Domů » Rady

Rady

Když při sportu píchá v boku

Když při sportu píchá v boku

Nejčastější obětí nepříjemně bodavých pocitu v podžebří bývají běžci, ale možná tento nepříjemný pocit znáte i z jiných sportů. Kdo vám vlastně v takové situaci vráží onu pomyslnou „kudlu do zad“ (tedy spíše do boku)? A co s tím lze dělat?

 

Bodavé pocity v boku znají asi všichni sportovci, někteří se s nimi postupem času rozešli, jiní s nimi bojují dlouhá léta. Možná vám právě dnešní článek alespoň částečně pomůže zmíněným potížím předcházet, nebo je alespoň z části eliminovat.

 

Pravděpodobné příčiny

 Pokud bychom se na příčiny píchání v boku během sportovní zátěže podívali do populárně naučné literatury zaměřené na běh, konkrétně do publikace Žijeme zdravě od Dr. Urlicha Strunze (nakl. Svojtka&Co: 2004), dozvěděli bychom se například následující: „Běháte příliš rychle. Váš hlavní dýchací sval, bránice, dostává málo kyslíku. Nebo jste běhali s plným žaludkem, a bránice vám to má za zlé.“  Jiná názorová skupina vidí viníka v přílišném napínání vazů, kterými jsou těžká a hojně prokrvená játra a slezina připevněny k bránici.

A jací sportovci se vlastně s bolestivými pocity v podžebří se setkávají především? Zejména ti, kteří v rámci svých pohybových aktivit běhají, a to jak během nějakého konkrétního sportu (fotbal), tak v rámci všeobecné přípravy. Častěji lze potíže pozorovat u začínajících či rekreačních sportovců, v mnohem menší míře u sportovců trénovaných. Cyklisté se na kole sice s pícháním v boku příliš nesetkávají, avšak opustí-li bezpečí sedla, a jdou si zaběhat, nebo třeba na běžky či fotbálek, mnohdy se diví, kde zanechali onu úžasnou a v kopcích těžce vydřenou formu.

Nicméně „postižení“ sportovci si nežádají pouze vysvětlení, ale také doporučení, jak bolestem předcházet, a tak pro vás máme několik tipů z praxe.

 

9 tipů z praxe

Ač nám výše citovaný Dr. Urlich Strunz uvedl ve své knize nejen příčinu, ale i doporučení co s tím – „Vyrážejte vždy až 3 hodiny po větším jídle. Začne-li vás píchat v boku, dlouze vydechněte, naberte znovu vzduch a třikrát dlouze vydechněte.“ – my se pokusíme zjistit i další možnosti, jak těmto nepříjemným problémům úspěšně předcházet. Naše tipy vychází z praxe, a přejeme vám, abyste v nich našli doporučení, které bude ušité na míru právě vám.

  1. Před plánovaným sportováním nejezte (zvláště těžce stravitelná tučnější jídla). Nejsou-li pro vás doporučované 3 hodiny reálné, pokuste se dodržet alespoň hodinovou pauzu.
  2. Zaměřte se (nejen) při sportování na to, jak dýcháte. Dýcháte opravdu efektivně? Tedy nejen za podpory hrudního svalstva, ale i pomocí „břicha“ – tzv. brániční dýchání. (Více informaci o hlubokém bráničním dýchání najdete v článku Špatná technika dýchání má negativní vliv na výkon).
  3. Ač se cítíte být především cyklisty, nikdy vás „nevezou“ pouze nohy. Tělo bude fungovat dlouhodobě dobře pouze v případě, je-li v něm rovnováha. Proto do své sportovní přípravy začleňte i posilování a protahování ostatních, pro cyklistiku zdánlivě nedůležitých, svalových partií. Zejména pak svalů na trupu, konkrétněji příčných a hlubokých břišních svalů, jejichž kondice může s problémy souviset.
  4. Je-li to možné, nesportujte hned od začátku aktivity na „plný plyn“, nýbrž dejte tělu čas na „rozjezd“. V uvedených souvislostech nezapomeňte na rozcvičení a zahřátí před danou aktivitou.
  5. V případě bolesti zvolněte tempo a zaměřte se na dýchání do bránice. Dýchejte pravidelně s důrazem na výdech.
  6. V některých případech může při akutní bolesti pomoci, dáte-li ruku za hlavu a zároveň vykloníte hlavu na stranu a chvilku vydržíte. Strany po chvíli vystřídáte.
  7. Někteří sportovci si intuitivně pomáhají tlakem ruky na bolavé místo, což kupodivu spolu se zpomalením a prohloubením dýchání může pomoci.
  8. Dbejte na pitný režim, i dehydratace přispívá ke svalovým křečím.
  9. Bonusový tip pro drsňáky: Bolest ignorujte, ona prostě časem nějak přejde :-)

 

Když NIC nepomáhá

Může se stát, že i po letech poctivého tréninku i mnohých experimentech, a možná i četných konzultacích s odborníky, obtíže sice částečně poleví, ale nikdy neustanou úplně. V takovém případě jste tak nějak sami došli do bodu 8., a tam pravděpodobně, ve společnosti drsňáků a kupodivu i některých nastávajících maminek, které tyto problémy trápí třeba i při chůzi, zůstanete.

 

Foto: archiv redakce

28.07.2014 - Buď fit na kole - autor: Martina Machová - 12506x

Související články

  1. 10 preventivních cviků při bolesti zápěstí
  2. Pomocník taping
  3. Bolí mě zápěstí a špatně se jezdí
  4. Povolte ramena a uleví se celému tělu

Vlož svůj komentář:


Vyplň antispam nebo
Registrovat Facebookem

Recenze, zájezdy, bazar...

Bazar

Vše pro děti / henryjones116

Programming Assignment Helper

Kola, ráfky, pláště / henrywatson850

Assignment help

Jízdní kola / milog36061

Wie funktioniert Trezor Suites?

Jízdní kola / mixedil445

metamask extension

Reklama