Články

Rekordní počet účastníků soutěže Do práce na kole

Rekordní počet účastníků soutěže Do práce na kole

Projekt do práce na kole pořádá spolek Auto*Mat ve spolupráci s 33 městy po celé republice. Letos v rámci sedmého ročníku do ulic po celé republice vyjelo 12 800 účastníků soutěže! Do kampaně za používání bezmotorových forem dopravy se zapojilo 12 800 lidí z 1980 firem, tedy o 18,5 % víc než vloni.

 

 

K velkému nárůstu počtu soutěžících došlo např. v Břeclavi, kde účast stoupla téměř o 100 %. V Hradci Králové byl nárůst o 56 % a v Olomouci o 23 %. Nejvíce lidí soutěží v Praze, následuje Brno, Pardubice, Olomouc a Plzeň. Nově se letos zapojila města Most a Litvínov, Krnov, Příbram a Brandýs nad Labem. Skokany roku jsou Kladno, Třebíč a Břeclav. Cyklovelmocemi (dle počtu soutěžících na počet obyvatel) jsou Otrokovice, Jindřichův Hradec a Nový Jičín. (Kompletní seznam měst i s čísly najdete v příloze.)

V hlavním městě se letos zapojilo o 14 % lidí víc než loni. Ředitelka spolku Auto*Mat, Hana Škodová, to komentuje: „Je dobře, že v Praze počet účastníků roste, a to i navzdory tomu, že se zde dlouhodobě nedaří zlepšovat cyklistickou infrastrukturu. Nehledě na některé snahy např. Prahy 1 nebo Prahy 8 podmínky pro cyklisty zhoršovat.”

Tváří letošní kampaně je břišní a hrudní chirurg prof. MUDr. Pavel Pafko, DrSc., a také fyzioložka a biochemička prof. RNDr. Helena Illnerová, DrSc. Oba jezdí po celý život pravidelně na kole a nic na tom nemění ani po sedmdesátce. „Kolo je ideální dopravní prostředek pro každého. Občas slýchám, že cyklisté musí dýchat znečištěný vzduch. Ale jestli si myslí, že v MHD nebo v autě dýchají jiný vzduch, tak jsou na omylu. Z hlediska zdraví je jízda na kole rozhodně prospěšná. A navíc ulevíte životnímu prostředí a netaháte kvůli svým 70 kilům tunu železa tam a zpátky,“ říká prof. Pavel Pafko, který cestou do práce najede na kole asi 13 kilometrů.

 

Soutěže Do práce na kole se mohou účastnit cyklisté, běžci, chodci, in-line bruslaři, koloběžkáři, majitelé elektrokol, longboardů, handbiků i vozíčkáři. Hlavní kategorií je „pravidelnost týmu“, ale může se jezdit i na „výkonnost jednotlivce“. Speciální kategorii mají běžci a chodci a odměňuje se i kreativita. Účastníci soutěže hlasují pro „cyklozaměstnavatele roku“ a mohou podávat i podněty na „cykloopatření“.

„Oproti loňským ročníkům máme větší kapacitu na to, abychom mohli vybraná cykloopatření pomoci dotáhnout do konce, zatím především v Praze. Aby se podmínky pro cyklisty zase do příštího roku zlepšily, ” dodává Lenka Myšáková, manažerka kampaně Do práce na kole.

K tomu přispívají také tzv. heatmapy vytvořené z anonymizovaných dat o trasách a cestách soutěžících, kteří používají aplikace UrbanCyclers a Na kole Prahou. Tuto heatmapu nevyužívá jen Auto*Mat, ale také různé úřady a instituce při plánování cyklistické dopravy.

Generálním partnerem soutěže Do práce na kole pro rok 2017 je společnost GLS CZ, která doručila všem soutěžícím trička s ekologickým potiskem od OP Tiger.

„Jsme velmi rádi, že se letos můžeme zúčastnit nejen jako účastníci, ale i pomoci tomuto projektu s přepravou balíků, a podpořit tak myšlenku zdravého pohybu a ekologické dopravy, která je nám blízká. GLS se dlouhodobě věnuje tématu udržitelného rozvoje a v rámci celoevropské iniciativy ThinkGreen postupně zavádí alternativní přepravní řešení, kterými jsou vedle dodávek na stlačený zemní plyn či elektromobilů i doručovací cargo kola. Ty plánujeme nasadit i v Česku a následovat tak jejich úspěšné nasazení v rakouské a maďarské pobočce GLS,“ dodává Pavel Včela, ředitel GLS Česká republika.

 

06.05.2017 - Akce - autor: Press news - 4046x

Související články

  1. Skončila výzva Do práce na kole
  2. Registraci k 10. ročníku Do práce na kole prodloužena
  3. Startuje 10. ročník výzvy Do práce na kole
  4. Kaufland nabízí zákazníkům unikátní stojany na kola
  5. Do práce na kole vyjedeme letos už podeváté
  6. Výzva Do práce na kole poprvé také v lednu
  7. Podle Cyklobarometru se nejlépe cyklisté cítí v Otrokovicích
  8. Do práce na kole, pěšky a poklusem se v květnu vydalo přes 16 tisíc zaměstnanců
  9. Obliba jízdního kola u nás dosahuje vrcholu
  10. Aplikace UrbanCyclers začíná odměňovat své uživatele

Vlož svůj komentář:


Vyplň antispam nebo
Registrovat Facebookem

Recenze, zájezdy, bazar...

Bazar

Vše pro děti / henryjones116

Programming Assignment Helper

Kola, ráfky, pláště / henrywatson850

Assignment help

Jízdní kola / milog36061

Wie funktioniert Trezor Suites?

Jízdní kola / mixedil445

metamask extension

Reklama