WTB bude díky Trumpovi vyrábět zapletená kola

Americká firma WTB oznámila, že připravuje vlastní výrobu zapletených kol. Připravuje to jako svou reakci na plánované zvýšení cel na čínské zboží...

Autor: Petr Bureš
Foto: Archiv MTBS & WTB
WTB bude díky Trumpovi vyrábět zapletená kola

Americká firma WTB (Wilderness Trail Bikes) plánuje, že by v příštím roce rozjela vlastní novou linku na zaplétání kompletních setů kol. Zatím by se ale mělo jednat pouze o výrobky určené pro americký trh.

Nová linka by měla vzniknout v americké centrále firmy WTB, která se nachází ve městě Novato v Kalifornii. Nová zapletená kola by měla být kompletována z ráfků WTB a špic vyráběných v Číně a nábojů "made in USA".

Šéf WTB, Patrick Seidler, k tomu řekl, že společnost WTB chce investovat do automatizovaných strojů na stavbu a centrování kol a plánuje kvůli tomu najmout dva nové zaměstnance. Pokud vše dopadne podle plánu, měla by se výroba zapletených kol rozjet již v průběhu druhého čtvrtletí příštího roku, dodává Seidler.

WTB tímto krokem reaguje na oznámení Donalda Trumpa, které se týká zvýšení dovozních cel na vybrané čínské produkty. WTB totiž řadu svých ráfků, ale také sedel a pneumatik, vyrábí právě v Číně, ostatně jako většina velkých výrobců, a hrozí tak, že po přijetí nových dovozních pravidel by jejich import podléhal 25% dovoznímu clu.

Otázky spojené s plánovanými změnami a dramatickým navýšením dovozních cel na čínské výrobky se ovšem netýkají produktů montovaných v USA, které jsou pouze z části z čínských komponentů. Kompletací vlastních kol, jejichž součástí by byly náboje vyráběné v USA, by se WTB mohlo vyhnout vysokým clům a nabídnout navíc zákazníkům nové produkty v podobě vlastních zapletených kol.

Situace ohledně cel se v Americe momentálně intenzivně řeší. Není ještě zcela jasné v jakých konkrétních odvětvích nakonec budou vyšší cla skutečně aplikována a jaká bude jejich konkrétní výše. V rámci prvotního návrhu to však vypadá, že by se měla týkat i cyklistických produktů včetně jízdních kol. V USA se prozatím o navrhovaných změnách diskutuje do 5. září. Poté Trump zřejmě oznámí konkrétní podobu vyhlášky. Trump navíc uvedl, že je připraven zavést vyšší cla na veškerý dovoz z Číny v objemu 500 miliard dolarů (téměř 11 biliónů Kč). Mnoho výrobců je nyní logicky hodně nervózních a intenzivně diskutují o tom, jak se s avizovanou situací vypořádat, aby na tom netratili jejich zákazníci. Situaci samozřejmě sledujeme a o konkrétních výsledcích, které budou známy zřejmě v průběhu několika příštích týdnů, vás budeme informovat.

Přečteno - 6866x Tagy: wtb komponenty
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Testy - RecenzeWTB uvádí nové duše, nářadí a ventilky
    WTB uvádí nové duše, nářadí a ventilky
  2. DoplňkyTEST gripů Lizard Skins - široké nebo úzké?
    TEST gripů Lizard Skins - široké nebo úzké?
  3. Tech newsNové brzdy Sram Maven bourají zažité mýty
    Nové brzdy Sram Maven bourají zažité mýty
  4. DoplňkyWTB přidává čtyři nové modely gripů
    WTB přidává čtyři nové modely gripů
  5. Tech newsWTB přináší nový Fat Bike plášť Bailiff
    WTB přináší nový Fat Bike plášť Bailiff
  6. DoplňkyFizik novinky 2024
    Fizik novinky 2024

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #2 petan - vloženo: 30.08.2018 v 08:05:48

    odpověď na badluck — #1 Ono to jde ruku v ruce, ale samozřejmě, že je to primárně o penězích. Problém vidím v tom, že trvalo déle jak 10 let než se značná část výroby kol z USA přesunula na dálný východ a teď nejde jen lousknout prsty a vrátit všechno zpátky jak by si asi Trump představoval, protože pro to prostě nejsou výrobní kapacity. Schovat takovéto navýšení cen do marží už podle mě bez vlivu na výslednou cenu nejde a firmy se samozřejmě bojí, že když zdraží, tak přijdou o zákazníky...

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #1 badluck - vloženo: 29.08.2018 v 12:44:28

    Mozna mam prilis pesimisticky pohled na vec, ale IMHO nejde firmam o to, aby na tom "netratili zakaznici", ale aby na tom netratily firmy samotne.

    1. na tento komentář reaguje petan — #2
    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744