Domů » Rady

Rady

I čtvrtá kniha Milana Silného je věnována kopcům

I čtvrtá kniha Milana Silného je věnována kopcům

Vydavatelství Cykloknihy letos přišlo s několika novinkami, z nichž jednu vám dnes představíme. KOPCE IV.  je vlastně už čtvrtou knihou o kopcích (a pátou knihou vůbec ) autora Milana Silného. Jeho předchozí knihy se setkaly s velkým ohlasem, první z nich dokonce získala ocenění na Světu knihy a vynutila si druhé vydání.

 

Víte, které z českých kopců jsou nejsladší? Cukrák a Medník. Tím ale výčet sladkostí nekončí. Na Břeclavsku se nachází kopec, kterému se říká Cukrmandle.

A jaké nejpikantnější názvy české kopce mají? Je jich víc, autorem byly nominovány: Buzíček, Pičulín, Pičhora a Kokotsko. Pomyslně zvítězil ten poslední, hlavním důvodem bylo, že na jeho úpatí vyvěrá pramen s názvem Čůráček.

Milan Silný je bedlivým pozorovatelem a všímavým poutníkem. Poeticky vykresluje českou krajinu, místy v knize i básní. Rozebírá názvy měst, městeček a vesnic, kopců i kopečků, zamýšlí se nad jejich vznikem a svérázně je vykládá. Každý navštívený vrchol obohatí o zeměpisné údaje, téměř nikdy nechybí nadmořská výška.

 

Jeho styl psaní je lehce ironický, příběhy jsou plné recese, ale rozhodně nesklouzává k vulgaritám. Vše je decentní, ale živočišně autentické. Sám o sobě prohlašuje: „Baví mě zdolávat na kole nejrůznější kopce, hory a vrcholy. Pokořil jsem jich celkem dost a za tu dobou jsem poznal, že každý kopec je jiný. Tím nemám na mysli tvar, nadmořskou výšku či náročnost stoupání. Každý kopec má v sobě něco, co neumím přesně vyjádřit. Z některých to vyzařuje na dálku a z blízka je to doslova cítit. Je to duše? Karma? Aura? Nevím. Každý kopec se chová jinak. Některý vzdoruje a nechce za žádnou cenu podlehnout. Jiný mě naopak zve a nemůže se dočkat, až mu vrchol „vojedu“.“

Knihou se můžete inspirovat k výletům na nejzajímavější kopce České republiky a blízkého pohraničí. Dozvíte se, kde leží Čertova hrbatina, Slepičí hory s vrcholy Kohout a Slepice, kdy u nás soptila nejmladší sopka, kde je nejteplejší, nejslanější, nejnegativnější i nejkrušnější hora a spoustu dalších zajímavostí. Jen vyrazit. Protože nesedět doma na zadku je podstatně zajímavější, než sedět doma na zadku.

 

Tentokrát je kniha celobarevná, obsahuje přes 400 fotek. Na přední předsádce je mapka všech kopců, vč. jejich nadmořských výšek.

 

Milan Silný: Každý kopec bere dech

  • počet stran: 328 stran
  • formát: 167 x 235 mm
  • vzhled: pevná vazba, celobarevná
  • ISBN: 978-80-87193-40-2
  • cena: 349 Kč
  • Vydavatel: cykloknihy.cz 

 

 

 

08.09.2017 - Knihy a časopisy - autor: redakce - 3733x

Vlož svůj komentář:


Vyplň antispam nebo
Registrovat Facebookem

Recenze, zájezdy, bazar...

Bazar

Vše pro děti / henryjones116

Programming Assignment Helper

Kola, ráfky, pláště / henrywatson850

Assignment help

Jízdní kola / milog36061

Wie funktioniert Trezor Suites?

Jízdní kola / mixedil445

metamask extension

Reklama