Články

Elektronika a cyklistika: trendy ukázal veletrh CES v Las Vegas

Elektronika a cyklistika: trendy ukázal veletrh CES v Las Vegas

Největšího veletrh elektroniky na světě CES v Las Vegas představí každoročně trendy v tomto odvětví. A některé z nich se potenciálně dotýkají i cyklistů...

 

 

Nedávno jsme se věnovali tématu Budoucnost designu jízdních kol. Dnes můžeme pokračovat na podobné vlně, protože elektronika se v cyklistice uplatňuje čím dál častěji. Asi nejčastěji máte i vy sami zkušenost například s různými navigační systémy, kamerami, radary nebo i jen chytrými telefony s množstvím aplikací. Petr Bureš z redakce MTBS.cz upozorňuje na několik zajímavostí, které letošní CES přinesl.

 

 

Začneme "cyclocomputerem", který představila firma Pioneer. Jde o speciální přístroj komunikující s několika desítkami speciálních sensorů umístěných nejenom na kole. Gyroskopické a akcelerometrické senzory sbírají data také například z helmy nebo bot a dokáží vyhodnotit a na displeji zobrazit opravdu všechno možné. Primárně přístroj vyhodnocuje nejenom rychlost a výkon, ale počítá také např. průběh šlapání a graficky ho vyhodnocuje pro každou nohu zvlášť. Ovládání přístroje je intuitivní díky velkému 2,2" dotykovému displeji s QVGA rozlišením 320x240pix.

 

Garmin na CES poprvé oficiálně představil veřejnosti svou novinku Fenix5, o které jsme psali zde: Garmin Fénix 5 - velký skok z trojky na pětku, ale kromě toho byly představeny také nové doprovodné aplikace rozšířené o prémiové funkce související převážně s live funkcemi a Stravou.

 

Další světoznámá značka zabývající se sportovní elektronikou na CES představila své chytré Smart hodinky. Ty pracují na bázi Android Wear operačního systému a jsou vybaveny vlastním optickým čidlem pro měření tepu a také GPS čipem, díky kterému mohou provádět kompletní monitoring aktivit během celého dne. Polar chystá také model M800, který bude umět navíc ovládat také GoPro kamerky.

 

Z podobného ranku pochází také přístroj 'Track G, který by dokázal hodně zjednodušit život mnoha diabetikům. Na základě patentované technologie totiž dokáže bez odběru krve vyhodnotit množství cukru v krvi. Firma navíc nabízí modifikaci také pro sportovce, kteří potřebují často měřit svůj laktát. Hodně zajímavý produkt by se do prodeje měl dostat sice až po absolvování všemožných certifikací v roce 2018, nicméně velký přínos by mohl mít jak pro diabetiky, tak výkonnostní sportovce.

 

 

Čínská firma LeEco se blýskla již na Interbiku, nicméně na CES přivezla svůj projekt chytrého kola hned ve dvojím provedením, a to jako silničku a horské kolo. Každé kolo je vybaveno vlastním integrovaným počítačem, který vyhodnocuje všechny běžné údaje včetně teploty, tlaku a najetých kilometrů. Zaznamenává data z GPS i biometrických čidel a spolupracuje rovněž s chytrým osvětlením. Ovládání probíhá prostřednictvím 4" dotykového LCD displeje integrovaného do představce s vyjímatelnou 6000mAh baterií.

 

 

Další zajímavou integraci technologií do cyklistického doplňku, konkrétně helmy, představuje firma Coros, která přichází s "chytrou" helmou. Princip tkví v propojení helmy s chytrým telefonem vybaveným patřičnou aplikací. Samotná helma je vybavena mikrofonem a sluchátky, díky kterým dostává jezdec například informace z navigační aplikace. Na řídítkách je pak umístěn speciální dálkový ovladač komunikující bezdrátově s telefonem, díky kterému je možné např. přijímat telefonní hovory. Helma se i přes integraci baterie a elektroniky vešla do 400 gramů, přičemž primárně je určena pro silničáře a citibikery.

 

18.01.2017 - O čem se mluví - autor: redakce - 5342x

Související články

  1. Příroda v obležení: Jak a kam hlásit turistický vandalismus
  2. Kolo budoucnosti od Škodovky
  3. Jednoduše a rychle k cíli s BeeLine
  4. Novinka od GoPro už je v prodeji
  5. Bike Mokumono uspěl na Kickstarteru, teď jde do produkce
  6. Konec řetězů? CeramicSpeed představil bezřetězový pohon
  7. Luxusní hodinky pro cyklisty Richard Mille RM 70-01
  8. Kodaň zavádí informační digitální tabule pro cyklisty
  9. Startup COBI směřuje pod křídla společnosti Bosch
  10. Startup Ahooga razantně vstoupil mezi skládačky

Vlož svůj komentář:


Vyplň antispam nebo
Registrovat Facebookem

Recenze, zájezdy, bazar...

Bazar

Vše pro děti / henryjones116

Programming Assignment Helper

Kola, ráfky, pláště / henrywatson850

Assignment help

Jízdní kola / milog36061

Wie funktioniert Trezor Suites?

Jízdní kola / mixedil445

metamask extension

Reklama