Výlety

Na kole centrem Vídně

Na kole centrem Vídně

Ve Vídni si přejí, aby do roku 2015 používala jízdní kolo jako dopravní prostředek ve městě desetina z celkem 1,7 milionu Vídeňanů. Pomoci jim k tomu mají i tematické cyklotrasy. Třeba jako je ta vedoucí samotným historickým centrem rakouské metropole, jež je zařazeno na seznam UNESCO.

Vídeň je městské cyklistice zaslíbená. Vznikají zde cyklogaráže, cyklopůjčovny, cyklotrasy rostou jako houby po dešti (aktuálně je jich tu přes 1170 kilometrů) a představitelé města se o rozvoj cyklistiky ve Vídni snaží i dalšími způsoby. Jednou z těch méně tradičních či obvyklých je vznik tematických cyklostezek, které cyklisty provedou například centrem města, okolo dunajského kanálu a Dunaje nebo do údolí řeky Liesing.

 Vyrazit do historického centra Vídně můžete i na kole – po lákadlech a pamětihodnostech vás zde provede třeba trasa „Cityrundfahrt“. Již jejíž název naznačuje, že pojedete samotným centrem hlavního města Rakouska. Historické centrum Vídně bylo v roce 2001 zapsáno na Seznam světového dědictví UNESCO a kdo již někdy ve Vídni byl, potvrdí vám, že je na co se dívat.

Projedete se okolo vídeňských pamětihodností jako je jedna z bran bývalého opevnění města v ulici Schottengasse, náměstí Michaelerplatz, kde stojí za zmínku mimo jiné kostel Sv. Michaela či vykopávky původní kanalizace z dob římského tábora. Na kole se dostanete i k někdejší rezidenci rakouského císaře Hofburg, kde dnes sídlí rakouský spolkový prezident, k pozdně barokní národní knihovně na náměstí Josefsplatz nebo budově státní opery na Ringstraße, kde sídlí jedna z nejznámějších světových scén.

 

Co ze sedla kola na Cityrundfahrt uvidíte?

Cyklotrasa centrem Vídně startuje u brány Schottentor (v překladu Skotská brána). Své jméno má brána podle kláštera skotských mnichů, který stával v místě dnešního kostela Schottenkirche. Brána sama bývala součástí městského opevnění Vídně a v různých podobách na tomto místě stojí přes 400 let. Dodnes je brána vstupem z předměstí do samotného centra města. Na cyklistické okružní jízdě je to nejsevernější bod.

 

 

Lákadlem na Freyungu je zdejší starovídeňský trh. Další zajímavostí je starobylý Skotský klášter Schottenstift (přesněji: Benediktinské opatství naší milé paní Skotské) na ulici Freyung. Překvapivě byl klášter pojmenován nikoliv po Skotech, ale po Irech (latinsky se Irsko řekne Scotia Minor). Irové se totiž od raného středověku zabývali misijní činností a do vídeňského kláštera je povolal v roce 1155 vévoda Jindřich II. Babenberský. Je pravdou, že řeholníci tehdy nepřišli z Irska ani ze Skotska, ale z Regensburgu. Název již přesto klášteru zůstal. Náměstí Freyung je obklopeno četnými městskými paláci jako je nejstarší z nich Palais Harrach, Palais Kinsky a nebo Palais Ferstel, kde dříve sídlila Rakousko-uherská banka.

 

 

Okolo stanice metra na Herrengasse se dostaneme po cyklotrase až na jedno z nejznámnějších náměstí Vídně – Michaelerplatz. Nachází se mezi částí Hofburgu zvanou Michaelertrakt a nákupní uličkou Kohlmarkt. Po výstavbě trasy metra U3 bylo náměstí opraveno a k vidění jsou zde odkryté pozůstatky původní kanalizace z dob, kdy na tomto místě stál římský tábor. Zmínit musíme také Loos-Haus, který byl původně navržen pro pánské krejčovství Adolfem Loosem (dnes zde sídlí Raiffeisen Bank) a který vyvolal na začátku 20. století kvůli svému vzhledu pobouření císaře Franze Josefa. Dále tu stojí kostel Sv. Michaela (Michaelerkirche) z první poloviny 13. století a za povšimnutí určitě stojí kašny přiléhající ke stěně Michaelertraktu. I díky pěší zóně je Michaelerplatz reprezentativním místem pro Vídeň.

Španělská dvorní jízdárna, nejstarší instituce svého druhu na světě, je dalším tipem pro vaši návštěvu na Michaelerplatz. V nezměněné podobě ochraňuje a pěstuje vysokou školu jezdeckého umění od dob renesančních až po dnešek. Se svým světoznámým lipicánským baletem se představuje v barokní atmosféře Hofburgu.

Právě v Hofburgu na vás dýchne atmosféra historie. Odtud totiž Habsburkové řídilo po sedm století své impérium. Původně středověký hrad byl se slávou vládnoucího rodu přestavován do podoby přepychové rezidence. Dnes bývalý hrad připomíná pouze hradní kaple, kde se v neděli konají mše doprovázené zpěvem vídeňského chlapeckého sboru Wiener Sängerknaben. Dnes sídlí v Hofburgu spolkový prezident a jsou zde uloženy i četné umělecké sbírky. Vy můžete při prohlídce soukromých komnat a reprezentačních prostor obdivovat lesk a krásu všedního dne nejvýznamnější rodiny rakouské monarchie.

 

 

Projíždět budete také přes údajně nejhezčí vídeňské náměstí Josefsplatz, kde v pozdně barokní budově sídlí Rakouská národní knihovna, a trojcípé náměstí Albertinaplatz. Zde najdete jedno z informačních turististických center s možností výhodné koupě vstupenky „na poslední chvíli“ do jedenácti vídeňských divadel. Denně od 14 do 17 hodin si tak můžete i za poloviční cenu dopřát netradiční večerní zážitek. Informační centrum navíc nabízí zdarma k dispozici připojení k internetu.

Svou cestu Vídní ukončíte u budovy Vídeňské státní opery na Ringstraße, která byla slavnostně otevřena roku 1869 představením Mozartova Dona Giovanniho V současnosti se ve Vídeňské státní opeře sehraje kolem dvou set představení ročně, přičemž repertoár zahrnuje kolem 50 operních titulů a 20 baletů. I díky tomu je Vídeňská státní opera nejvýznamnější operní scénou ve Vídni a zároveň i jednou z nejznámějších světových scén.

 

 

Jak lépe poznat město než na kole? Pro cyklistiku navíc mluví také rozšířená půjčovní služba, která ve Vídni funguje už od roku 2003 a má přes 60 výdejních míst.   

 

Mohlo by se vám hodit

Foto: Rupert Christanell/wien.at

07.10.2011 - Za hranicemi - autor: redakce - 26842x

Související články

  1. Ve Vídni staví cyklopark pro zlepšení motoriky dětí
  2. Mistrovství světa v silniční cyklistice hostí Innsbruck
  3. Rakouský Leogang láká na podzim cyklisty, milovníky ferrat i dobrého jídla
  4. Rakouský Leogang láká zkušené bikery, romantické duše i rodiny s dětmi
  5. Dolní Rakousko: tipy na cyklovýlety doplněné výborným jídlem
  6. Ukončení sezóny na cyklotrase Brno-Vídeň se zúčastnilo 600 cyklistů
  7. Citybike Uphill Challenge: zpestření vídeňského Týdne mobility
  8. Na cyklodovolenou i s dětmi? Zkuste Dolní Rakousko
  9. Saalfelden a Leogang lákají na e-biking a kulinářské speciality
  10. Cyklostezka Brno-Vídeň, součást dálkové trasy EuroVelo 9

Vlož svůj komentář:


Vyplň antispam nebo
Registrovat Facebookem

Recenze, zájezdy, bazar...

Bazar

Vše pro děti / henryjones116

Programming Assignment Helper

Kola, ráfky, pláště / henrywatson850

Assignment help

Jízdní kola / milog36061

Wie funktioniert Trezor Suites?

Jízdní kola / mixedil445

metamask extension

Reklama