Články

Počet aut před českými a slovenskými školami poklesl o více než čtvrtinu

Počet aut před českými a slovenskými školami poklesl o více než čtvrtinu

Kampaň “Oblékáme hada Edu” podporuje chůzi a jízdu na kole jako způsoby dopravy do školy a je zaměřena na děti a jejich rodiče. Ukázalo se, že děti baví chodit do školy pěšky nebo jezdit na kole a výrazně díky tomu může klesnout počet automobilů přijíždějících ráno ke školám...

 

Hra s názvem „Oblékáme hada Edu“ je českou verzí mezinárodního projektu „Traffic Snake Game“, který probíhá ve více než 1500 školách ve 20 evropských zemích. Hra probíhala v minulých letech i v českých městech a zapojilo se do ní několik tisíc dětí. Například v Brně hrálo hru ve čtyřech brněnských školách už bezmála osm stovek dětí, díky čemuž klesl jejich počet cest do školy automobilem na polovinu.

Hra, jejíž symbolem je had Eda, učí děti zábavnou formou používat šetrné druhy dopravy. Kromě veřejné dopravy, chůze nebo jízdy na kole či koloběžce patří mezi šetrné způsoby dopravy například i tzv. carpooling, tedy spolujízda, kdy více spolužáků sdílí cestu autem a v dopravě do školy se rodiče střídají. 

 

 

Do kampaně "Oblékáme hada Edu" se během posledních tří let podařilo zapojit na 60 škol v ČR a přes 30 škol na Slovensku. Díky změně dopravního chování dětí a jejich rodičů se školám podařilo v průběhu kampaně ušetřit cca 11 tun emisí CO2 v ČR a 5 tun emisí CO2 na Slovensku. Podíl udržitelných cest do školy vzrostl v průběhu kampaně v průměru o 10 procentních bodů v ČR a o 8 procentních bodů na Slovensku, a to zejména ve prospěch chůze. Počet automobilů přijíždějících ráno ke školám se podařilo snížit v ČR o 40 % a na Slovensku o čtvrtinu oproti výchozímu stavu.

Podrobnější výsledky naleznete v brožuře projektu a na webových stránkách kampaně  http://www.trafficsnakegame.eu/czechrepublic

 

01.03.2017 - O čem se mluví - autor: redakce - 4492x

Související články

  1. Ve Vídni staví cyklopark pro zlepšení motoriky dětí
  2. Startuje 10. ročník výzvy Do práce na kole
  3. Jak se chovat na společné stezce pro chodce a cyklisty?
  4. Dooring – strašák pro městské cyklisty
  5. Pražské cyklozvonění proběhne v sobotu 22. září 2018
  6. Nejlepším městem pro cyklisty jsou letos Otrokovice
  7. Jak projet křižovatkou na kole správně a bezpečně?
  8. Může jet cyklista po přechodu pro chodce?
  9. Cyklista na chodníku: jak to vlastně celé je?
  10. Praha chce zlepšit ohleduplnost cyklistů, motoristů a chodců

Vlož svůj komentář:


Vyplň antispam nebo
Registrovat Facebookem

Recenze, zájezdy, bazar...

Reklama