Články

Jak se "dělá" cyklojízda

Jak se "dělá" cyklojízda

Poslední zářijový víkend proběhla v Praze Velká podzimní cyklojízda a festival „Zažít město jinak“. A město lidé skutečně jinak zažili. A redaktorka našeho serveru si kromě úžasné atmosféry panující v Americké ulici přeměněné na pěší zónu odnesla i cenné zkušenosti z organizace místní cyklojízdy navazující na hlavní cyklojízdu. Co vše to obnášelo?

Pražské cyklojízdy mají v hlavním městě několikaletou tradici, pořádá je Iniciativa Auto*Mat (více na www.auto-mat.cz).  „Webovky“ Auto*Matu vám prozradí, že cílem tohoto zajímavého uskupení je: „podporovat a rozvíjet cyklistickou, pěší a veřejnou dopravu v Praze. Usilujeme také o zodpovědné používání automobilů ve městech a zklidňování dopravy. Auto*Mat chce proměnit Prahu uzpůsobenou dnes spíše k autoprojíždění na město příznivější životu.“ A jelikož i u nás doma protéká velmi podobný názorový proud, rozhodli jsme se, že podobně jako obyvatelé některých dalších pražských městských částí podpoříme celou akci aktivně – místní společnou cyklojízdou.  Naše Letňanská cyklojízda vyrazila z Letňan na Vinohrady, kde se přidala se k Velké podzimní cyklojízdě s cílem na Letenské pláni. Alespoň, tak jsme měli akci naplánovanou… Jak to dopadlo? Přidal se někdo?

 

 Tentokráte byla cyklojízda lehce unikátní…

Tento rok byla Velká podzimní cyklojízda v několika ohledech poněkud specifická. Proud lidí na kolech mířících na Letnou byl prý dlouhý 3 km a čítal okolo 8 tis. cyklistů! Na kolo usedl i ministr Pavel Dobeš, aby se spolu s novináři projel po centru Prahy a na vlastní kůži prožil, jak se žije a jezdí cyklistům v hlavním městě. Nicméně z mého pohledu byla nejzajímavější skutečnost, že několik místních cyklojízd s sebou nezávisle na sobě přivezlo i petice, které se týkaly aktuálních problémů jednotlivých městských částí (např. rozdělení lesoparku v Letňanech silnicemi, zastavění parku Kotlářka atd.). Organizátoři jednotlivých jízd a petic se o sobě dozvěděli až na přípravné schůzce, jež pořádala iniciativa Auto*Mat. Když s touto informací o několika na sobě nezávisle vzniklých peticích manžel dorazil domů, měla jsem velkou radost, že v tom nebudeme sami.

 

Petice, letáky a agenti

Můj všestranný a organizačně schopný manžel, který na rozdíl ode mne dokáže v pravou chvíli bouchnout do stolu a zjednat si respekt kontaktoval Auto*Mat, vyzvěděl vše potřebné ohledně povolení, oznámení akce a dalších organizačních věcí. Poté mě pasoval do role asistentky a jal se vytvářet webové stránky, letáky, letáčky a samozřejmě i text petice za záchranu letňanského lesoparku v maximální možné míře (více na:  www.cyklojizdaletnany.cz). Naše domácí tiskárna tiskla o závod, posléze vypomohli i kamarádi, abych pak mohla hotové letáky distribuovat po okolí – rozdávat přímo lidem, dávat na nástěnky do domů a lékařů, na dětská hřiště atd. Samozřejmě jsme hledali podporu a pomoc kde se dalo, takže časem rozdávali letáky i různí noví známí, kteří měli rádi nejen cyklistiku, ale i lesopark a stáli o to, aby nebyl nesmyslně rozčtvrcen dvěma rušnými silnicemi. Pokoušeli zajistit podporu i účast kompetentních lidí z městského úřadu, ale protože akce byla spojená s peticí, mnozí od nás dali raději ruce pryč a nakonec o nás začali dokonce kolovat i nejrůznější napínavé historky v nichž se spekulovalo o tom, na jaké podvratné sdružení či stranu jsme asi napojeni a kdo nám to všechno platí, ale to už by vydalo na vlastní článek...

 

Aby vše bylo legální…

Cyklojízdu jsme samozřejmě v souladu s legislativou oznámili, v tomto případě opravdu stačí pouze oznámení o shromáždění. Jelikož jsme ve spolupráci s mateřským centrem z vedlejší městské části uspořádali i minizávod pro děti, kde už pouhé oznámení nestačí, zažádala „šéfka závodu" z MC CoByDup  na městské části o zábor pozemku, za což zaplatila rovných 100 Kč. Manželovi aktivní kamarádi i několik dobrovolníků bezvadně zajistilo funkci pořadatelů, kteří celý peloton vedli i uzavírali a byli schopni v případě potřeby a většího počtu účastníků zorganizovat dva odjezdy. Což nakonec nebylo potřeba. Kvůli uvítání účastníků, vysvětlení trasy cesty i seznámení s peticí si manžel půjčil megafon, ten mu ale nakonec bohužel vypověděl službu. Nicméně vše šlo bez problémů s pomocí několika pořadatelů zvládnout i bez megafonu. Na místo srazu v lesoparku postupně přijížděli nejen cyklisté, ale i lidé z okolí, a to pouze za účelem podepsání petice, mnozí přijeli i s velkou chutí diskutovat.

 

 

 

Organizace cyklojízdy v bodech

  1. Rozhodli jsme se :-)!
  2. Koupili jsme si dvě motivační láhve skvělého vína z oblíbeného českého vinařství v Chrámcích, kterými se jsme se odměnili až po zvládnuté akci.
  3. Kontaktovali jsme Auto*Mat, prostudovali jejich stránky a podmínky cyklojízd.
  4. Sepsali jsme a odnesli na MČ oznámení o shromáždění.
  5. Zprovoznili jsme internetové stránky s upozorněním, že zde budou každý den přibývat nové informace. A přibývaly.
  6. Oslovili jsme mateřské centrum CoByDup, zda by nechtělo zorganizovat závod pro děti. MC si vše, včetně záboru, zařizovalo samo. My dodali pouze ceny pro vítěze (např. závodní pláště Rubena, světlo na kolo a drobné sladkosti pro účastníky.
  7. Do místních novin jsme dali inzerát o konání akce. Informace o akci jsme odeslali všem známým (i neznámým) osobám s nějakými mediálními kontakty. Někteří se nám zpětně ozvali, jiní ne. Mnozí slibovali a někteří i splnili.
  8. Všichni spříznění šířili letáky. A všichni nám slíbili, že je po akci spořádaně a bez následků odstraní. (Na venkovní vyvěšení se bezvadně osvědčily závěsné igelitové obaly do šanonů - nepromoknou.)
  9. Manžel se sešel s ostatními organizátory místních cyklojízd s koordinátorem akce z Auto*Matu, dohodli se na podrobnostech a vyfasovali plakáty Velké podzimní cyklojízdy.
  10. Půjčujeme si megafon (hlavně kvůli informacím o petici).
  11. Týden před akcí si potvrzujeme se všemi dobrovolníky i mateřským centrem, že vše platí a všichni dorazí, jak slíbili.

 

12.10.2011 - Akce - autor: Martina Machová - 4794x

Související články

  1. Praha, jak ji možná ještě neznáte: Pražská cyklojízda
  2. Velká jarní cyklojízda vyrazí 22. dubna ze čtyř směrů
  3. První zimní cyklojízda v Moskvě krutému mrazu navzdory
  4. Velká podzimní cyklojízda v Praze již 14. září
  5. Velká podzimní cyklojízda už 14. září
  6. Cesta kolem světa proti roztroušené skleróze
  7. Pražská stromojízda ukáže cyklistům pozoruhodné stromy
  8. Prahou projelo v rámci Velké jarní cyklojízdy 5000 cyklistů
  9. Díky školní cyklojízdě poznaly děti pražské ulice ze sedla kola
  10. Velká studentská cyklojízda v Praze bude 20. září 2013

Vlož svůj komentář:


Vyplň antispam nebo
Registrovat Facebookem

Recenze, zájezdy, bazar...

Reklama