Články

Historie cyklistiky v olomoucké Šantovce

Historie cyklistiky v olomoucké Šantovce

V rámci neoficiálních oslav 200 let od objevu jízdního kola se po celé Evropě konají různé akce připomínající tento počin. Jedním z takových míst je i olomoucké nákupní centrum Šantovka, kde v těchto dnech probíhá unikátní výstava mapující vývoj bicyklů...

 

V letošním roce si připomínáme dvousté výročí, kdy německý lesmistr z Mannheimu Karl Friedrich Drais von Sauerbronn patentoval svůj vynález „Laufmaschine“. Draisův vynález se považuje za přímého předchůdce kola dnešního typu. Více o dvoustém výročí vynálezu jízdního kola se dočtete v jednom z předchozích článků na Kolo.cz.

 

Také v olomouckém nákupním centru Šantovka se rozhodli na toto výročí upozornit a připravili tam tedy unikátní výstavu vývoje tohoto vynálezu lidstva a jeho doplňků. Až do 2. července 2017 bude v Šantovce k vidění přes 70 druhů kol - od těch nejstarších až po pracovní (policejní, cukrářské, nákladní, armádní, ...), filmová kola významných osobností (Ema Destinová nebo z filmů Antropoid, Vratné láhve, Instalatér z Tuchlovic), sportovní kola, kola pro handicapované a mnoho dalších. Můžete si také vyzkoušet jak se sedí na vysokém kole, šlapací kolotoč z bicyklů a jiné zajímavosti z oblasti cyklistiky.

 

Více na www.galeriesantovka.cz.

 

08.06.2017 - Akce - autor: Tomáš Gladiš - 4817x

Související články

  1. První doložený závod na velocipedech v Čechách přepisuje dějiny
  2. Dvousté výročí vynálezu jízdního kola
  3. Tip pro milovníky historie: výlet do Muzea kol v Boskovštejně
  4. Jako první bude do cyklistické Síně slávy uveden Jan Veselý
  5. 100 let od historického přejezdu Austrálie na kole
  6. Jízdní kola v armádě kdysi a dnes
  7. Tradice od roku 1840. Teď ale nejstarší obchod s koly končí

Vlož svůj komentář:


Vyplň antispam nebo
Registrovat Facebookem

Recenze, zájezdy, bazar...

Reklama