Výlety

Modré hory aneb kudy prošel Pán Bůh

Modré hory aneb kudy prošel Pán Bůh

Cyklistická stezka Modré hory nabízí jednatřicet kilometrů dlouhý okruh, který vám představí jižní Moravu z pohledu dlouhé tradice vinařství. Pestrý okruh z Velkých Pavlovic je tipem pro rodinný výlet, ale nabízí i několik atraktivních terénních úseků pro náročnější cyklisty.

 

Sedmnáct kilometrů severozápadně od jihomoravské Břeclavi leží městečko s dlouhou historií. Velké Pavlovice jsou obklopeny rozsáhlými vinicemi, které dávají tušit, čím je tento kraj proslulý. V okolí městyse je vyznačena žlutými tabulkami s logem Modrých Hor a nápisem Modré Hory stejnojmenná cyklistická stezka. Vede přes Němčičky, Kobylí, Vrbice a Bořetice zpět do Velkých Pavlovic neboli „pětihvězdí moravských vinařských obcí". Vede zvlněnou krajinou a je možné se na ni napojit v kterémkoliv ze jmenovaných měst. Naskytne se vám možnost poznat tento vinařský kraj a pokochat se nádhernými výhledy do okolí.

 

Z Velkých Pavlovic dostupných pohodlně i vlakem zamíříme směrem na Němčičky. Vinařská tradice se připomíná již velmi záhy, neboť projíždíme okolo nadsklepních lisoven, jež připomínají původní historii sklepní uličky. Po vjezdu do terénu stoupá stezka nezpevněnou cestou nejcennějšími viničními tratěmi Staré hory, Išperky a Bojanovska k nejvyššímu bodu , odkud se po klidné silnici spolu s Moravskou vinnou stezkou spouští k Velkým Pavlovicím.

Následně odbočí vlevo a krátce nás vede společně s tématickou stezkou Krajem André ke kapli sv. Antonína a pak nás směřuje do Němčiček. Místní vinařství je jedním ze zastavení na trase osmikilometrové obecní vinařské stezky, kde se na čtyřech panelech můžete dozvědět něco o historii obce. Modrohorská cyklostezka nás provede kolem sklepů několika místních vinařů a míří po silnici do sousedních Bořetic.

 

Cestu sem si lze zpestřit stoupáním k dřevěné rozhledně nad Kraví horou. Ta zde stojí od června roku 2006 a stojí za návštěvu, neboť se z ní nabízejí rozhledy na vinařské vesničky, na Novomlýnské nádrže i na Pálavu.

Modrohorská cyklostezka ale míří dál do Kobylí, staré vinařské obce s tradicí pěstování vinné révy již od 13. století. Památkově chráněné lisovny jsou roztroušeny po celé obci stejně jako vinné sklepy. A za návštěvu stojí také muzeum obce v prostorách staré měšťanské školy. Staré fotografie ukazují život na venkově, můžete si prohlédnout lidový kroj, staré nářadí a předměty používané v domácnosti a také národopisnou expozici věnovanou historii Kobylí a vývoji kobylského kroje. Do starých dob vás vrátí stylově upravená selská kuchyň a jizba a pobavit se můžete u zvukového pořadu, který popisuje starodávné žádání o ruku nevěsty ve venkovské chalupě. Navíc se ve sklepních prostorách muzea nachází Stálá vinařská expozice s vinotékou, kde si samozřejmě můžete víno také zakoupit.

 

Za Kobylím čeká poslední stoupání na cyklostezce Modré hory. Vrbice bývaly strážní osadou a najdete zde vzácný a ceněnýsedmipatrový areál vinných sklepů. Jestli vás zajímají místa, kde se rodí nejlepší červená vína na Moravě, jste tu správně. Byl by hřích neochutnat cuvée, jemuž daly Modré hory jméno. Znovu se dostáváme do významné vinařské obce Bořetic, které se pyšní od roku 2000 recesistickou Svobodnou republikou Kraví Hora (www.republikakravihora.cz). Ta má vlastní ústavu, vládu i prezidenta a na jejím uzemí se nachází více než 260 vinných sklípků a moderní hotelový komplex.

Abychom nejeli zpět do Velkých Pavlovic stejnou cestou, vystoupáme ještě vinicemi k rozhledně Slunečná ve vinařská trati Nadzahrady, která leží jen asi kilometr východně od Velkých Pavlovic. Za dobrého počasí je z ní prý vidět až do Vídně.

 

Trasa: Velké Pavlovice – Němčičky – Kobylí – Vrbice – Bořetice – Velké Pavlovice

Obtížnost: lehká s možností rožšíření o kopce

Délka: 31 kilometrů

GPX: Stáhnout

 

Aktuálně otevřené vinné sklepy: zde

Více na www.modrehory.cz/

25.09.2015 - V Česku - autor: redakce - 17737x

Související články

  1. Tradice Svatomartinského vína
  2. Kam letos vyrazit na vinobraní?
  3. Tip na výlet: jižní Morava
  4. Nevstupovat! Vinaři zamykají vinice!
  5. Hudba na kole, festival Concentus Moraviae nabídne 15 zastávek
  6. Nenechte si ujít: Na kole vinohrady Uherskohradišťska 2016
  7. Ukončení sezóny na cyklotrase Brno-Vídeň se zúčastnilo 600 cyklistů
  8. Putování za burčákem a Tour de Burčák 2016
  9. Na kole po stopách Cyrila a Metoděje
  10. Za bílým vínem vyrazte na Uherskohradišťsko, za červeným na Slovácko

Vlož svůj komentář:


Vyplň antispam nebo
Registrovat Facebookem

Recenze, zájezdy, bazar...

Reklama