Domů » Rady

Rady

S kocovinou na kolo?

S kocovinou na kolo?

Ať se děje co se děje, výsledkem je mnohdy „parádní“ kocovina. Zkušení už trochu vědí, jak na ní, „zelenáči“ se cítí na pokraji smrti. Víte co se při kocovině vlastně v těle děje a jak zmučenému organismu usnadnit jeho nezáviděníhodný stav? Nepomohlo by třeba sednout na kolo?

 

Morální dopady alkoholických excesů si jistě vyřešíte sami, s těmi fyzickými se vám vynasnažíme lehce pomoci. Kdo byl někdy alkoholem zmožený „do němoty“ ví, jak strastiplné ráno a dopoledne lze ve společnosti kocoviny prožít.  Nevolnost, zvracení, průjem, žaludek na vodě, pálení žáhy, pachuť v ústech, nechutenství, nervozita, migréna, extrémní citlivost na určité zvuky a ostré světlo – to vše (a možná i něco navíc) patří ke stavu, který svůj název odvozuje z německého slova „Kater“ – kocour či „Katzenjammer“ – kočičí nářek.

Hlavním přímým viníkem kocoviny je metabolit acetaldehyd, který vzniká při metabolizování etanolu. Acetaldehyd je „prevít“, jenž poškozuje játra a velmi pravděpodobně disponuje kancerogenním účinky. Extrémně přetížená játra jsou pak během kocoviny plně zaměstnána odbouráváním alkoholu a nemají čas vyrábět glukózu, a právě zde čeká velké nebezpečí na diabetiky. Ti mohou velmi rychle pocítit neblahé příznaky hypoglykémie (pocení, nechutenství, poruchy viděním, podrážděnost a nervozita, třes, slabost, zrychlený tep atd.). Tyto nepříjemné pocity se však mohou týkat i zdravých jedinců. Aby toho nebylo málo, alkohol tlumí nejen produkci glukózy a ukládaní zásobního cukru glykogenu v játrech, ale také ovlivňuje vylučování antidiuretického hormonu. Co to v praxi to znamená? Že ztrácíme tekutiny, jak při maratonu ve 30 ̊C.  Dalším tiše trpícím orgánem je žaludeční sliznice, zde číhá skryté nebezpečí na jedince s žaludečními vředy i osoby, které kocovinu často řeší velkými dávkami léků potencionálně zatěžujícími trávící systém (např. acylpyrin, ibuprofen). Ve výjimečných případech může v takových případech dojít i k masivnějšímu krvácení.

 

Co se děje v kocovinou zmítaném těle

Náladu pod psa lze během kocoviny samozřejmě vysvětlit neblahým fyzickým stavem a v některých případech i hlodajícím svědomím. Příčiny problému však můžeme hledat ještě hlouběji. Kde? Přímo v mozku! Špatná „opičí“ nálada je totiž logickým výsledkem biochemických pochodů v mozku, do kterých alkohol tvrdě zasáhl. Hlava je vůbec vedle žaludku a jater oblíbeným terčem alkoholových ataků. Například negativní dopad působení alkoholu na motorické centrum v mozku pociťujeme již záhy ve stavu opilosti a později i během kocoviny. Alkohol dále narušuje spánkové cykly; po litru vína nebo několika pivech se v žádném případě kvalitně nevyspíte, a to ani tehdy, jestliže známky kocoviny druhý den nepociťujete.

Dlouhý výčet negativního působení bohužel není zdaleka úplný;  proces odbourávání alkoholu totiž snižuje nervosvalovou výkonnost. Neblahý dopad mají alkoholové seance i srdce, které je při „intoxikaci“ velmi zatíženo.

 

Několik tipů jak kocovině předejít

Chcete-li se kocovině vyhnout, nebo mírnit její neblahý vliv, v žádném případě nepijte alkohol nalačno (zvláště diabetici!), k alkoholu vždy pijte vodu, nebo, ještě lépe, minerálku. Rozhodně nemíchejte různé druhy alkoholických nápojů a během popíjení se vyhýbejte sladkostem, které průběh kocoviny údajně zhoršují.

 

7 tipů jak zmírnit důsledky kocoviny

  1. Hydratujte, neboli – pěkně česky – pijte! Samozřejmě ne alkohol, ale jiné tekutiny. Ideálně vodu, slabší čaj s medem, slazené (ne sladidly) minerálky. Raději se však kvůli rozbouřenému žaludku vyhněte se ovocným džusům, bublinkám a samozřejmě prudkému jednorázovému příjmu tekutin.
  2. Nadopujte tělo vitamínem C a kvalitním B-komplexem. Alkohol negativně ovlivňuje jejich vstřebávání a organismus je pak rychle v deficitu.
  3. V mnoha kulturách je osvědčeným prostředkem nemastný maso-zeleninový vývar. Lehká polévka doplní ztracené minerály, vodu a příjemným způsobem i energii. 
  4. Snese-li vaše rozbouřené zažívání česnek, připravte si pravou česnečku (slitá voda z uvařených brambor, jedna rozšťouchaná brambora, sůl utřená s česnekem, kmín, majoránka a malý kousek sádla).
  5. Někdy zažívání ukonejší džus z aloe (z lékárny), zázvorový čaj s medem nebo volně prodejná antacida.
  6. Z homeopatik se osvědčují (alespoň těm, kteří jim důvěřují J) nux vomica, aconite, sulfur a lachesis.
  7. Při lehčí kocovině lze pomoci tělu zvýšenou dávkou kyslíků, a zde se otvírá prostor všem cyklistům, běžcům, ale i plavcům, kteří se mohou pokusit o nenáročnou vyjížďku, vycházku či vyklusání.

 

POZOR! Během kocoviny se rozhodně vyhněte…

Určitě se vyhněte silné kávě, kofein vás sice povzbudí, ale neudělá dobře vašemu žaludku a navíc, jak známo, působí diureticky. Dalším nepříliš dobrým řešením je polykání léků ze skupiny nesteroidních antirevmatik acylpyrin, ibuprofenu, naproxenu, diklofenaku apod. Tyto léky jsou známé svými nepříznivými vedlejšími účinky na žaludeční sliznici, která je již značně podrážděná požitým alkoholem. Léky navíc zatěžují již tak přetížená játra.

A poslední varování se týká saunování, při kterém vzhledem k souběhu několika nepříznivých okolností hrozí při konzumaci alkoholu kolaps.

 

A jak je to s cyklistikou?

V případě lehčí kocoviny, by vám mohla nenáročná vyjížďka teoreticky prospět – organismus se okysličí. Jen žádné zadýchání a lámání rekordů, tělo potřebuje relativní klid na regeneraci. V případech těžké kocoviny však na kolo rozhodně nesedejte, přiděláte tak jen tělu další práci. Nicméně i v prvním případě je velmi důležité brát v potaz otázku zbytkového alkoholu. Zde nezbude nic jiného než zapojit selský rozum (a možná se jít raději projít :-)

 

31.12.2015 - Buď fit na kole - autor: Martina Machová - 13813x

Související články

  1. Na Slovensku si můžete dát na kole i pivo. Ale jen někde
  2. Novela silničního zákona: na kole nadále bez alkoholu
  3. Pili jste? Tento zámek vás tedy na kolo nepustí

Vlož svůj komentář:


Vyplň antispam nebo
Registrovat Facebookem

Recenze, zájezdy, bazar...

Reklama