Články

Na Slovensku si můžete dát na kole i pivo. Ale jen někde

Na Slovensku si můžete dát na kole i pivo. Ale jen někde

Na rozdíl od nulové tolerance v České republice se na Slovensku cyklisté nemusejí obávat pokut pokud si během vyjížďky na kole dají jedno pivo. Ale jen ve městech a nebo na cyklostezkách.

 

Od Nového roku 2017 mohou cyklisté na Slovensku jásat nad změnou zákona, podle kterého se zvýšila tolerance alkoholu u cyklistů v krvi na 0,5 promile (respektive 0,25 mg/litr při dechové zkoušce). Podobně jako v České republice platila u našich východních sousedů až dosud nulová tolerance pro všechny účastníky silničního provozu.

Zmíněná hladina alkoholu v krvi odpovídá přibližně jednomu půllitru piva a nebo dvě deci vína. Přesto má nový zákon jisté limity. Především totiž výše uvedené hodnoty platí jen na území měst a nebo na nezávislých cyklistických stezkách, jinde platí nulová hranice jako dříve.

Pozměňovací návrh k zákonu je zamýšlen především k podpoře cyklistiky a cykloturistiky, která na Slovensku stále více vzkvétá. Jeho autory jsou poslanci Tibor Bastrnák a Gábor Gál ze slovensko-maďarské politické strany Most-Híd, podle jejichž názoru neovlivňuje takto malá koncentrace alkoholu v krvi (méně než 0,5 ‰) schopnost účastníků silničního provozu. Opírají se o vědecké poznatky, podle nichž je dopad na jejich psychické a motorické funkce jen minimální.

Slovenská policie naproti tomu uvádí, že počty opilých cyklistů jsou v tamních městech a obcích relativně vysoké, a také podle kritiků novely zákona je hranice půl promile stále příliš vysoká a měla by zůstat nulová tolerance. Alkohol zhoršuje koordinaci a soustředění, cyklisté mohou mít problémy při otáčení, mají tendenci více riskovat, mají zpomalené reakce a zrak opilého se jen obtížně přizpůsobuje přechodům světla a tmy. Takoví cyklisté pak mohou představovat hrozbu pro jiné cyklisty, chodce i další účastníky provozu.

Podobná pravidla konzumace alkoholu u cyklistů jako teď na Slovensku přijaly i jiné země, například v Rakousku nebo ve Švýcarsku. Podobný zákon je obsahem politických debat i u nás (více Novela silničního zákona: na kole nadále bez alkoholu). Střední a východní Evropa přesto zůstává územím, kde většinou alkohol za řidítky tolerován není, takže krok slovenských zákonodárců je v tomto ohledu poměrně převratný.

 

10.03.2017 - O čem se mluví - autor: Tomáš Gladiš - 5751x

Související články

  1. Novela silničního zákona: na kole nadále bez alkoholu
  2. Pili jste? Tento zámek vás tedy na kolo nepustí
  3. S rolničkou na horském kole na hřeben Velké Fatry
  4. Slovenské Tatry na kole
  5. Nevidomí sportovci míří na tandemech i pěšky na Gerlach
  6. "Bajkom k tajchom" v regionu obce Hodruša - Hámre
  7. S kocovinou na kolo?
  8. Cyklodopravu v Žilině a okolí podporuje místní automobilka
  9. 5 tipů na rovinaté výlety za hranicemi
  10. Na horském kole přes Oravu na Liptov

Vlož svůj komentář:


Vyplň antispam nebo
Registrovat Facebookem

Recenze, zájezdy, bazar...

Reklama