Články

Jaká elektrokola chystá Giant pro sezónu 2017?

Jaká elektrokola chystá Giant pro sezónu 2017?

Nový celoodpružený model Full E+ a také silniční e-kolo Road E+ jsou nejzajímavější novinky v sortimentu elektrokol, které si připravil největší světový výrobce jízdních kol pro novou sezónu.

 

Značka Giant vznikla už v roce 1972 a vždy se zaměřovala na široké spektrum cyklistů, což prokazuje i nyní. Nástup elektrokol značce nijak neutekl, naopak. Elektrokola Giant jsou sama o sobě lídry či dokonce pionýry přinášejícími nové trendy. Už před deseti lety přišel Giant s technologií hybridního pohonu, tedy pohonu kombinujícího šlapání cyklisty s pohonem elektromotorku.

 

Zpočátku se elektrokola zaměřovala na skupinu lidí, kteří je brali jako cestovní prostředek například do práce. A nebo jako životní styl. Dnes poptávka po nich roste a elektromotory se šíří i do dalších kategorií jízdních kol. A příkladem toho jsou i největší novinky Giantu pro rok 2017.

 

ROAD-E+

 

Silniční elektrokolo, od něhož si Giant slibuje, že osloví sportvoce a dobrodruhy, kteří chtějí s pomocí elektromotoru dojet dál a výš. Je to výkonné, efektivní a zábavné kolo posouvající hranice jezdce, zároveň má však sportovně střiženou geometrii a skvělé vyvážení hmotnosti a hodí se jak pro sportovní vyjížďky, tak i pro dojíždění do města. Pro je možné kolo doplnit o blatníky či nosič.

Model Road-E+ má hliníkový rám a disponuje středovým motorem Giant SyncDrive Sport o výkonu 250 W a točivým momentem 80 Nm od společnosti Yamaha. Baterie EnergyPak 500 Wh je integrovaná do rámu a podle informací Giantu nabízí o čtvrtinu větší dojezd než konkurenční baterie podobné velikosti a hmotnosti. O efektivní přenos síly se stará senzorová technologie Giant PedalPlus 4, jež neustále vyhodnocuje sílu s jakou jezdec šlape do pedálů a podle toho reguluje výkon elektromotoru.

 

Novinkou je také ovládání Giant RideControl EVO s funkcí Walk Assist, jež vám představíme níže. Výkon motoru lze volit ve třech stupních: Eco, Normal a Power. Eco je určený především do města nebo když jezdec potřebuje jen minimální výkon elektromotoru. Šetří baterii a má největší dojezd. Režim Normal se hodí pro kopcovité trasy, pomoc motoru je tu větší. A největší míru podpory šlapání pak nabízí režim Power, s nímž se můžete vydat i do opravdu prudkých kopců a zdolat je snáze.

 

EXPLORE E+ GTS

 

Pánský cykloturistický model Explore E+ GTS s devětadvacetipalcovými koly bude mít nově baterii integrovanou do rámu (EnergyPak 400 Wh). O hladký přenos síly z elektromotoru Giant SyncDrive Sport s výkonem 250 W v závislosti na šlapání se stará i zde technologie Giant PedalPlus, která díky čtveřici senzorů vyhodnocuje rychlost a točivý moment a díky tomu doplnuje šlapání jezdce citlivě o přísun energie z elektromotoru. Výsledkem je dobře čitelné a přirozené dávkování výkonu napříč spektrem převodů.

Zmiňme se také o bateriích, jimiž Giant svá elektrokola vybavuje. Jde prý o nejlepší baterie na trhu, které díky speciální konstrukci článků mají největší kapacitu ve své třídě a také se nabíjejí dvakrát rychleji než je zvykem u konkurence. Dojezd na jedno nabití uvádí Giant až 200 kilometrů. Díky integraci do rámu a menší velikosti se také lépe skryje v konstrukci kola.

 

Již zmíněné ovládání Giant RideControl Charge s funkcí Walk Assist najdete i u tohoto modelu. Jde o cyklocomputer a ovládací centrum, s jehož pomocí zjistí jezdec například stav baterie, míru podpory elektromotoru při šlapání a samozřejmě také běžné údaje z cyklocomputeru. Ovládá se pomocí ergonomických tlačítek a díky USB konektoru umožňuje také snadné dobíjení elektromotoru. Funkce Walk Assist pak umožňuje snažší tlačení kola, pokud musíte sesednou a popojít.

 

FULL-E+

 

Zbrusu nové horské elektrokolo bude dobrým parťákem pro milovníky toulek v terénu. Můžete s ním šetřit síly ve výjezdech a přitom si naplno užívat sjezdců a technických pasáží.

 

Jde o celoodpružený e-bike, jehož základem je hliníkový rám využívající odpružení Maestro se zdvihem 140 milimetrů s uchycením tlumiče „Trunnion Mount“ jaké mají i nové MTB rámy Giant Anthem a Trance. Baterie EnergyPak 500 Wh je nově integrována do rámu a pohání středový motor Giant SyncDrive Sport (točivý moment 80 Nm, výkon 250 W). Stejně jako výše uvedené modely se o efektivní přenos výkonu z elektromotoru stará senzorová technologie Giant PedalPlus 4-sensor technology. Zajímavostí je použití přesmykače, díky kterému má jezdec na výběr širší škálu převodů.

 

Full-E+ jezdí na kolech průměru 27,5", je vybaven chráničem motoru a jeho předurčení pro technické ježdění doplňuje kromě trailové geometrie rámu i teleskopická sedlovka (tu nemá jen model Full E+ 2). I u těchto e-biků najdete ovládání Giant RideControl EVO (nižší modely RideControl Charge) s funkcí Walk Assist.

 

 

Více o jízdních kolech Giant najdete na stránkách giant-bicycles.cz a také na Facebooku.

14.07.2016 - Elektrokola - autor: Tomáš Gladiš - 12768x

Související články

  1. Španělská Orbea představila městského krasavce Diem
  2. Specialized Turbo Porto praktický náklaďák
  3. Bosch eBike Systems se zasadí o účinnější recyklaci baterií 
  4. Gogoro představuje Eeyo 1, ultralehké elektrokolo do města
  5. Elektrická silnička od Maserati má prestižní cenu za design
  6. UCI zavádí mistrovství světa na e-biku
  7. General Motors chce vyrábět elektrokola
  8. Leaos je elektrický single-speed s odnímatelnou baterií
  9. oh!bike je jedním z nejlehčím elektrokol do města
  10. Staré kolo na odpis? Nikoliv, Petr Mikulka z nich vyrobí elektrokolo

Vlož svůj komentář:


Vyplň antispam nebo
Registrovat Facebookem

  1. avatar
    #1 Ondřej Klofát - vloženo: 19.10.2016 v 11:21:39

    Giant full E+ samozřejmě přesmykač nemá (nelze ani použít vícepřevodníkové kliky). Dodává se jako 1x10speed.

    odpověz na tento komentář

Recenze, zájezdy, bazar...

Reklama