Výlety

V Jeseníkách i bez mapy, stačí mobil

V Jeseníkách i bez mapy, stačí mobil

Při cestách do Jeseníků se již brzy obejdete bez papírové mapy. Alespoň to slibuje projekt „Regionální turistický informační manažer“, který se ve spojení s mobilním telefonem vybaveným GPS promění v inteligentního průvodce, který vás při vašich toulkách Jeseníky upozorní na turistické zajímavosti v okolí.

Moderní technologie hýbají našimi životy. A nápomocné nám mohou být i při cestování a výletech. Například v Jeseníkách na jaře spustí systém kombinující nejnovější mobilní a informační technologie s cílem prezentovat netradičním a dynamickým způsobem kulturní a přírodní dědictví regionu a formou inteligentního průvodce nabídnout návštěvníkům aktuální pohled do regionu. K toulkám po severomoravských horách vám tak bude stačit mobilní telefon vybavený GPS a přístup k internetu. Z něj si turisté stáhnou vše, co potřebují vědět pro své cesty. A navíc se dozví mnoho zajímavého o pamětihodnostech či jiných zajímavostech po cestě.

Regionální turistický informační manažer (RegTIM) zatím obsahuje přes osm stovek zajímavých bodů – významné turistické, historické nebo přírodní zajímavosti. Díky GPS je systém schopen zjistit vaši polohu a nabídnout vám výběr nejbližších zajímavostí a nabídne vám základní informace o nich. Budete tedy mít na výběr, které body zvolíte, systém vám spočítá i vzdálenost, která vás od cíle dělí. V budoucnu se ale počítá i s dalšími aktualizacemi a tak kromě zajímavostí v daném regionu se díky systému mohou návštěvníci dozvědět také o připravovaných akcích.

 

 

Systém zahrnuje čtyři území, Hrubý a Nízký Jeseník, Rýmařovsko a Jesenicko. Jeho součástí jsou kromě turistických a běžeckých tras také trasy cyklistické. Navíc o trasách získáte zcela přesné informace včetně popisu aktuálního stavu, výškové profily a nebo fotografie či video. Autorem aplikace je společnost Ekotoxa, která na vývoji spolupracovala s akčními skupinami Rýmařovsko, Hrubý a Nízký Jeseník a Sdružení pro Jesenicko.

Díky projektu RegTIM, jehož vývoj stál asi čtyři a půl miliónu korun, budou moci mít turisté základní informace stále u sebe. Signál GPS totiž není závislý na mobilním signálu, funguje všude. I na hůře dostupných hřebenech hor. Služba bude fungovat od května a bude bezplatná. Informace budou moci zájemci získat v češtině a v němčině

03.03.2011 - Aktuálně - autor: redakce - 20800x

Související články

  1. Jednoduše a rychle k cíli s BeeLine
  2. Zotavte se na letní dovolené v Jeseníkách
  3. Na Praděd, nejvyšší horu Moravy, na kole
  4. Vrchařská koruna Jesenicka 2015
  5. Nový sporttester Polar V800 slibuje revoluci
  6. Strava: mobilní aplikace pro cyklisty
  7. Slovensko na horském kole nově i jako mobilní aplikace
  8. Nejpodrobnější cykloturistické mapy a navigace v mobilu
  9. Bike Adventure 2013 zavítá na Dolní Moravu
  10. Cyklonavigace Mio Cyclo 300 překvapuje na vyžádání

Vlož svůj komentář:


Vyplň antispam nebo
Registrovat Facebookem

  1. avatar
    #2 Patrik Radkoš - vloženo: 18.01.2015 v 17:41:00

    Výborný nápad nejen pro turisty.Takhle by mohly být zmapovány všechny naše hory. Ještě aby se člověk ve všech těch aplikací vyznal. Určitě jich je spousty, například jsem nedávno objevil nový vyhledávač vlakových spojení http://teroplan.cz , který má taky různé vychytávky. Nejvíce se mi libí, jak se člověku zobrazí mapa trasy, kterou pojede. Stejně bych uvítal pořádně zpracovaný web, kde by byly všechny podobné aplikace rozděleny do různých kategorií s recenzemi.

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #1 lala - vloženo: 05.08.2014 v 15:52:15

    článek

    odpověz na tento komentář

Recenze, zájezdy, bazar...

Reklama