Domů » Rady

Rady

Zimní Outdoor: jeho krásy i nástrahy

Zimní  Outdoor: jeho krásy i nástrahy

Pohyb v zimní přírodě je jedna z věcí, kterou si člověk buď zamiluje a užívá si zasněžených stromů, hor a umění odpočinku v přírodě. A nebo  tomuto kouzlu naopak nepropadne a stráví zimu za pecí čekáním, až zima skončí.

V naší redakci patříme do první skupiny lidí. Na zimu se těšíme se všemi jejími krásami i s chvílemi strastiplným a nevypočitatelným počasím. K odpočinku od kola a šlapání do pedálů, čímž žijeme od jara do podzimu, mohou všichni cyklisté v zimě využít velkého množství různých aktivit na sněhu i ledu. Sjezdové lyže, běžky, snowboard, méně traiční chůze na sněžnicích nebo skialpinismus, bruslení, lezení nebo zkrátka jen výlety do zimní pohádkově zasněžené krajiny.

Vybrat si ze široké plejády zimní zábavy pak vlastně není vůbec jednoduché. O složitosti výběru vhodného vybavení a oblečení ani nemluvě. Proto jsme v době všemožných technologií, trendů a upřímně řečeno také módních výstřelků přivítali pozvání na akci s názvem Rock Point Outdoor Academy 2011. Akci, která nám slibovala vyzkoušet výrobky předních výrobců outdoorového oblečení a vybavení. A při které jsme mohli okusit, co je to expediční život v horách, skialpinismus a nebo zimní bivak ve stanu.

 

 

 

Rock Point Outdoor Academy 2011

Víkendový pobyt pod patronátem obchodní síťě Rock Point a dalších partnerů z oboru (např. The North Face, Icebreaker, Pieps a Hannah) byl velmi intenzivní. Jak po teoretické, tak i praktické stránce. Od horských vůdců Janka Bednaříka a Branislava Adamce jsme si vyslechli základy lavinové problematiky a na vlastní kůži jsme si vyzkoušeli nejen co je to skialpinismus, ale také jak chutná jídlo uvařené na čerstvém vzduchu v zimě v přírodě na vařiči. Nebo co to znamená přespávat ve vybaveném expedičním stanu.

Příjemným bonbónkem celé akce byla možnost otestovat různé vybavení a oblečení výše uvedených výrobců. Došli jsme k příjemným poznatkům funkčnosti oblečení Icebreaker z merino vlny (vizte článek Oblečte se do ovčí vlny), jehož schopnost tepelné izolace se nám na horách velmi hodila. S podrobným testem tohoto oblečení Vás brzy podrobněji seznámíme. Potěšilo nás, jak si toto prémiové prádlo vedlo i v nepříjemných povětrnostních podmínkách. Jak se příjemně nosí a jakou disponuje funkčností i při plné zátěži v terénu. Zvlášť když již nyní můžeme prozradit, že tato novozélandská společnost chystá na rok 2011 zbrusu novou kolekci oblečení pro cyklisty.

 

 

Co je skialpinismus

Skialpinismus je pohyb na lyžích ve volném horském terénu. Nejste vázáni na upravené sjezdovky ani vleky. Nemačkáte se s nikým ve frontách a přitom si naplno užíváte nádherných horských scenérií kolem sebe. Stoupání do kopce umožňují speciální pásy nalepené na skluznici (podle struktury a historického původu se jim dodnes říká tulení pásy, byť jsou vyrobené z umělých materiálů) a také speciální vázání, na němž si odepnete patu podobně jako na běžkách. Na kopci pak tulení pásy schováte do batohu a dolů jedete volnou přírodou, v čerstvém prašanu.

Skialpinismus ale má své limity. Tím, že se nepohybujete na upravených svazích, je potřeba se v horách dobře orientovat. I v českých horách, byť to nejsou žádné velehory, hrozí laviny a skutečně zde čas od času nějaká spadne. Proto je potřeba vědět něco i o správném chování v lavinovém svahu, umět číst stupně lavinového nebezpečí, rozlišovat druhy sněhu nebo vyhodnotit situaci vzhledem k povětrnostním podmínkách. A také se nepouštět na podobné túry sám a mít s sebou zkušeného průvodce. To vše vás naučí kurz pod vedením horských vůdců.

Když už lavina spadne, není to nic příjemného jak nás během jedné z přednášek v rámci Rock Point Outdoor Academy přesvědčil Janek Bednařík. Proto je v dnešní době zcela zásadní dobře se na skialpinistické přechody vybavit. Jednou z takových novinek jsou lavinové vyhledávače, sondy a další vybavení. A i to jsme si vyzkoušeli.

 

 

Prim ve výrobě produktů pro skialpinismus hraje rakouská firma Pieps. Vyrábí fundované vyhledávače, lopaty, sondy a sklonoměry nebo i batohy přímo pro skialpinismus. Vyzkoušeli jsme si v praxi, jak se pracuje s vyhledávači Pieps DSP a Freeride a překvapilo nás, jak je jejich ovládání intuitivní. Když spadne lavina, musí to být velký stres, ale díky „pípáku“, sondě a lopatami můžete své přátele pod nánosem sněhu najít velice rychle.

07.02.2011 - Ostatní - autor: Dušan Pargač - 8637x

Související články

  1. Výzva Do práce na kole poprvé také v lednu
  2. Tipy jak na mráz, déšť a vítr
  3. Jak teplota ovlivňuje namazání řetězu a funkci řazení
  4. Fatbike hitem sezóny 2015
  5. V zimě jezte jinak než v létě, radí naši předkové i čínská medicína
  6. Stopa pro život odstartuje na Šumavě
  7. Zima ve Velkých Karlovicích: sjezdovky, běžky i relax
  8. Tip pro ledoborce: zimní cyklistické tretry Lake
  9. Cyklistika v zimě: na co si dát pozor?
  10. Vydejte se na sněžném kole do Laponska s Janem Kopkou

Vlož svůj komentář:


Vyplň antispam nebo
Registrovat Facebookem

Recenze, zájezdy, bazar...

Bazar

Vše pro děti / henryjones116

Programming Assignment Helper

Kola, ráfky, pláště / henrywatson850

Assignment help

Jízdní kola / milog36061

Wie funktioniert Trezor Suites?

Jízdní kola / mixedil445

metamask extension

Reklama