Domů » Rady

Rady

Zázvor prohřívá tělo, ulevuje od bolesti i nachlazení

Zázvor prohřívá tělo, ulevuje od bolesti i nachlazení

Na Dálném východě býval všelékem, oblíbil si ho i starobylý Řím a Řecko. Mnozí z nás v této tradici pokračují a během zimy zakoupí oddenek zázvoru, aby z něj připravili pikantní léčivý čaj, který umí pomoci v boji s infekcemi dýchacích cest i ulevit od nevolnosti i bolesti. Zkřehlým cyklistům, běžkařům i běžcům prohřeje po návratu domů celé tělo

 

V dávnověku se zázvor vyskytoval v přírodě divoce, a to především ve východní Asii. Proto jej najdeme v tradiční medicíně daleké Číny, Indie, Vietnamu a třeba i Malajsie.  Zázvor prý kdysi migroval i po ostrovech jižního Pacifiku a vydal se po Hedvábné stezce do Afriky. Kořene zázvoru si cenili i staří Řekové a Římané, a nejen jako koření, ale i jako léčiva se zajímavou schopností prohřát organismus. Ostatně především tato vlastnost je vedle schopnosti stimulační a mírně analgetické zmiňovaná ve většině soudobích i starobylých knih o fytoterapii. 

Zázvor je též nepostradatelnou ingrediencí mnoha asijských jídel, jako koření se pak používá jak samostatně, tak ve směsích (skořice, pepř, koriandr, hřebíček apod.). Dnes lze zázvor zakoupit čerstvý, sušený a mletý v podobě práškového koření, proslazený kandovaný či nakládaný v nálevu. K zevnímu užití (např. při masáži bolavých svalů) lze užívat také tzv. esenciální olej. Samozřejmě vždy v nosném rostlinném oleji!

 

Zázvor nebo piluli?  

Venkovní zimní sportování s sebou často nese zvýšené riziko nachlazení. Kupříkladu když podceníte oblékání nebo po zapocení odložíte před dlouhým sjezdem jednu vrstvu oblečení. Během jízdy (běhu apod.) se též může výrazně zhoršit počasí a vy nakonec přijedete domů takřka s rampouchy potu na skráních. V takových situacích pak po návratu domů utíkáme k osvědčeným preventivním rituálům. Někdo preferuje pro zahřátí a regeneraci organismu silnou slepičí polévku nebo česnečku, jiný saunu, horkou vanu, elektrickou dečku nebo osvědčený zázvorový čaj. A další práci už vykoná trénovaný imunitní systém. Někdo naopak sáhne do domácí lékárny a preventivně „sezobne“ či rozpustí nějakou pilulku. Nejčastěji s obsahem paracetamolu a často i kofeinu či jiných stimulantů. Což v tomto případě není optimální; organismus zatěžujeme zbytečnou chemií a stimulujeme jej povzbuzujícími látkami (kofein) v době, kdy hlásí, že potřebuje čas k regeneraci. Při počínající nebo potencionálně hrozící viróze je však mnohem lepším řešením odpočinek a využití bojovníků lehčího kalibru bez zbytečných vedlejších účinků. A právě takovým pomocníkem, navíc osvědčeným a schopným, je kořen zázvoru.

 

Při virózách, bakteriálních infekcích, rýmě a zahlenění

Že vás zázvorový čaj (klidně s medem a citrónem) řádně prohřeje, už víte. Možná vás ale překvapí, že se přicházející pocit tepla může týkat i studených rukou a nohou. V zázvoru však najdeme celou řadu více či méně probádaných látek s rozličnými účinky na lidský organismus. Např. protizánětlivé a mírně antibiotické účinky mají ve své režii fenolické látky gingerol a zingiberin. Zázvorový čaj dále pomáhá rozpouštět hleny a s velkou pravděpodobností negativně ovlivňuje i rozmnožování nejčastějších původců rýmy – rhinovirů. Přispět k úlevě může i v případě mírnějších bolestí hlavy.

Čaj ze zázvorového kořene lze popíjet v průběhu celého dne, neměl by však tvořit základ pitného režimu, neboť citlivějším jedincům dráždí žaludek. Čaj se pije jak v rámci léčby, tak jako prevence v „kritických“ dnech.

 

Úleva od bolestí

Výsledky některých výzkumů naznačují, že by zázvor mohl být úspěšným pomocníkem v léčbě bolestí pohybového aparátu, zejména těch provázejících artritidy. Například výsledky klinických testů provedených na lékařské fakultě univerzity v Miami, uveřejněných v roce 2001 v prestižním časopise Americké revmatologické společnosti potvrdily, že zázvor pomáhá i při léčbě artritidy. Sledovaní pacienti trpící mírnými až velmi silnými bolestmi dostávali po dobu 6 týdnů dvakrát denně zázvorový suplement v dávce 255 mg nebo placebo. U dvou třetin pacientů, kterým byl podáván zázvorový suplement, se bolesti oproti skupině s placebem výrazně zmírnily. Účinek se zdál dokonce srovnatelný s působením konvenčních léků!

 

 

 

Pomocník při nevolnostech

Dalším výrazným účinkem zázvoru je jeho pozitivní vliv na trávní a schopnost potlačovat nevolnosti. Čaj ze zázvoru (podobně jako mátový čaj) zvyšuje sekreci žaludečních šťáv a slin,

čímž podporuje trávení a mírní nadýmání. Tradičně se schopností zázvoru využívá při tlumení nevolnosti různého původu.  Zázvor tlumí nevolnosti provázející menstruací, těhotenství, cestování (kinetózy) i pooperačními stavy. Pro tyto účely se vyrábějí zázvorová lízátka, pastilky či tablety, lze využít i zázvorového čaje.

V Comprehensive Cancer Center při universitě v Michigenu proběhl v minulých letech zajímavý výzkum zaměřený na potlačení nevolností spojených s chemoterapií, kdy byly pacientům v době léčby podávány extrakty ze zázvoru. Závěry výzkumu byly velmi povzbudivé, zázvor byl v mnoha případech schopen nevolnosti eliminovat.

Používání oddenku zázvoru je bezpečné. Vedlejší účinky se mohou dostavit pouze při nadměrném pití čaje či nadužívání tablet. Opatrní musí být zvláště jedinci s citlivým zažíváním.

 

Naše tipy: jak připravit čaj, koupel či obklad?

Zázvorový čaj – nastrouhejte nebo na plátky pokrájejte oloupaný kořen zátvoru v množství odpovídající zhruba 1 vrchovaté kávové lžičce. Zázvor dejte do většího hrnku a zalijte horkou vodou (pro chuť lze přidat kousíček skořice či 1 hřebíček). Hrnek přikryjte, obalte utěrkou a vše nechte asi 10 minut vylouhovat. Nápoj sceďte, přidat lze med a citron. S oběma se chuť zázvoru skvěle doplňuje. Kořen zázvoru skladujte v temnu v chladničce, kde vydrží překvapivě dlouho.

Koupel na bolavá a promrzlá chodidla – přidejte 5 kapek esenciálního zázvorového oleje do lavorku s vodou. Esenciální olej je lepší rozpustit v lžíci smetany nebo medu.

Masážní směs pro namožené svaly – 10 kapek zázvorového esenciálního oleje nakapejte do dvou lžic panenského rostlinného oleje (olivový, mandlový, meruňkový), ihned masírujte.

Obklad na hrudník při bronchitidě (nevhodné pro kojence a batolata!) – nakapejte 6 kapek zázvorového esenciálního a 6 kapek eukalyptového oleje do misky vlažné vody, vymáchejte v ní šátek a obklad přiložte na hrudník

 

21.10.2015 - Buď fit na kole - autor: Martina Machová - 14220x

Související články

  1. Ujeďte nemocem, zkuste gemmoterapii

Vlož svůj komentář:


Vyplň antispam nebo
Registrovat Facebookem

Recenze, zájezdy, bazar...

Bazar

Vše pro děti / henryjones116

Programming Assignment Helper

Kola, ráfky, pláště / henrywatson850

Assignment help

Jízdní kola / milog36061

Wie funktioniert Trezor Suites?

Jízdní kola / mixedil445

metamask extension

Reklama