Články

Kodaň zavádí informační digitální tabule pro cyklisty

Kodaň zavádí informační digitální tabule pro cyklisty

Město Kodaň dál rozvíjí svou cyklistickou infrastrukturu. Naposledy udělalo další krok ve směru inteligentní, propojené a sdílené mobility.

 

Dánská metropole je již dlouho dávána za příklad města, kde může cyklistika skvěle fungovat v rámci dopravního schématu města. V Kodani pracují na upřednostňování cyklistiky v dopravě již přibližně tři dekády, proto tu existuje rozsáhlá síť cyklostezek oddělených od motorizované dopravy. Dalším krokem je digitalizace a zahrnutí technologií pro poskytování informačních služeb pro cyklisty.

Kodaň byla při realizaci přechodu z motorové dopravy na cyklistickou velmi úspěšná: 63 % obyvatel v Kodani preferuje kolo pro dojíždění do práce a za vzděláním. Obrovská obliba cyklistiky ve městě paradoxně v poslední době vedla k pro nás nepředstavitelnému problému, a to přetížení cyklostezek a příležitostným vznikům dopravní zácpy na nich. Z tohoto důvodu se město spolu se skupinou podnikatelů a firem pustila do myšlenky rozvíjet informační systém pro cyklisty, jakousi obdobu informačních tabulí jak je známe z dálnic.

 

Už na jaře tohoto roku bylo v Kodani instalováno pět tabulí, které umí zobrazovat informace o dopravě, cestovní časy, silniční práce a další informace, které mohou cyklisté při svých cestách po Kodani ocenit. Většina těchto informací je shromažďována prostřednictvím zařízení pro snímání provozu na cyklostezkách a dalších připojených zdrojů dat. Cílem je vypracovat systém, který na základě těchto dat například nabídne alternativní volbu cesty pro cyklisty.

Problémem cyklistiky v Kodani je fakt, že lidé mají tendence jezdit jen po jim důvěrně známých trasách, na které jsou zvyklí. Přitom často nejsou efektivní z časových ani jiných důvodů, ale kvůli rutinnímu chování a nedostatečné znalosti alternativních cest neumí cyklisté lepší cesty najít a nevědomky se pak zvlášť ve špičce vrhají do zácpy. Cílem projektu je tedy inspirovat kodaňské cyklisty k vyhledávání nových tras, které jsou méně využívané a optimalizovat tak využití celkové kapacity cyklistické infrastruktury v Kodani. Přestože je cyklostezek ve městě již spousta, budují se nové a páteřní stezky se rozšiřují.

 

Informační systém by měl kromě praktických informací o dopravních zácpách, silničních pracích a dalších událostech umět koordinovat provoz na cyklostezkách tak, aby se vytvářely tzv. "zelené vlny". Zároveň si klade za cíl podporovat povědomí komunity cyklistů v Kodani o vlivu cyklistiky na městskou infrastrukturu a životní prostředí a zobrazovat například informací o kvalitě ovzduší či srovnání doby cestování mezi automobily a jízdními koly. To vše může přispět k tomu, že si cyklisté uvědomí a rozšíří povědomí o benefitech cyklistiky ve městě. Benefitovat ze systému by ale mohly i další instituce jako je správce městských komunikací.

Zdroj a foto: ECF.com

06.11.2017 - O čem se mluví - autor: Tomáš Gladiš - 4830x

Související články

  1. Příroda v obležení: Jak a kam hlásit turistický vandalismus
  2. Kolo budoucnosti od Škodovky
  3. Jednoduše a rychle k cíli s BeeLine
  4. Novinka od GoPro už je v prodeji
  5. Bike Mokumono uspěl na Kickstarteru, teď jde do produkce
  6. Konec řetězů? CeramicSpeed představil bezřetězový pohon
  7. Luxusní hodinky pro cyklisty Richard Mille RM 70-01
  8. Startup COBI směřuje pod křídla společnosti Bosch
  9. Startup Ahooga razantně vstoupil mezi skládačky
  10. Strava.com už není jen pro chytré mobily

Vlož svůj komentář:


Vyplň antispam nebo
Registrovat Facebookem

Recenze, zájezdy, bazar...

Reklama