Výlety

Uzamykatelné boxy na kola v Uherském Hradišti

Uzamykatelné boxy na kola v Uherském Hradišti

V západní Evropě jsou běžnou praxí, v tuzemsku je to však novinka. U vlakového nádraží v Uherském Hradišti zřídila radnice uzamykatelné boxy na jízdní kola, které chrání bicykl před nepřízní počasí i krádeží. Cyklisté je navíc mohou využívat zdarma.

 

Deset kójí, z nichž se do každé vejde jedno až dvě jízdní kola, vyrostlo před vlakovým nádražím v Uherském Hradišti. Pro město je na zakázku vyrobila firma z nedalekých Bílovic. Cyklisté si zde mohou bezpečně uložit své bicykly, stáhnout přední stěnu kóje, vhozením desetikoruny ji uzamknout a s čistým svědomím v ní kolo nechat. Do bytelného boxu by bylo těžké se dostat a navíc jsou pod neustálým dohledem městského kamerového systému. Jen klíč si musí cyklisté pohlídat, protože v případě jeho ztráty by zaplatili 1000 Kč za výrobu nového zámku.

 

Pokud se kóje na kola osvědčí a bude o ně zájem, není problém jich v budoucnu pořídit více. A také na nových místech. Kromě vlakového nádraží by se mohly v budoucnu objevit v Uherském Hradišti třeba u autobusového nádraží, akvaparku a jiných frekventovaných místech.

Celkově za deset kójí včetně montáže a informační tabule zaplatilo město přibližně půl miliónu korun, peníze získala uherskohradišťská radnice z evropských fondů.

Foto: Hana Hájková

24.03.2014 - V Česku - autor: Tomáš Gladiš - 8703x

Související články

  1. Nenechte si ujít: Na kole vinohrady Uherskohradišťska 2016
  2. Na kole vinohrady Uherskohradišťska

Vlož svůj komentář:


Vyplň antispam nebo
Registrovat Facebookem

Recenze, zájezdy, bazar...

Reklama