Výlety

Vojenský újezd Libavá se 1. května opět otevře cyklistům

Vojenský újezd Libavá se 1. května opět otevře cyklistům

V letošním roce se můžete do jinak uzavřeného Vojenského výcvikového prostoru Libavá dostat jen jednou, a to v neděli 1. května v rámci tradiční akce Bílý kámen. 

 

Vojenský újezd Libavá je pro běžné turisty územím zapovězeným, a to s výjimkou jednoho či dvou dní v roce, kdy se koná akce Bílý kámen. Ta je pro turisty a cyklisty ojedinělou příležitostí nahlédnout do území s pohnutou minulostí a nasát historii tamních vysídlených sudetských vesnic. Do roku 1945 totiž na území Libavé žili téměř výhradně Němci, kteří byli po druhé světové válce odsunuti, vesnice byly zdemolovány, a to včetně mnohých památek. Vznikl tak největší vojenský újezd na Moravě, který svou dnešní podobou dal prakticky zapomenout na život, jaký tu lidé před desítkami let vedli.

Do prostoru je možné se dostat přes deset vstupních stanovišť. Novinkou je letos vstup na Libavou u sjezdovky v Hlubočkách.  K vidění bude čistá příroda netknutá lidskou civilizací a turistickým ruchem, protože přítomnost armády a uzavření prostoru paradoxně přispělo ke vzniku významného krajinného celku s výskytem ohrožených druhů ptáků, zvěře i květeny. Navštívit můžete i nenápadný pramen evropského veletoku Odry a navštívit výcvikový prostor armády ČR - tankovou, balistickou či leteckou střelnice.

Stále ale jde o vojenské území, takže je předem dáno, po kterých cestách se cyklisté a turisté pohybovat mohou a po kterých ne. Po vojenském újezdu se účastníci smí pohybovat výhradně po povolených komunikacích, které budou označeny červenou čárou v mapách a bílými fáborky v terénu. S určením polohy vám mohou pomoci i orientační tabule. Mapu si můžete předem stáhnout na stránkách akce (ZDE) a dostanete ji u vstupních stanovišť.

 

Vstupní stanoviště akce Bílý kámen 2016

  1. u sjezdovky SkiAreál Hlubočky od vlaku ČD Hlubočky zast.
  2. od obce Mrsklesy
  3. od Velkého Újezdu a Daskabátu
  4. 200m severně od Kozlova směrem k prameni Odry
  5. od železniční zastávky Smilov ve směru na Velkou Střelnou
  6. v Městě Libavá od Domašova
  7. za Městem Libavá směrem ke Smilovu
  8. v Nových Oldřůvkách nad Budišovem
  9. v Kovářově od Potštátu
  10. ze Zeleného kříže nad Kozlovem

Plánky vstupních stanovišť ZDE.

 

Dospělí za vstup zaplatí 30 korun naosobu, děti mohou na Bílý kámen zdarma. Vstup do vojenského prostoru je povolen pouze s platným občanským průkazem či pasem, a to jen v den konání akce v době od 7 do 16 hodin. Účastníci jsou povinni vojenský prostor opustit nejpozději do 16.00 hodin. Protože se návštěvní den koná za plného silničního provozu, musí mít cyklisté přilby a akceptovat, že i zde platí pravidla silničního provozu. Vstupem se všichni zavazují, že budou akceptovat pokyny pořadatelů. 

Více informací o akci najdete zde: http://www.akcebilykamen.cz/

 

Tipy kde zastavit

K největším lákadlům patří samozřejmě město, které dalo jméno celému újezdu. Město Libavá bylo až do roku 1946 téměř ryze německé, po odsunu původních obyvatel ve městě sice devastování a ničené usedlostí a jiných staveb nebylo tak rychlé jako v jiných vesnicích újezdu a tak se tu zachoval například větrný mlýn. Přesto je pohled na "město" neveselý. Mluvit o Libavé jako o městě je zavádějící, protože Libavá není obcí a není ani (v rozporu s Ústavou ČR) součástí žádné obce. Na základě ankety, v níž se obyvatelé vyslovili pro její vznik, vznikne k 1. lednu 2016 obec Město Libavá složená z částí Město Libavá a Heroltovice.

 

Další takřka povinnou zastávkou je Stará Voda, kde z desítek domů původní obce zůstal stát jen poutní  kostel. I s tím to ale bylo lidově řečeno "nahnuté", i když dnes už jsou stopy po sovětských vojácích méně viditelné. Kostel je opravován z darů věřících nebo od potomků vysídlených obyvatel z Německa. Během akce Bílý kámen se o kostele a historii obce Stará Voda můžete leccos dozvědět od paní Jany Krejčové, která bude v místě připravena jako ochotná průvodkyně. Od kostela stojí zato se také vydat ke Královské  studánce, na jejímž znovuobnovení mají lví podíl skauti z Velkého Týnce. Stejně tak s velkým úsilím odkryli místní hřbitov a obnovili původní rybníček.

Třetím tipem, kde se určitě zastavit, je Velká Střelná. Stávala tu obec, v níž žilo bezmála 2000 obyvatel (opět většinou německého původu). Dnes je tu tankodrom a vojenská střelnice.

Článek Pavla Trčaly, který na Libavou v rámci akce "Bílý kámen" zamířil vloni, vám o akci prozradí víc: čtěte Vojenský újezd Libavá: na kole v zakázané zemi.

 

29.04.2016 - Aktuálně - autor: redakce - 7261x

Související články

  1. Na kole do vojenského újezdu Libavá letos jen 1. května
  2. Vojenský újezd Libavá: na kole v zakázané zemi
  3. Vojenský újezd Libavá se otevře cyklistům

Vlož svůj komentář:


Vyplň antispam nebo
Registrovat Facebookem

Recenze, zájezdy, bazar...

Bazar

Kola, ráfky, pláště / henrywatson850

Assignment help

Jízdní kola / milog36061

Wie funktioniert Trezor Suites?

Jízdní kola / mixedil445

metamask extension

Jízdní kola / befef37145

trust extension

Reklama