Články

Velká jarní cyklojízda vezla z práce na kole tisíce lidí

Velká jarní cyklojízda vezla z práce na kole tisíce lidí

Pět tisíc lidí se zúčastnilo v Praze Velké jarní cyklojízdy. Mezi nimi jeli zaměstnanci a zaměstnankyně pražských firem, institucí a organizací, zaregistrovaných do soutěže Do práce na kole. Soutěž byla večer slavnostně zahájena a začalo tak klání více než sto padesáti firemních týmů.

V příjemném počasí projel pestrý peloton centrum Prahy a přes magistrálu,  Pankrác a Barrandovský most dojel do klubu MeetFactory. Koncert akusticko-elektrické kapely DVA rozproudil zábavu na afterparty. Dramatický byl závod goldsprint, při němž si několik desítek lidí za ohlušujícího fandění vyzkoušelo časovku na speciálním cyklotrenažeru na kolech fixed gear. O komornější produkci se pak postarali pouliční muzikanti z iniciativy Buskerville, která se angažuje za pouliční umění v Praze. Večer završili DJs Stevie Weenie a Hello Siberia. Cyklisté a cyklistky se pak pomalu vytráceli do noci, někteří na kolech seřízených v místním Bajkazylu nebo opletených vlnou z dílny guerilla knittingu.

 Do hlavní soutěže o najeté kilometry do práce na kole se až do včerejšího večera celkem přihlásilo více než tisíc soutěžících. Soupeřit bude velmi pestrá škála týmů, od ministerstev po banky, velké a nadnárodní firmy  (např. ČSA, ČEZ, Toyota), neziskové organizace, média (Český rozhlas a Česká televize), divadla, ústavy Akademie věd a mnoho dalších.

„Jsme rádi, že jezdit do práce a po Praze na kole je lákavé pro tolik lidí bez rozdílu profese nebo místa bydliště a pracoviště a že kampaň má takový úspěch. Potvrzuje se tím fakt, že kolo je pro mnoho lidí reálná  a zároveň zdraví a městskému prostředí prospěšná alternativa k automobilové dopravě. I díky těmto soutěžícím získává Praha  naději, že se zařadí po bok vyspělých evropských metropolí jako je například Vídeň, kde je jízda na kole každodenní záležitostí a kvalita života a prostředí velmi vysoká,“ komentuje manažerka kampaně iniciativy Auto*Mat Iva Nevečeřalová.

Na příkladu Jany Vašinové, laborantky z týmu Fyziologického ústavu AV ČR, která cyklojízdu také absolvovala, je vidět, že ani velké vzdálenosti nemusí být překážkou: "Jsme sportovní rodina, jezdím kvůli fyzičce tak dvakrát až třikrát do týdne do práce v Krči až z Horoměřic. Ale kvůli soutěži budu jezdit častěji. Přála bych si, aby se tu mohlo jezdit jako v Holandsku."

Samotná velká cyklojízda byla pro mnohé soutěžící jedinečným a nepoznaným zážitkem. "Už dlouho jsem neměl tak dobrý pocit z jízdy na kole ve městě. Bylo to skvělé, moc dobrá organizace," svěřil se Libor Kolář z týmu Ministerstva financí.

Soutěž o „zelené kilometry“ potrvá do 29. Května. Soutěží týmy o 2-5 členech. Výhry budou uděleny v kategorii nejlepší jednotlivec a tým. Ve hře je zájezd do Kodaně, kola, cyklistické doplňky, zážitky v lanovém centru i vstupenky na hudební festival. Zaměstnavatelé přihlášených týmů zároveň soutěží o titul Cyklozaměstnavatel roku – o to, jaké připraví dojíždějícím zázemí v podobě stojanů, sprch atd.

Více o soutěži čtěte v článcích Projekt "Do práce na kole!" se představuje a Do soutěže "Do práce na kole" staví cyklotýmy už 20 firem nebo na webu www.dopracenakole.net

Foto: Božena Tichá a Anna Šolcová (Auto*Mat)

04.05.2011 - Akce - autor: Press news - 6389x

Související články

  1. Skončila výzva Do práce na kole
  2. Registraci k 10. ročníku Do práce na kole prodloužena
  3. Startuje 10. ročník výzvy Do práce na kole
  4. Kaufland nabízí zákazníkům unikátní stojany na kola
  5. Do práce na kole vyjedeme letos už podeváté
  6. Výzva Do práce na kole poprvé také v lednu
  7. Dooring – strašák pro městské cyklisty
  8. Pražské cyklozvonění proběhne v sobotu 22. září 2018
  9. Jak projet křižovatkou na kole správně a bezpečně?
  10. Může jet cyklista po přechodu pro chodce?

Vlož svůj komentář:


Vyplň antispam nebo
Registrovat Facebookem

Recenze, zájezdy, bazar...

Bazar

Vše pro děti / henryjones116

Programming Assignment Helper

Kola, ráfky, pláště / henrywatson850

Assignment help

Jízdní kola / milog36061

Wie funktioniert Trezor Suites?

Jízdní kola / mixedil445

metamask extension

Reklama