Výlety

Za nejvyšším vrcholem Chřibů

Za nejvyšším vrcholem Chřibů

Nejsou to žádné velké hory, ale přesto mají Chřiby něco do sebe. Zalesněné svahy ukrývají četná chráněná přírodní území a velké množství pamětihodností, přitom zůstávají mnoha lidem utajeny. Vy ale při výletu na Brdo, nejvyšší vrchol Chřibů, genius loci této vrchoviny jistě objevíte.

Turistická oblast Chřiby leží na pomezí Jihomoravského a Zlínského kraje. Láká především na rozmanitost přírody a nabízí pozoruhodné spojení přírody s historií. Rozlohou sice nevelké (cca 335 km2), ale přesto neméně zajímavé, přitažlivé a někdy i záhadné a mýtické pohoří je opředené bohatou minulostí - Chřiby jsou totiž oblastí, jež byla osidlována již dávno před naší moderní dobou. Bohaté nálezy kamenných nástrojů a pohřebišť lidu aurignacienské kultury poukazují na počátek mladší doby kamenné, tedy 20 000 až 40 000 let nazpět.

Milovníci malebné krajiny se v Chřibech zcela naleznou. Jsou zde romantická lesní zákoutí, skaliska, studánky, potoky, hluboká údolí i místa s dalekým rozhledem. Četné archologické lokality podávají svědectví o osídlování krajiny, o budování a slávě Velkomoravské říše a také středověká a novověká historie zde zanechala velké množství památek včetně hradů a zámků.

Dnešní tip redakce Kolo.cz vás zavede na hlavní hřeben Chřibů i jejich nejvyšší vrchol – Brdo.

 

 

 

Kudy a kam na kole: 60 km

Chřiby jsou díky velkému množství asfaltovaných cest i lesními stezkami pro horská kola nepopsaným cyklistickým rájem. Na své si zde přijdou všichni cyklisté, v tom jsou Chřiby kouzelné.

Vhodným východiskem pro vyjížďku na kole je parkoviště pod hradem Buchlov nebo u bistra Tramp, kde můžete postavit auto a přesednout na kolo. Vydáme se nejdříve po cestě směrem na Uherské Hradiště a pak odbočíme doprava na lesní cestu s členitým profilem. Po zelené turistické značce dojedeme na rozcestí Pod Holým kopcem a vydáme se po červené značce dál směrem k rozcestí Na Pile a Pod Ocáskem. Dojedeme až ke Kazatelně, pískovcovému skalisku s vytesanými schůdky pro výstup a upravenou plochou na vrcholu připomínající kazatelnu a železným dvouramenným křížem.

Po červené značce pokračujeme dále, a to ke studánce U mísy, odkud odbočíme na zelenou TZ ke zřícenině hradu Cimburk. Cyklotrasa č. 5150 nás odtud zavede k vodní nádrži Koryčany a po silnici se vydáme doprava směrem na Stupavu. Za hospodou U Strýčků se vydáme prudkým stoupáním a napojíme se na zelenou turistickou značku, která nás zavede na Staré Hutě. Pokračujeme po cyklotrase 473 až do chvíle, kdy se napojíme na červenou TZ a po ní pokračujeme až na rozcestí Vlčák a na vrchol Brdo.

 

 

Samotný výjezd na Brdo je poměrně náročný. Kopec je nejvyšším vrcholem Chřibů a své jméno má podle starého nářečního slova "brd", jež označuje zalesněnou vyvýšeninu se skalnatým vrcholem. Na vrcholu v nadmořské výšce 587 metrů je na místě dřevěné rozhledny ze 70. let od roku 2004 zpřístupněna nová kamenná rozhledna na kopci. Čtyřiadvacet metrů vysoká rozhledna je unikátní tím, že jde první kamennou rozhlednu postavenou od 30. let 20. století. Navíc je rozhledna na Brdě je po telekomunikační věži na vrchu Doubrava u Vizovic a dřevěné vyhlídce na Čubově kopci u Francovy Lhoty teprve třetí vyhlídkovou věží, jež byla ve Zlínském kraji zpřístupněna. Rozhledna z pískovcového kamene láká proskleným nejvyšším patrem, která má neobvyklý kapkovitý tvar. Z jejího vrcholu za dobré viditelnosti můžete spatřit Vysočinu, Jeseníky, Beskydy, Vsetínské vrchy, Bílé a Malé Karpaty, ale výjimečně i Malou Fatru, vzácně i Roháče a Alpy.

 

 

Následujících asi deset kilometrů z Brda přes Bunč na Salaš vede převážně z kopce. Z Bunče, kde je ve stejnojmenném penzionu mimochodem skvělá možnost občerstvení, lze do Salaše jet dvěma cestami, z nichž jedna vede okolo pomníku obětem takzvané salašské tragédie. Obec Salaš byla totiž během druhé světové války základnou partyzánů a 29. dubna 1945 zde  gestapo zastřelilo devatenáct mužů a jednu žena.

 

 

Obcí Salaš projedeme a vydáme se směrem na Velehrad a pak po cyklotrase č. 5050 na Chabaně, kde patří k velkým lákadlům severoamerický strom sekvojovec obrovský. Strom zde byl vysazen pravděpodobně hrabětem Zikmundem II. Berchtoldem před dvěma sty lety, po zasažení bleskem je po délce rozpůlený, přesto strom dosahuje výšky 32 metrů.

Po červené značce se z Chabaní vydáme na rozcestí Pod Břesteckou skalkou a k Buchtovu, odkud jsme před pár hodinami na výlet vyrazili. Celkem jsme ujeli necelých 60 kilometrů s převýšením přibližně 1500 metrů.

Více o Chřibech v on-line průvodci: www.uh.cz/chriby/

23.09.2011 - V Česku - autor: redakce - 13612x

Související články

  1. UCI zavádí mistrovství světa na e-biku
  2. Rakouský Leogang láká na podzim cyklisty, milovníky ferrat i dobrého jídla
  3. Bike Prague: bikové dobrodružství na dosah ruky i metra už za týden
  4. Noční přejezd Javorníků: ojedinělá MTB vyjížďka na Valašsku
  5. Češi mapují v Africe stezky pro horská kola
  6. Na co se zaměřit u výběru horského kola?
  7. 10 nejlepších vychytávek na kolo, které vám nesmí chybět
  8. Křehké ženy v tvrdém terénu: výbava na enduro
  9. 17. ročník seriálu Kolo pro život startuje příští víkend
  10. Prémiové horské elektrokolo německého start-upu vzniklo s pomocí BMW

Vlož svůj komentář:


Vyplň antispam nebo
Registrovat Facebookem

Recenze, zájezdy, bazar...

Reklama