Tomáš Slavík na MS nejede, kvůli diskusím ho odmítl

Fourcrossový mistr světa měl letos kromě své hlavní disciplíny i jiný plán: pustit se naplno do sjezdu. Nominoval se na MS, tam ale nakonec nejede....

Autor: Jan Němec
Tomáš Slavík na MS nejede, kvůli diskusím ho odmítl

Ve sjedařské komunitě to pěkně vře. Proč? Kvůli nominaci elitních závodníků na mistrovství světa, respektive kvůli nominaci Tomáše Slavíka. Byť byl fourcrossový mistr světa reprezentačním trenérem do výpravy začleněn, svou účast nakonec odmítl. Některým jedincům totiž nebyla nominace "Datla" po chuti a začali to dávat hlasitě najevo.

Původně zveřejněná nominace /Na MS do Norska pojede 33 bikerů včetně Kateřiny Nash/ počítala se šesti muži, bohužel se nakonec zjistilo, že Česko může postavit jen tři "eliťáky". Asi si dokážete představit, jak nepříjemná zpráva to byla pro reprezentačního trenéra Milana Suchomela a současně i pro trojici závodníků, kteří byli z nominace vyřazeni. Zůstali v ní jen Stanislav Sehnal, Ondřej Štěpánek, Tomáš Slavík.


Za nominací Tomáše Slavíka stojí i Matěj Charvát, takto mu dal Like na SP v Pietermaritzburgu

"Datla jsem do nominace zařadil proto, protože letos zajel skvělé 36. místo na SP v Pietermaritzburgu. Sice tím nesplnil vypsaná nominační kriteria, ale podle mého a podle názoru mnoha dalších lidí, by Datel mohl na MS uspět. Za prvé kvůli trati se spoustou skoků a klopenek, za druhé kvůli jeho zkušenostem z mistrovství světa," řekl nám Milan Suchomel, který si za nominací Tomáše pevně stojí. Nyní se ale musí smířit s tím, že mu jí zrušil. Jeho místo tak převezme první náhradník Lukáš Šplíchal.

"Závodit pod takovým tlakem se mi vážně nechce, každej by jen čekal na nějakou mojí chybu," sdělil nám Datel. "Sjezd není moje priorita, do Norska bych stejně nejel pro medaili, ale jen pro nějaké umístění. Většina lidí mě ale podporuje a ví, že bych měl mistrák jet. Dvacet procent si však myslí něco jiného a dost nevybíravým způsobem to dává najevo, je mi z toho blbě."

Sjezd ale Datel rozhodně nevzdává, už tento víkend se chystá na finále Českého poháru na Ještědu.

 


Oficiální vyjádření Tomáše Slavíka /původně zveřejněno na Dolekop.com/

Na základě mého výsledku na SP v Pietermaritzburgu mi bylo sděleno, že jsem nominován do sedmi členného národního teamu, i když jsem se bohužel nezúčastnil téměř žádného nominačního závodu jako český pohár nebo MČR, jelikož jsem závodil na jiných závodech a měl svoje jiné důležité povinnosti. Vše proběhlo na základě volby národního trenéra, který má právo nasadit jezdce, který nesplnil nominační kritéria, ale s ohledem k jeho výkonnosti nebo potenciální možnosti na úspěch jej může zařadit.

Bohužel po návratu z Bulharska z posledního závodu světové série mi byl sdělen fakt, že ČSC se mýlil v počtu jezdců a ten je z předchozích sedmi míst snížen na 3 místa. Teď je ovšem podstatné, kdo byl nasazen. Nasazen byl Standa Sehnal, Ondřej Štepánek dle nominačních kritérií a „bohužel“ já dle volby národního trenéra. Je hrozný říkat „bohužel“ ale je tomu tak. Milan Suchomel se tak rozhodl na základě několika podložených faktů, které již zmínil:

  • nejlepší český výsledek v závodě Světového poháru v DH za poslední 3 roky. (36.místo Pietermaritzburg)
  • zkušenost a psychická odolnost, které závod MS bez debat vyžaduje více než jiný závod.
  • Hafjell by měla být trať vyhovující nejvíce pro Tomáše Slavíka (skákavá, spoustu zatáček, šlapavá a fyzicky náročná)
  • pro jeho nominaci se přiklánělo 95% oslovených znalců DH, když se rozhodovalo mezi Slavíkem, Šplíchalem nebo Říhou.

Avšak toto rozhodnutí vyvolalo spoustu negativních reakcí, že jsem nesplnil nominační kritéria. Ne, nesplnil jsem je. Ani neobhajuji svoji pozici v národním teamu. Když se začal internet hromadit spoustou komentů typu „peněženka je víc než dobrej pilot“ nebo „je to marketingový tah“ apod. Jsem se rozhodl udělat jedno zásadní rozhodnutí. Mám za sebou opravdu dlouhou a náročnou sezonu, která obsahovala více než 20 závodů, stála spoustu sil a více než 750 hodin tréninku. Proč říkám hodin tréninku? Říkám to z toho důvodu, že asi všichni nechápete kolik do toho dáváme úsilí, abychom něčeho v tom sportu dosáhli. 750 hodin tvrdé práce! Já jsem závodník tělem i duší, chci vítězit a být v tom, co dělám jeden z nejlepších.

Tomáš Slavík na trati SP v Pietermaritzburgu

Není téměř dne, kdy bych nechtěl závodit, ale v tuto chvíli nastal zásadní zvrat. Mistrovství světa je závod, kde člověk nejede sám za sebe, ale taky za svoji zemi. Člověk je v tu chvíli hrdej na to, odkud pochází. Za svůj život jsem absolvoval více než 20 startů na mistrovství světa jak v BMX tak 4X. Letos se mi podařilo vyhrát titul mistra světa ve fourcrossu a ten pocit, když stojíte na stupních vítězů, hrají českou hymnu a přitom zvedají českou vlajku? Pocit k nezaplacení a není vyjádřitelný slovy. Motor, který vás donutí trénovat každý den nespočet hodin za účelem získání uznání na takové soutěži. Ovšem vlna reakcí na internetu ve mně vyvolala opravdu zvláštní pocit. Chci vůbec něco takového za těchto podmínek absolvovat? Ne, nechci. Poprvé v životě nechci!

Tímto se vzdávám svého místa v národním teamu pro MS v DH 2014. Je to moje svobodné rozhodnutí z moji vlastní vůle. Závodit pod ostrým pohledem nepřejících lidí se mi opravdu nechce. DH zatím opravdu není moje priorita a účast na MS mě zatím ještě nemusí nijak mrzet. Nejsem naštvanej na ČSC, na Milana Suchomela ani na nominovaný jezdce – z celého srdce jim to přeji, jelikož si zaslouží závodit s národním dresem a reprezentovat svoji zemi. Mrzí mě ale reakce některých lidí, pro který závodit prostě nechci. Odpočinek mi po tak náročné sezoně prospěje a o to dříve se budu moci jako „profík“ připravovat na další sezonu.

Těším se ne víkend, kdy dáme pojezd na Ještědu, kde už se nebudou řešit zbytečný hlouposti. Nejsme tak velkej sport, abychom se cítili jako na bitevním poli a to téměř zbytečně. Všem co mě podporovali a podporují moc děkuji a těm, co jenom remcají přeji pěkný večer.


 

 

Přehled českých reprezentantů na MS 2010Logo program mistrovstvi světa MTB 2014Medailový přehled předchozích mistrovství světa horských kol

 

Partneři zpravodajství mistrovství světa MTB 2014

Přečteno - 10740x Tagy: mistrovství světa tomáš slavík hafjell
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Mistrovství světaZdeněk Štybar: "Nemohl jsem se rozloučit na lepším místě"
    Zdeněk Štybar: "Nemohl jsem se rozloučit na lepším místě"
  2. Mistrovství světaBoroš v Táboře vyrovnal své maximum, dojel sedmý, Van der Poel pošesté mistrem
    Boroš v Táboře vyrovnal své maximum, dojel sedmý, Van der Poel pošesté mistrem
  3. Mistrovství světaStříbrná paráda Kristýny Zemanové
    Stříbrná paráda Kristýny Zemanové
  4. Mistrovství světaStřípky z Tábora aneb co se do článků nevešlo
    Střípky z Tábora aneb co se do článků nevešlo
  5. Mistrovství světaPrvní medaile pro Česko, junior Bažant bere v Táboře bronz
    První medaile pro Česko, junior Bažant bere v Táboře bronz
  6. Mistrovství světaFem van Empel obhájila titul světové šampionky
    Fem van Empel obhájila titul světové šampionky

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #4 petan - vloženo: 01.09.2014 v 08:32:12

    Režim divokých karet vždy byl je a doufám že i bude právě proto aby umožnil takovým jako Slavík startovat v závodech na které se díky svému velkému závodnímu vytížení nemohou nominovat. Osobně mě docela mrzí, že se Suchomel se Slavíkem nechali ovlivnit dementními internetovými debatami, protože kdyby je ignorovali, nemohl jim nikdo říct ani popel !!! Jinak co se týká bordelu v UCI tak ten raději nekomentuju. Stačí se podívat na to, jak dlouho trvá vyšetřování Křižáka na silnici... :-(

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #3 xtrail - vloženo: 29.08.2014 v 18:27:53

    Myslím že ti sjezdaři, závodníci i trenéři, to mají všechno v hlavách popletené. Někdo nesplní kritéria, je trenérem nominován, protože tam jsou klopenky a závodník potom v prohlášení napíše, že sjezd stejně není jeho priorita a nejel by tam pro medaili ale pro nějaké umístění. (Tak proč tam má vlastně jezdit?) A trenér na základě internetové diskuze couvne a vezme jiného, který zřejmě splnil nominační kritéria. Ono je fakt jedno jestli je někdo čtyřicátý nebo patnáctý. Stejně taková umístění nikoho nezajímají. Vyjma samotného závodníka. Kdyby se jednalo o možnost získat medaili, tak by to bylo o něčem jiném, ale tady se bavíte o bezvýznamném umístění. To je teda partička. To z vás asi mají na svazu cyklistiky radoste, že? :-)

    odpověz na tento komentář
  3. avatar
    #2 Jirinak - vloženo: 29.08.2014 v 13:34:30

    odpověď na xtrail — #1 tak to je pohled z jednoho úhlu, bohužel DH není XC a ani nikdy nebude... takže nominační kritéria se plní převážně na ČP, který ale hold všichni nemusí jezdit, ikdyž mají třeba výsledky v SP.

    odpověz na tento komentář
  4. avatar
    #1 xtrail - vloženo: 29.08.2014 v 10:30:09

    Zbytečně dlouhé tiskové prohlášení! Příliš slov o jednom. Stačily dvě věty.

    Totálně amatérské vedení trenéra, nebo kdo tu politiku dělá. Když někdo nesplní nominační kritéria, nelze už z morálních důvodů nominovat jiného, kdo kritéria nesplnil. S ohledem na ty, kteří kritéria splní. Jak se závodníci budou na nominační kritéria dívat příště? Jak se k nim zachovají? Takhle to fakt vypadá, že tu je vliv na nominaci odjinud.

    A nominovat bez splnění kritérií tehdy, když se tu bavíte o umístění kolem čtyřicítky, v nejlepším případě do dvacítky (pokud někomu vyjdou klopenky na trati) je naprostá úchylnost.

    1. na tento komentář reaguje Jirinak — #2
    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744