Výlety

Třicet kilometrů v Javorníkách

Třicet kilometrů v Javorníkách

Chcete-li si užít Valašsko na horském kole a na vlastní kůži, vyberte si některý z okruhů pro horská kola v okolí Velkých Karlovic. Nebudete litovat. Užijete si jízdy na kole v příjemném prostředí a s dalekými výhledy až na slovenská pohoří.

Pozorní čtenáři mohli na Kolo.cz najít článků o cyklistice na Valašsku již vícero. Není divu, neboť tato oblast je pro cyklisty velice podnětná a bohatá na výlety a vyjížďky. Skvělým pomocníkem pro cyklisty a především ty na horských kolech jsou webové stránky Bike Resortu Valašsko (www.trails.cz). Najdete zde totiž celou řadu tipů na vyjížďky, a to včetně kilometráže, údajích o převýšení a mapových podkladech.

Okruhy jsou na webu rozdělené podle obtížnosti do tří skupin, my jsme si pro jednu z vyjížděk vybrali středně těžký „červený“ okruh dlouhý jen něco málo přes 30 kilometrů s převýšením takřka 800 metrů. Zabrat nám podle informací v internetovém průvodci měl tento výživný okruh tři a půl hodiny jízdy, během nichž jsme ale zdolali Velký Javorník, projeli se po slovenské straně Javorníků a pochutnali si na valašských specialitách v rekreační oblasti Kasárna na česko-slovenské hranici.

 

 

Začátek naší trasy je ve Velkých Karlovicích, jež jsou skvělým výchozím bodem pro bikové túry i do dalších směrů a také tipem na ubytování. Dá se sem dostat i vlakem, a to z nedalekého Vsetína, kde zastavují rychlíky.

Vydáváme se po zbrusu nové cyklostezce směrem na Podťaté, mineme odbočku na Kasárne a pokračujeme dále na Leskové. Odtud po cyklostezce 6020/4 výjezdem po šotolině okolo přírodní rezervace prales Razula do Sedla pod Lemešnou na hranicích České republiky se Slovenskem. Dále jsme zamířili do dalšího sedla Butorky, a to po červené turistické značce. Pokud ale nechcete jet terénem, můžete do sedla vystoupat i po asfaltové cestě z Makova. Ze sedla Butorky je to jen kousek na Kasárne, kde můžete stejně jako my využít možnosti občerstvení (dali jsme na tip internetového průvodce a strapačky na chatě Hájenka můžeme jen doporučit).

Kasárne - Javorníky

Po hřebenové červené turistické značce, kterou známe již ze zimní túry na běžkách, pokračujeme po pěšinkách a kamenité turisty vychozené cestičce přes Velký Javorník (1071 metrů nad mořem) a sedlo Gežov až na Stracenec. Nabízejí se nám přitom krásné rozhledy do krajiny, z hřebenové trasy jsou Moravskoslezské Beskydy, Strážovské vrchy, Súlovské vrchy a dokonce i nedalekou Malou Fatru jako na dlani. Na Stracenci kvůli nim stojí za to udělat zastávku a pokochat se z místní rozhledny. Kromě ní je tu památník osvobozeneckých bojů z konce druhé světové války.

 

 

Ze Stracence zpočátku sjíždíme po lesní kamenité cestě (zelená TZ) na Příschlop, odkud se žlutá turistická značka stáčí prudkým výšlapem na Javorníček. Tu pak opouštíme, protože vedení naší trasy stažené z www.trails.cz nás vede neznačenou cestou po malebných valašských pastvinách přes Kantorku a Kyčerku a následně sjezdem pokračujeme až zpět do Velkých Karlovic.

Okruh nám zabral něco málo přes tři hodiny čisté jízdy, ale i se zastávkami na občerstvení, kochání se výhledy a fotografování to bylo výrazně více. Kam ale spěchat, když jste v krásném prostředí, za příjemného počasí a na kole?

Více o této trase včetně možností stažení mapy: www.trails.cz

Foto: archiv redakce & Wikipedia

14.09.2011 - V Česku - autor: redakce - 12273x

Související články

  1. Vrchařská koruna Valašska letos i s beneficí
  2. Noční přejezd Javorníků: ojedinělá MTB vyjížďka na Valašsku
  3. Vrchařská koruna Valašska pokračuje v překonávání rekordů
  4. Vrchařská koruna Valašska 2016 bude rekordní
  5. V Beskydech vznikla síť 10 nabíjecích stanic pro elektrokola
  6. Účastníci a příznivci Vrchařské koruny Valašska se sešli na Soláni
  7. Nový cíl pro milovníky rozhleden: Prašivá v Beskydech
  8. Vrchařská koruna Valašska 2016 startuje 2. dubna
  9. Vrchařská koruna Valašska 2016: zážitky i poznání
  10. Na kole za hvězdami na nejtemnější místo republiky

Vlož svůj komentář:


Vyplň antispam nebo
Registrovat Facebookem

Recenze, zájezdy, bazar...

Reklama