Domů » Rady

Rady

I na odrážedle je přilba nezbytná

I na odrážedle je přilba nezbytná

Nadělil Ježíšek vašim budoucím cyklistům jednostopé či třístopé odrážedlo? A nezapomněl k němu přibalit také přilbu? Nezapomínejte na tento doplněk ani u dětí, které se s cyklististikou v určité své podobě teprve seznamují - jde především o bezpečnost dítěte, ale nejen o ni jak se dočtete v tomto příspěvku.

Jak budou pomalu ustupovat sněhové jazyky a zmrazky, budou naši budoucí cyklisté nastupovat na své nové, zánovní či již řádně zajeté „stroje“. Odrážedla jsou mezi rodiči, dětmi (i výrobci) populární již pěknou řádku let. Rodičům umožňují rychlé přesuny na hřiště, poštu, nákupy apod., protože menší dítko nemusí poponášet či občas doslova vláčet za končetinu za sebou. Mrňous jede svižně (někdy až moc svižně), rodič ušetří čas, energii a konec konců i nervy na přemlouvání potomka, aby se na každém rohu, u každého plotu, stromu, popelnice nezastavoval a pokračoval ke kýženému cíli. Dítko se zdravě unaví a vybije přebytečnou energii, užívá si radost z pohybu a také jisté dávky volnosti a samostatnosti.

 

Vítr ve vlasech je trestuhodný, na hlavu patří přilba!

Je až s podivem, jak velkou rychlost dokáže malé mrně na odrážedle vyvinout.

 V kombinaci s vekou hravostí, proměnlivou dávkou respektu k autoritě, mikroskopickou dávkou předvídavosti a třeba i svažitým terénem či neposlušným psem na trase je taková rychlost takřka vražedná. Navíc předvídat musíte vy a ne dítě, dítě musí poslouchat. Ale je naprostou utopií si myslet, že poslechne vždy a všude, není robot s přesným manuálem a dodaným software. Je člověk jako vy, dělá chyby a dělá jich hodně. A vy byste, alespoň v tomto případě, měli důsledkům takových chyb předcházet, tedy pokud se vám nepodaří předejít přímo chybě samotné. Jednoduše, vzhledem k potencionální rychlosti jízdy, absenci brzd a selhání „lidského faktoru“ je vhodné dítku nedovolit usednout na odrážedlo bez přilby. Koneckonců ať si zvyká. Na kole ji musí mít nejen ze zákona, ale i z pohledu zdravého rozumu také. A podobné je to i s lyžováním, bruslením a některými dalšími sporty.

 

Pět „P“ odrážecího provozu

Není tedy od věci stanovit si několik základních pravidel odrážecího provozu, přes které takříkajíc nepojede vlak.

PRAVIDLO 1: Nevyjíždět nikdy bez přilby!

PRAVIDLO 2: Důsledně vštěpovat nutnost zastavení na potencionálně nebezpečných místech (silnice, vjezdy a výjezdy apod.), což by však mělo být naprosto přirozenou součástí výchovy obecně.

PRAVIDLO 3: Na silnici a z prudkého kopce se zásadně chodí pěšky, odrážedlo nese rodič.

PRAVIDLO 4: Brzdí se zásadně celou plochou chodidla!  

PRAVIDLO 5: Nedovolte svým především mužským potomkům provozovat hry „na bouračku“ (do kamaráda, stromu, sloupu apod.). Předejdete tím následkům pokušení vyzkoušet takové vylomeniny ve větších rychlostech.

 

 Důsledky pádu či srážky na odrážedle mohou být samozřejmě banální, od maličkých odřenin a boulí po lehké pohmoždění končetiny. Pokud však dítko přeletí přes řidítka, dobře nasazená přilba ho sice možná neochrání před odřeným nosíkem, ale určitě se postará o to, aby malý kaskadér neutrpěl otřes mozku či frakturu lebky a dokonce může ochránit i chrup – díky přesahu přední části přilby nemusí dojít kontaktu obličejové části s povrchem chodníku (takřka osobně odzkoušeno). Při prudkém nárazu a pádu po zádech na spodinu lebeční, může kvalitní přilba skutečně zachránit život.

Článek o poraněních hlavy a první předlékařské pomoci najdete ZDE. Zajímavý tip na originální ochrannou přilbu pro nejmenší kaskadéry do 3 let, a nemusí zrovna uhánět na odrážedle, naleznete ZDE.

 

POZOR! Kdy si dát od odrážedla POHOV?

Na odrážedlo nepatří pouze přilbou neoděné dítko, ale také batole, které nemá bezpečně zvládnutou chůzi! Jisté odložení začátků odrážecí cyklistiky je užitečné i v případě odchylek od optimálního fyziologického vývoje. V takových případech konzultujte používání odrážedla s odborníkem (ortoped, neurolog, fyzioterapeut apod.).

 

19.01.2011 - Pro děti - autor: Martina Machová - 18881x

Související články

  1. Helmy na kolo jsou nepovinným, ale důležitým doplňkem
  2. Bez čeho na kolo nesedat aneb jak předejít případným katastrofám
  3. 5 tipů jak nepřijít o kolo
  4. Přilba, která vám sama zavolá pomoc
  5. Wheely zvyšuje úroveň viditelnosti cyklisty
  6. Zkontrolujte povinnou výbavu svého kola
  7. Povinné ručení pro cyklisty? Neexistuje, ale má alternativy
  8. Podmínky pro jízdu na kole a chůzi jsou lepší
  9. Bezpečnost cyklistů v New Yorku zvyšují i laserová světla
  10. Za větší bezpečnost: Shield TL upozorní auto na cyklistu

Vlož svůj komentář:


Vyplň antispam nebo
Registrovat Facebookem

  1. avatar
    #4 Ondrcsis - vloženo: 07.03.2018 v 19:16:38

    Tak super, už jsem ho taky objednal, díky moc za tip

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #3 Marinecek.7777 - vloženo: 05.03.2018 v 14:09:03

    Já jsem ho našel a mám ho objednané, dobrý nápad na dárek na narozeniny pro synka díky www.cyklospeciality.cz/detska-odrazedla/

    odpověz na tento komentář
  3. avatar
    #2 Janica - vloženo: 04.03.2018 v 21:44:53

    To bych také koupila, kdybych ho někde viděla :-)

    odpověz na tento komentář
  4. avatar
    #1 Ondrcsis - vloženo: 03.03.2018 v 12:43:42

    Nevíte jestli se dá někde sehnat ještě kvalitní dřevěné odrážedlo?

    odpověz na tento komentář

Recenze, zájezdy, bazar...

Bazar

Vše pro děti / henryjones116

Programming Assignment Helper

Kola, ráfky, pláště / henrywatson850

Assignment help

Jízdní kola / milog36061

Wie funktioniert Trezor Suites?

Jízdní kola / mixedil445

metamask extension

Reklama