Články

V Itálii vytvořili rám jízdního kola vytištěný na 3D tiskárně, který můžete zkompostovat

V Itálii vytvořili rám jízdního kola vytištěný na 3D tiskárně, který můžete zkompostovat

Už jsme psali o kolech ze dřeva, z bambusu i o rámech vytištěných na 3D tiskárnách. Italská firma Eurocompositi letos představila projekt rámu vytištěného na 3D tiskárně s využitím biopolymeru získaného z rostlinného materiálu. Projekt Aenimal také uspěl na veletrhu Eurobike, kde získal zlatou cenu.

 

Rám projektu Aenimal s názvem Bhulk je vyroben s využitím FDM technologie (Fused Deposition Modeling) 3D tisku, která umožňuje rychlou výrobu vysoce kvalitních modelů z různých materiálů. Italové použili pro koncept svého rámu jízdního kola biopolymer PLA (kyselina polymléčná), který je vyroben z rostlinných zdrojů jako je kukuřice nebo cukrová třtina.

 

Kyselina polymléčná (PLA) patří do skupiny biodegradabilních polyesterů. To znamená, že v životním prostředí může být PLA postupně štěpena účinky povětrnosti a mikrobiálních procesů na oligomery až samotný monomer a jako jeden z mála polymerů je možné PLA řízeně odbourávat i chemicky zpět na monomer, který může být znovu použit na výrobu plnohodnotného polymeru – PLA. Jinými slovy nejenže je možné vyřazené a nepotřebné produkty vyrobené z PLA roztavit a přetvořit v něco jiného a nového, ale také je materiál biologicky odbouratelný a tudíž kompostovatelný. O jakém jiném materiálu, který se používá pro výrobu rámů jízdních kol, to můžeme říci?

 

Italské designérské studio Aenimal v čele s inženýrem Marcem Genovesem šlo ale ještě dále. Chtěli světu předvést variantu udržitelného materiálu i procesu výrobu. Podle informací tvůrců projektu vyžaduje výroba jednoho kilogramu použitého materiálu méně energie než je zvykem u jiných polymerů. A navíc je výrobní zařízení Aenimal poháněno energií ze solárních panelů.



Rám Bhulk je vyroben z jednotlivých dílů, které jsou pak spojeny k sobě. Autoři projektu hledali ty správné rozměry a tvary trubek, aby byla zachována vyžadovaná míra tuhosti a trvanlivosti. Za projekt získal tvůrčí tým Aenimal zlatou cenu na veletrhu Eurobike v Německu a mluvilo se o něm jako o vizionářském projektu a možném novém trendu ve výrobě cyklistických rámů. Zda se někdy dostane tento koncept do sériové výroby ale zatím není jasné.

 

Více najdete na http://www.aenimal.it

 

24.11.2015 - O čem se mluví - autor: redakce - 11779x

Související články

  1. Příroda v obležení: Jak a kam hlásit turistický vandalismus
  2. Kolo budoucnosti od Škodovky
  3. Jednoduše a rychle k cíli s BeeLine
  4. Novinka od GoPro už je v prodeji
  5. Bike Mokumono uspěl na Kickstarteru, teď jde do produkce
  6. Konec řetězů? CeramicSpeed představil bezřetězový pohon
  7. Luxusní hodinky pro cyklisty Richard Mille RM 70-01
  8. Kodaň zavádí informační digitální tabule pro cyklisty
  9. Startup COBI směřuje pod křídla společnosti Bosch
  10. Startup Ahooga razantně vstoupil mezi skládačky

Vlož svůj komentář:


Vyplň antispam nebo
Registrovat Facebookem

Recenze, zájezdy, bazar...

Reklama