Domů » Rady

Rady

Systém MIPS pro vyšší bezpečnost je u přileb čím dál častější

Systém MIPS pro vyšší bezpečnost je u přileb čím dál častější

Inovativní řešení pro lepší ochranu hlavy - MIPS (Multi-directional Impact Protection System) využívá u svých přileb již vícero výrobců. Systém založený na vědeckém výzkumu reprezentuje skutečnou revoluci ve světě přileb, a to nejen cyklistických. Nově MIPS najdete i u přileb Giro a Bell.

 

Systém Multi-directional Impact Protection neboli MIPS vyvinuli před pár lety společnými silami neurochirurga Hanse von Holsta, designéra Petera Halldina a specialisty na biomechaniku Steina Kleivena (blíže jsme vám MIPS představili v článku Revoluční řešení pro větší bezpečnost přileb). Dnes má za sebou MIPS již více než devatenáctiletý vývoj, testování a porovnávání s konvenčními přilbami na trhu.

Důvodem myšlenky vytvořit nový, lepší systém ochrany hlavy cyklistů byly statistiky. Podle von Holsta, který v Ženevě pracoval pět let na výzkumu pro Světovou zdravotnickou organizaci, byla totiž současná ochrana hlav cyklistů nedostatečná. Poranění hlavy přitom mohou výrazně změnit život postiženého i jeho okolí.

MIPS nově najdete například na přilbách Bell Super 2, Bell Super 2R, Bell Stoker, Giro Feature a Giro Savant

Od té doby, co byl MIPS poprvé na Eurobiku představen, použilo tento systém u svých přileb již několik výrobců: Scott, Lazer, POC, ale i Burton a nebo Sweet Protection, a to pro bikové i pro lyžařské přilby. Nově na nedávno proběhnutém cyklistickém veletrhu Eurobike v německém Friedrichshafenu, který je největší výstavou v oboru na Starém kontinentu, představily novou kolekci využívající tento systém i firmy Giro a Bell.

Obě značky budou počínaje kolekcí 2015 nabízet přilby vybavené ochranným systémem MIPS u několik přileb, ať u pro silniční cyklistiku, MTB nebo městskou cyklistiku. MIPS nově najdete například na přilbách Bell Super 2, Bell Super 2R, Bell Stoker, Giro Feature a Giro Savant, a to vždy za příplatek 500 Kč oproti standardní přilbě. Systém MIPS doplňuje již stávající technologie vedoucí k co nejvyšší bezpečnosti cyklisty při pádu na hlavu.

Hlavní princip inovativního systému MIPS vychází ze zjištění, že k většině poranění nedochází jen při prostém nárazu z jediného směru. Většinou je pohyb kombinovaný s různým stupněm rotace, což způsobí, že se při nárazu přilba sklouzne po hlavě. Vše je vysvětleno v přiložených videích.

Nabídku přileb Giro se systémem MIPS najdete na stránkách Giro.com/MIPS, nabídku značky Bell na bellhelmets.com. Přehled přileb, které systém MIPS mají, najdete na www.mipshelmet.com/find-a-helmet/.

03.09.2014 - Doplňky - autor: Tomáš Gladiš - 9993x

Související články

  1. Helmy na kolo jsou nepovinným, ale důležitým doplňkem
  2. Bez čeho na kolo nesedat aneb jak předejít případným katastrofám
  3. 5 tipů jak nepřijít o kolo
  4. Přilba, která vám sama zavolá pomoc
  5. Wheely zvyšuje úroveň viditelnosti cyklisty
  6. Zkontrolujte povinnou výbavu svého kola
  7. Povinné ručení pro cyklisty? Neexistuje, ale má alternativy
  8. Podmínky pro jízdu na kole a chůzi jsou lepší
  9. Bezpečnost cyklistů v New Yorku zvyšují i laserová světla
  10. Za větší bezpečnost: Shield TL upozorní auto na cyklistu

Vlož svůj komentář:


Vyplň antispam nebo
Registrovat Facebookem

Recenze, zájezdy, bazar...

Reklama