Stuttgart vychází vstříc cyklistům

Vlož svůj komentář:


Vyplň antispam nebo
Registrovat Facebookem

  1. avatar
    #1 Petr Vejbor - vloženo: 20.01.2018 v 16:05:06

    200 let má tento předchúdce bicyklu, ale daleko starší i s pedály a řetězovým pohonem má vynález Leonarda da Vinciho. Víc než dvojnásobek

    tohoto slaveného výročí. Jeho bicykl je možné vidět v Clos Lucée u Amboise

    ve Francii. Zájemcům pošlu fotku.

    odpověz na tento komentář

Recenze, zájezdy, bazar...

Bazar

Kola, ráfky, pláště / henrywatson850

Assignment help

Jízdní kola / milog36061

Wie funktioniert Trezor Suites?

Jízdní kola / mixedil445

metamask extension

Jízdní kola / befef37145

trust extension

Reklama