Výlety

Jadran na lodi i na horském kole

Jadran na lodi i na horském kole

Máte rádi moře a přitom by vás lákalo se po ostrovech Jadranu projet i na kole? Není problém! Už 12 let jezdí na Jadran cestovní kancelář Geotour, která se svým programem "Kololoď" nabízí přesně tuto kombinaci. Novinkou v její nabídce je letos "ostřejší" verze zaměřená na sportovní jízdu na horském kole v terénu.

Originální program Kololoď, který kombinuje plavbu lodí a jízdu na kole po ostrovech Jadranu, cestovní kancelář Geotour poprvé představila v roce 1999. Byla to světová novinka a uchytila se, o čemž svědčí mimo jiné to, že s Geotour dosud plulo a jelo na devět tisíc českých i zahraničních cyklistů, cykloturistů a bikerů. A jak vedení cestovní kanceláře potvrzuje, mnozí se vracejí každým rokem.

 Při výběru týdenního pobytu je možné si vybrat jednu ze čtyř variant s pevným plavebním plánem. Ty se liší nejen lokalitou, do které směřují, ale také cyklistickou náročností. Například cesta cesta "Střední" a "Jubilejní" je vyrovnaná a cyklisté na ní absolvují každý den přibližně srovnatelné vzdálenosti a převýšení. Naproti tomu cesta "Jižní" nabízí více extrémů, kdy jeden den může být trasa náročnější, druhý zase jednodušší, a naopak "Západní" cesta je méně cyklisticky náročná.

Loď během dne zpravidla pluje mezi přístavy X a Z, častá je možnost nalodění nebo vylodění v mezilehlém přístavu Y pro rekreační jezdce nebo pro ty, které v danou chvíli více láká pohoda na palubě; ti tak pojedou jen část doporučené cesty. Akce je vhodná např. i pro páry, z nichž na kole jezdí jen jeden. Druhý - necyklista - může zůstat na lodi přes den - loď zakotví v opuštěné zátoce ke koupání nebo v příjemném městečku k jeho prohlídce. Navečer se cyklista s necyklistou setkají v přístavu Z. Někdy loď zůstává celý den v jednom přístavu; na kole pak lze jet různě voleným okruhem. Profil cyklotras je zvlněný až kopcovitý. Náročnost je zpravidla možno ovlivnit vlastním výběrem.

Větší jadranské ostrovy a vybrané oblasti pobřeží jsou ideálním prostředím pro jízdu na kole - jsou pestré a členité, plné přírodních i kulturně-historických zajímavostí a přitom nejsou zahlceny turisty. Výjimkou je městečko, které není malebné a atraktivní.

 

Pikantní verze Kololodi pro bikery

 Pro letošek přinesla cestovní kancelář Geotour, tvůrce a organizátor programu Kololoď, pikantní novinku. "Ostrá odnož kololodi se třemi papričkami je zaměřena na sportovní jízdu na horském kole v terénu, tedy mimo asfalt. Je proto vhodná pro bikové experty," vysvětlil Zdeněk Kukal z cestovní kanceláře Geotour. Jízdě v terénu je přizpůsoben denní program, výklad průvodce s doporučenými cyklotrasami a v detailech i plavební cesta. V trasách dominují šotolinové cesty, ale i kozí stezky (singletraily), jimiž jsou jsou jadranské ostrůvky protkané. Jízda po asfaltu slouží hlavně k přiblížení k terénům a k propojení úseků, které se jezdí terénem.

Vyrazit do neznámého terénu by nebylo jen tak a důležitou podporu jízdě na horském kole v terénu znamenají nové mapy, které CK Geotour připravila a vydala společně s Bohumilem Hájem, zakladatelem mapového vydavatelství SHOCart a tvůrcem českých cyklomap. O vzniku unikátních map, jimiž čeští kartografové dokonce předstihli domácí Chorvaty, kteří nedokázali zareagovat na poptávku turistů-cyklistů po kvalitních mapách a cyklotrasách, jsme vás informovali již dříve v článku Češi pro cyklisty zmapovali chorvatské ostrovy. Tyto mapy s dosud bezkonkurenční přesností zobrazují právě neasfaltové cesty na ostrovech střední a jižní Dalmácie. Mapy jsou k dispozici nejen účastníkům zájezdů Geotouru, ale jsou i ve veřejném prodeji - u nás i ve světě.

 

 

Více informací o programu Kololoď najdete na www.geotour.cz a více o programu MTB Expert se dozvíte ze stránek www.kololod.cz/MTBexpert

Foto: Geotour

31.03.2011 - Zájezdy a dovolené - autor: Tomáš Gladiš - 14863x

Související články

  1. Na kololoď s českými Chorvaty i chorvatskými Čechy
  2. Kololoď nově i ve verzi pro silničáře
  3. České mapy Dalmácie znovu slaví úspěch: k dostání jsou už i v Chorvatsku
  4. Slovinsko a Chorvatsko na kole? I s ním vás sem doveze autobus
  5. Kololodní novinky sezóny 2014
  6. Z Makarské riviéry na horu Sv. Jure (1762 m n. m.)
  7. Chorvatské ostrovy na kole s Kololodí: Střední cesta
  8. Jantarová stezka spojuje jih a sever Evropy
  9. Nové mapy dalmatských ostrovů
  10. Prodloužené léto s Kololodí

Vlož svůj komentář:


Vyplň antispam nebo
Registrovat Facebookem

Recenze, zájezdy, bazar...

Bazar

Vše pro děti / henryjones116

Programming Assignment Helper

Kola, ráfky, pláště / henrywatson850

Assignment help

Jízdní kola / milog36061

Wie funktioniert Trezor Suites?

Jízdní kola / mixedil445

metamask extension

Reklama