Výlety

Malý Želivský okruh: noc v klášteře, klášterní pivo i koupání

Malý Želivský okruh: noc v klášteře, klášterní pivo i koupání

Malý želivský okruh v lesnaté krajině poblíž soutoku řek Želivky a Trnavy je šitý na míru rodinám s malými cyklisty, kteří si na společnou rodinnou cyklistiku zatím spíše zvykají. S mnoha zastávkami se můžete po okruhu potulovat libovolně dlouho. Zvláště v létě, kdy si lze po cestě užít i přírodního koupání.

Kratičký želivský okruh je vhodný zejména pro nenáročnou rodinnou cyklistiku s malými cyklisty, a to jak ve vozíku, tak na tažné tyči a samozřejmě také bez ní. Pracovním týdnem zmožené rodiče možná zpočátku trasy vyděsí stoupání. Chmury však rychle zažene krásný výhled do krajiny, těšení se na několik možností koupání a zajímavé chuťové zážitky při degustaci klášterního piva. To ještě donedávna vařívali místní mniši a opět se jej v budoucnu chystají „vlastnoručně“ vařit v místním klášterním pivovaru. K dostání je zde např. třináctistupňové pivo s višňovou příchutí, třináctistupňové světlé medovinové pivo či bylinné pivo, které je připravováno dle ručně psaného receptu z osmnáctého století, jenž prý mniši našli zapomenutý v klášterní knihovně.

 

 

 

Od Želivského kláštera k hydroelektrárně Sedlice

Obec Želiv najdete na Vysočině poblíž soutoku dvou říček Želivky a Trnavy. Pokud sem dorazíte autem, bez větších potíží jej zaparkujete na parkovišti u kláštera, kde si můžete předem zamluvit i ubytování přímo v areálu kláštera a strávit na Vysočině příjemný víkend. Koneckonců, proč ne! Je zde pěkně a cyklotras, značených turistických cest i zajímavostí je zde opravdu hojnost.

Na kole tedy vyrážíme okolo kostela, branou kláštera směrem na obec Sedlice. Zavede nás tam cyklotrasa č. 161. Během asi 2 km dlouhého počátečního stoupání se můžeme těšit nejen na překrásný výhled, ale také na půvabnou přehradu, která slouží jako zdroj vody pro nedalekou hydroelektrárnu, k níž nás dnešní cyklistické „miniputování“ také zavede. Po únavném stoupání nás čeká příjemné klesání, a to až do obce Sedlice.

 

Ze Sedlice podél vody zpět

 Cyklostezka č. 161 nás zavede až na náves, kousek za ní se budeme napojovat na cyklostezku č.161b (červená turistická značka), ta nás doprovodí zpět do Želiva.  Toto místo si však zatím pouze pamatujme, neboť všem cyklistům vřele doporučuji pokračovat ještě zhruba 0,5 km k velmi pěkné a velmi mohutné kamenné hrázi Sedlické přehrady (Velká přehrada) a řádně ji prozkoumat. Stejnou cestou se pak vrátíme zpět a napojíme se na cyklostezku č.161b směrem na Želiv. V nohách máme zhruba 5 km a dalších 5 před sebou. Příjemná lesní cesta míjí hydroelektrárnu Sedlice a v poklidném tempu vede přímo podél říčky Želivky, okolo další vodní nádrže Vřesník (Malá přehrada) postavené jako vyrovnávací nádrž pro přehradu Sedlice. Tzv. Malá přehrada je ideálním místem pro koupání i rybolov a také (vzhledem k nedalekému kempu) i pro rekreaci.

Konec naší cesty nás potěší nejen vyhlídkou na prohlídku kláštera, ale i příjemnou restaurací u mostu s letní terasou.

 

Start i cíl: obec Želiv (asi 10 km od Humpolce směrem na Tábor)

 Délka trasy: 10 km

Obtížnost: lehká

Povrch: lesní cesty, klidné silnice III. třídy

Vhodné kolo: ideálně trekingové, popř. horské

Občerstvení: hospoda v obci Sedlice a Želiv

Doprava: autem

Zajímavosti: areál Želivského kláštera a klášter samotný, Trčkův hrad v areálu kláštera, kostel Narození Panny Marie v Želivi, vodní nádrž Vřesník a Sedlice, hydroelektrárna Sedlice

Pro děti: několik míst vhodných ke koupání, či alespoň hraní u vody

Naše rada: Doporučujeme začlenit výlet do rodinného víkendu na Vysočině s přespáním v areálu kláštera. V okolí se můžete nejen projet se na kole, ale také vykoupat v přehradě, prohlédnout klášter a okolí, dobře se najíst a napít. Jednoduše si užít všeho příjemného, co český venkov nabízí.

 

Související odkazy:

www.zeliv.cz (klášter)
www.obeczeliv.cz
(obec)
www.mavlast.cz/top-vylety.okoli-vodnich-nadrzi-zeliv-a-sedlice
(Želiv, Sedlice a okolí)

01.08.2016 - S dětmi - autor: Martina Machová - 34074x

Související články

  1. Nejkrásnější cyklostezky na Vysočině vhodné i pro děti
  2. Cykloturistika není jen o zážitcích v sedle kola
  3. Vrchařská koruna Vysočiny není jen pro místní
  4. Za malebností k hradu Pernštejn
  5. Zubří stezky: nové trasy v okolí Bystřice nad Perštejnem
  6. Jihlava chystá několik nových cyklostezek
  7. K nejmenšímu náměstí na světě do Třech Studní
  8. Světový pohár horských kol na Vysočině za necelé dva měsíce
  9. V Novém Městě finišují přípravy
  10. Na Vysočině se pojede světový pohár horských kol

Vlož svůj komentář:


Vyplň antispam nebo
Registrovat Facebookem

Recenze, zájezdy, bazar...

Bazar

Kola, ráfky, pláště / henrywatson850

Assignment help

Jízdní kola / milog36061

Wie funktioniert Trezor Suites?

Jízdní kola / mixedil445

metamask extension

Jízdní kola / befef37145

trust extension

Reklama