Výlety

Moravské kraje vydaly průvodce pro cyklisty

Moravské kraje vydaly průvodce pro cyklisty

Olomoucký, Zlínský, Jihomoravský a Moravskoslezský kraj spolupracují na přípravě a vydávání společných publikací s tématikou cestovního ruchu. Letos je materiál zaměřený na cykloturistiku. Průvodce zve návštěvníky Moravy a Slezska na vyjížďku po stopách těžby zlata, do hor nebo za vůní tvarůžků.

Milovníci jízdy na kole mohou při své návštěvě moravských krajů využít zbrusu nového cykloprůvodce, který jim představí celkem čtyřiadvacet nejzajímavějších tras vedoucích Moravou a Slezskem. Brožuru, která byla představena minulý týden v rámci veletrhu cestovního ruchu Regiontour, připravily společně všechny moravské kraje - Jihomoravský, Olomoucký, Moravskoslezský i Zlínský. Na přípravě společných publikacís tématikou cestovního ruchu spolupracují tyto kraje již od roku 2005. Cykloprůvodce Moravou a Slezskem je tak již šestým v pořadí.

Každý z moravských krajů se v cykloprůvodci prezentuje šesti vybranými cyklostezkami, které se zaměřují na oblast gastronomie, rodinných výletů, sportu, adrenalinu a poznávacích jízd. Součástí stostránkového materiálu je také mapa Moravy a Slezska s přehledem všech popsaných tras.

Trasy, které jsou v propagačním materiálu komplexně zpracovány, vytipovali zástupci jednotlivých krajů ve spolupráci s Centrem dopravního výzkumu a Nadací partnerství. "U každé z vybraných tras cyklisté najdou například její znázornění na mapce, dozví se délku, členění a také to, pro koho je vhodná. Nechybí  ani informace o dojezdu a parkování, kontakty na turistická informační centra a zdravotnická zařízení, cykloservisy a občerstvení," uvedl mluvčí olomouckého hejtmanství Ivo Heger. Brožuru doplňují barevné fotografie a odkazy na webové stránky, kde budou tyto trasy znázorněny.

Cykloprůvodce o rozmeřech 12x20 centimetrů je vydán ve třech jazykových mutacích – v češtině, polštině a němčině. Náklad dosahuje výše 36 tisíc kusů. Vedle distribuce v České republice se počítá také s distribucí v Polsku, Rakousku, Německu a na Slovensku.

Olomoucký kraj v materiálu prezentuje například stezka Po stopách stříbrných a zlatých rud vedoucí z Branné do Rudy nad Moravou. Dále také stezka Na kole za chutí piva a vůní tvarůžků z Červenky přes Litovel a Loštice do Mohelnice. Zlínský kraj láká do dvou turistických oblastí – Valašska a Slovácka. Cyklostezka Bečva, na které budou v létě dokončeny úseky v údolí Vsetínské Bečvy, se stane první cyklodálnicí v České republice. Turisty oblíbená je i cyklostezka podél Baťova kanálu a na ni navázané cyklotrasy na Slovácku. Moravskoslezský kraj pozve cyklisty za pivem a štramberskýma ušima, po stopách technického bohatství (doly Hlubina, Michal, hornické muzeo Landek) a nebo za dřevěnými kostelíky až k nejvýchodnějšími bodu republiky. Nabídne však i příjemný rodinný výlet Jantarovou stezkou po zámcích krajiny Poodří, aktivní sportovce vyšle do kopců okolo Slezské Harty a příznivce adrenalinu naláká do Jeseníků.

18.01.2011 - Aktuálně - autor: Tomáš Gladiš - 11495x

Související články

  1. V Prostějově spustili službu sdílených kol
  2. Rozhlednou roku 2016 je Bukovka u Rapotína
  3. Nový cíl pro milovníky rozhleden: Prašivá v Beskydech
  4. Z Vítkova za zašlou slávou Jánských Koupelí
  5. Vrchařská koruna Jesenicka 2015
  6. Cyklostezek v Přerově přibývá, už mají bezmála 25 kilometrů
  7. Tip na výlet: nová rozhledna stojí nad Odrami u vesnice Pohoř
  8. Drážní cyklostezka Nový Jičín - Hostašovice
  9. Z Nového Jičína do Hostašovic místo železnice cyklostezka
  10. Nové trasy na Rychlebských stezkách

Vlož svůj komentář:


Vyplň antispam nebo
Registrovat Facebookem

Recenze, zájezdy, bazar...

Reklama