Domů » Rady

Rady

Zdravou energii z fíků a datlí oceníte

Zdravou energii z fíků a datlí oceníte

Datle a fíky patří k typickým zimním pochutinám Čechů, ať už jsou na svátečním stole pouze nezbytnou dekorací, nebo naopak chutnou, zdravou, avšak kaloricky velmi vydatnou chuťovkou. Ještě lepší uplatnění ale vzhledem obsahu výživových látek najdou v případě, že si je přibalíte do batohu na běžky, kolo či dlouhý pěší výlet.

 

Už několik desetiletí patří fíky i datle naprosto neodmyslitelně k tradičním vánočním pochutinám, i když mám v posledních letech pocit, že je pomalu a nesmlouvavě válcuje potravinová hojnost a rozmanitost nacpaná v regálech super, hyper i dalších marketů. A přesto je, možná i tak nějak ze zvyku, každý rok znovu koupíme, abychom se jich pak koncem jara zbavili. Což je velká škoda, protože při zimních sportech nás nadopují energií naprosto srovnatelně jako třeba populární tatranka. Ba co víc Oblíbená sušenka nám sice pustí do žil glukózu, ale nedodá nám pražádné vitaminy, minerály, natož vlákninu. Což nám datle i fíky spolu s energií nabytou glukózou dodají a ještě něco přidají! Pojďme se podívat co.

 

Nejprve si ujasněme pojmy, aneb úkol sacharidů při fyzické zátěži

Sacharidy patří spolu s bílkovinami a tuky k základním nezbytným živinám – makronutrientům. Sacharidy (též glycidy či poněkud archaicky karbohydráty, uhlohydráty nebo uhlovodany) jsou nejobjemnější složkou výživy sloužící jako rychlý zdroj energie. Po konzumaci se obvykle velmi rychle vstřebávají, což platí zejména pro jednoduché sacharidy – monosacharidy (např. hroznový cukr) a disacharidy (např. bílý cukr, který používáme v kuchyni). Na krytí energetických nároků při vyšší fyzické zátěži se sacharidy podílejí přibližně z 50 až 60 %; samozřejmě záleží na délce aktivity, intenzitě a také objemu. Ponoříme-li se však ještě hlouběji do sladkých sacharidových hlubin, dozvíme se, že velmi intenzivní zatížení až na samé hranici maximální spotřeby kyslíku vyžaduje rychlou dodávku energie, aby udrželo svůj výkon, a právě tu jsou sacharidy schopné neprodleně zabezpečit. Je-li však sacharidů nadbytek, ukládají se však v těle ve formě tuku. 

Nicméně mezi látky s velmi vysokým obsahem složitých sacharidů patří i vláknina – nestravitelná část rostlin a plodů, jež díky tomu, že nepodléhá vlivu trávicích enzymů, působí ve střevech jako skvělý čistič. Vláknina dále vytváří ideální prostředí pro růst velmi důležitých symbiotických bakterií (probiotik). Vláknina však na rozdíl od sacharidů není zdrojem energie.  

Vláknina prodlužuje pocit sytosti, snižuje glykemický index potravin a zpomaluje vstřebávání sacharidů. Absorpce je pak pozvolnější a rozloží se do delšího časového úseku. 

Fíky i datle jsou potom chutnou kombinací obojího; jednoduchých cukrů i vlákniny a samozřejmě také dalších látek.

 

Fíky: rychlá energie, vitaminy, minerály i vláknina

V sušených plodech fíkovníku nalezneme kromě vydatné zásoby rychle dostupné energie -  jednoduchých cukrů také slušnou dávku draslíku, vápníku, hořčíku, železa a v malém množství i cenné nenasycené mastné kyseliny. Čerstvé ovoce obsahuje i provitamin A, vitamin C, E a vitaminy řady B. Silně alkalické fíky také pomáhají udržovat acidobazickou rovnováhu kyselin a zásad uvnitř organizmu. Vzhledem k významnému obsahu rozpustné i nerozpustné vlákniny pomáhají fíky při trávících problémech (zácpa). Přítomná vláknina dále napomáhá pozvolnějšímu vstřebávání cukrů do krevního řečiště. Méně známá je skutečnost, že plody fíkovníku lze podobně jako datle užívat i jako podpůrný léčebný prostředek proti kašli a bronchitidách.

Při nákupu sušených fíků se nenechte zastrašit bílým povlakem, není to plíseň, pouze zkrystalizovaný ovocný cukr.

Fíkovník patří mezi nejstarší domestikované rostliny. Lidé jej dokonce s největší pravděpodobností pěstovali dříve než obilniny a luštěniny. Fíky se nejen suší, ale vyrábí se z nich marmelády, sirupy, džusy, upražené plody poslouží k výrobě tzv. fíkové kávy.

 

Datle: rychlá energie, vitaminy, minerály i vláknina

Sušené plody obsahují obdivuhodných 60 % jednoduchých cukrů, takřka 8 % vlákniny a podobně jako fíky také malé množství bílkovin a tuku, což usnadní velmi rychlý přísun energie. Z vitamínů jsou zastoupeny především vitaminy řady B a betakarotén. Minerály reprezentuje proti křečím (občas) účinný hořčík, dále také železo, draslík, vápník, mangan a měď. Datle oceníte nejen jako rychlý a zdravý zdroj energie, ale i jako podpůrný prostředek proti dráždivému suchému kašli provázející choroby dýchacích cest (podává se např. mléčný odvar z datlí, tzv. datlové mléko). Vzhledem k obsahu vitamínu B1 a hořčíku svědčí datle i nervovému systému, např. při velkém psychickém vypětí (stresu). Zhruba 10 kusů datlí nám poskytne asi 10 % denní kalorické potřeby.

Je mnoho zemí, zvláště na Blízkém Východě, jejichž obyvatelé by bez datlovníku přežívali jen velmi těžko; tzv. datlový chléb z lisovaných plodů býval po staletí hlavním zdrojem energie, vitamínů i minerálů pro karavany cestující pouští. Z mízy datlovníku se kvasilo víno, pálila kořalka, vrcholové pupeny palmy se konzumují jako křupavá zelenina. Sirup z čerstvých datlí bezvadně osladí cokoliv.

A tak, mílí čtenáři – sportovci, nenechte datle a fíky pouze zdobit své sváteční a „posváteční“ stoly, a už vůbec je na nich nenechte zahálet až do jara, kdy je vyhodíte, ale vezměte si je s sebou na hory, lyže, kolo a dlouhé zimní procházky.

18.10.2017 - Buď fit na kole - autor: Martina Machová - 15524x

Související články

  1. „Cyklostezku někdy najdete i tam, kde ji nečekáte,“ říká lékař a zapálený cyklista Richard Češka
  2. Jak je to s tukem v potravě?
  3. Novoroční předsevzetí: udělám si víc času na kolo
  4. Elektrokola jsou prostředkem ke zdraví
  5. Cyklisté, chraňte svoje oči!
  6. 5 tipů jak si ozvláštnit přírodní cereální kaše
  7. Quinoa, mnohým stále ještě utajená pochoutka
  8. Nizozemcům se jejich vášeň pro cyklistiku vrací ve zdraví i úsporách
  9. Jízda na kole může ušetřit 80 miliard Euro ročně
  10. Cyklistika a vegetariánství

Vlož svůj komentář:


Vyplň antispam nebo
Registrovat Facebookem

Recenze, zájezdy, bazar...

Bazar

Vše pro děti / henryjones116

Programming Assignment Helper

Kola, ráfky, pláště / henrywatson850

Assignment help

Jízdní kola / milog36061

Wie funktioniert Trezor Suites?

Jízdní kola / mixedil445

metamask extension

Reklama