Výlety

V létě do Jeseníků s průvodci i s GPS

V létě do Jeseníků s průvodci i s GPS

Během letních prázdnin se cyklistům v Jeseníkách otevřou další možnosti, jak poznat krásu těchto moravskoslezských hor ze sedla jízdního kola. Na výlety se můžete vydat každou neděli s průvodcem a nebo na vlastní pěst s využitím navigace GPS.

Na severu Moravy tvoří tyto hory hranici s Polskem. Hrubý Jeseník, jedna z částí Jeseníků, je druhým nejvyšším pohořím v ČR a co do počtu tisícových vrcholů patří regionu Jeseníky druhé místo po Šumavě. Celkem totiž najdete v Jeseníkách šestapadesát vrcholů vyšších než 1000 metrů! Nejvyšším vrcholem je známý Praděd, který je se svou výškou 1491 metrů nad mořem a i díky televiznímu vysílači na jeho vrcholu velkou dominantou celého kraje.

Je pochopitelné, že Jeseníky patří k turisticky velmi atraktivním lokalitám. V letní sezóně sem kromě pěších turistů jezdí také čím dál více cykloturistů a cyklistů, kteří chtějí ze sedla bicyklu poznávat krásy tohoto pohoří. Jeho malebnou přírodu, členitou krajinu s hlubokými údolími, ale také turistické cíle jako jsou rozhledny, lázeňská města a různé historické památky. Pro své přírodní bohatství, mezi něž patří zcela jistě například rašeliniště na Rejvízu a nebo kupříkladu vrchovištní prales na Keprníku, jsou Jeseníky chráněnnou krajinnou oblastí a má zde vzniknout dokonce Národní park.

 

 

Na zájem cyklistů o celou oblast reagují samozřejmě i turistická informační centra a města v Jeseníkách. Jak jsme již informovali v článku V Jeseníkách i bez mapy, stačí mobil, od loňského jara zde funguje projekt „Regionální turistický informační manažer“, který se ve spojení s mobilním telefonem vybaveným GPS promění váš mobil v inteligentního průvodce po Jeseníkách. Ten vás při vašich toulkách Jeseníky upozorní i na turistické zajímavosti v okolí. Možnost stažení aplikace a více informací najdete také na stránkách www.regtim-jeseniky.cz.

K tomuto projektu se letos ale přidává i další projekt Mikroregionu Jesenicka, který si klade za cíl dál využít obrovský potenciál Jeseníků. Ty totiž kromě notoricky známých značených tras dispojují také velkým množstvím neznačených lesních cest, jež tedy návštěvníkům zůstávají utajeny. Každou neděli během prázdninových měsíců července a srpna se tedy zájemci mohou přidat k organizovaným vyjížďkám s průvodcem, které budou startovat okolo desáté hodiny dopolední z Masarykova náměstí v Jeseníků. Připraveni budou vždy dva průvodci - jeden zájemce vezme na některou z kratších a méně náročných tras, druhý s nimi projede trasu náročnější. To vše zdarma.

 

 

Konkrétní trasy výletů budou vždy dopředu známé a dozvíte se je prostřednictvím internetových stránek www.jesenickonakole.cz, které čekají své spuštění doslova každým dnem. Jejich prostřednictvím se také dozvíte o možnostech ubytování či o zajímavých akcích. Tvůrci projektu navíc vytipovali šestatřicet tras, které projeli s GPS navigací - nebudou značena v terénu, ale data k nim si můžete stáhnout do svého přístroje a na cestu se vydat i sami. Plánuje se také vydání tištěného průvodce. Trasy vedou zpravidla po širokých lesních cestách, polovina z nich měří kolem padesáti kilometrů a je určena pro zdatnější cyklisty. Zbytek tratí je zhruba o polovinu kratší a je vhodný i pro rodiny s dětmi.

Ve dnech 22. až 24. června se navíc znovu po roce uskuteční akce "Česko-polské cyklistické dny". Nápad na uspořádání víkendového setkání cykloturistů z obou stran hranice se zrodil už v minulém roce a nakonec se rozvinul a obohatil o celou řadu dalších aktivit. Třídenní víkendové setkání cykloturistů se uskuteční 22. až 24. června na Bobrovníku.

 

31.05.2012 - Aktuálně - autor: redakce - 10971x

Související články

  1. V Prostějově spustili službu sdílených kol
  2. Zotavte se na letní dovolené v Jeseníkách
  3. Rozhlednou roku 2016 je Bukovka u Rapotína
  4. Na Praděd, nejvyšší horu Moravy, na kole
  5. Vrchařská koruna Jesenicka 2015
  6. Cyklostezek v Přerově přibývá, už mají bezmála 25 kilometrů
  7. Nové trasy na Rychlebských stezkách
  8. Projeli jsme novou cyklostezku z Olomouce do Šternberka
  9. Vojenský újezd Libavá: na kole v zakázané zemi
  10. Služební cesta na kole přes tři pohoří

Vlož svůj komentář:


Vyplň antispam nebo
Registrovat Facebookem

Recenze, zájezdy, bazar...

Bazar

Vše pro děti / henryjones116

Programming Assignment Helper

Kola, ráfky, pláště / henrywatson850

Assignment help

Jízdní kola / milog36061

Wie funktioniert Trezor Suites?

Jízdní kola / mixedil445

metamask extension

Reklama