Obchod Český ráj je v novém a rozšiřuje svůj záběr

Naše další kroky po českých prodejcích s cyklistickým vybavením nás zavedly do nově otevřené prodejny Český ráj...

Autor: Jan Němec
Foto: Pavlína Martin
Obchod Český ráj je v novém a rozšiřuje svůj záběr

 

... a z něj vám přinášíme poutavý příběh dvou outdoorových nadšenců, ex-dýdžeje Jakuba Zítky a ex-skejťáka Mirka Žďánského.

Když se řekne Mladá Boleslav, většině z nás se vybaví automobilový koncern Škoda. Jsou ale mnozí, kteří mají město úzce spojeno s outdoorovými sporty, konkrétně s prodejnou Český ráj outdoor. Historie prodejny sahá více jak čtvrt století zpět do obývacího pokoje dvacetiletého sportovce s nočním životem dýdžeje, který si tenkrát plně uvědomil, že tyto dvě vášně nelze žít souběžně naplno.

Obrovský skok pro člověka

Dnes je vše jinak. Nadšení naivního mladíka vyústilo ve dvacetičlenný tým specialistů, z dvoupokojového bytu je 500 m2 prodejní plochy s outdoorovým a cyklistickým vybavením a z pevné linky se stal prodejní portál, jehož služeb je využíváno na všech světových kontinentech.

Musíme otevřeně přiznat, že celá ta historie Českého ráje, kterou si můžete více prostudovat na jejich webových stránkách, nám opravdu učarovala. Když tedy přišel e-mail s pozvánkou na oficiální otevření nové prodejny Českého ráje, ani na chvíli jsme nezaváhali a jedno čtvrteční červencové ráno vyrazili směr Mladá Boleslav s ryze velkým očekáváním.

Český ráj to napohled

O přátelské a uvolněné atmosféře všech zainteresovaných se tu rozepisovat nebudeme. Tu ostatně nasajete z našeho povídání, jež vzápětí následuje. K přiloženým fotografiím však rádi dokreslíme celkovou atmosféru nových prostor Českého ráje.

Když přijíždíme na místo určení, již z hlavní silnice nás vítá nový svěží vzhled bývalých skleníků. Nápis “cyklo outdoor” s tematicky laděným pozadím ve formě plastických vrstevnic nám dává pocit, jako bychom tu už někdy byli. Je to právě design vrstevnic, který je nám nějaký až příliš povědomý.

Vstup do nového Českého ráje

Jakmile vkročíme do vstupních prostor náš pohled upoutá celá řada outdoorových artefaktů od historických maček po novodobé fotografie z dobrodružných výprav místního personálu, který nás ve své živé formě ostatně okamžitě vítá a nabízí nám příjemně vychlazený přípitek.

Další posuvné dveře nás zavádí přímo do prodejních prostor rozdělených do dvou sekcí. Té outdoorové a cyklistické. Po levé straně je pult s pokladnami, zpoza kterého nám místní personál opětuje naše úsměvy. Stěnu za pultem lemují police vyskládané různými doplňky a jejich centrálním bodem je obrazovka, na níž běží filmová smyčka ze života venkovních sportů. Napravo od nás si nelze nepovšimnout stěn pokrytých snímky, jež mapují různé významné chvíle z historie obchodu.

Rozšířená nabídka

Po mnoha úvodních větách, nabídce občerstvení a potřesení rukou s dalšími protagonisty Českého ráje dostáváme prostor prohlédnout si tu obsáhlejší část prodejny. Podél prozatím bílých stěn stojí modely jízdních kol od těch dětských až po celoodpružená. Zhruba uprostřed celého prostoru se pak nachází výběr fitness kol, silniček a elektrokol. Najdete tu mix hned několika značek jízdních kol jako jsou Cannondale, GT, Rock Machine či Orbea.

Při pohledu na značku Cannondale se nám najednou rozsvítí. Jasně! To je ono. Právě rám modelu Trail SL má na sobě podobný design vrstevnic, který nám byl při vstupu tolik povědomý. Zajímavé, jak mozky českých i amerických designerů smýšlí ve stejném duchu.

Nabídka cyklo zboží neopomíjí ani nezbytné příslušenství, jehož průřez od helem až po pláště se zdá být reprezentativně pokryt i v této dodávkám nepřející době. Barvami hrající stěna skrývá bohatou nabídku oblečení, do kterých obléknete celou vaši cyklistickou rodinku. Pro klidné odzkoušení vám pak budou k dispozici tři prostorné kabinky.

Poslední částí této rozlehlejší poloviny je kompletně vybavený servis jízdních kol ve stylu “open space office”. Ani tady nebylo ponecháno nic náhodě. Bohatě vybavená dílna a vyškolení mechanici jsou plně připraveni na sezonní přísun zakázek. Je vidět, že jde o tým profesionálů s letitými zkušenostmi, kterých se nyní rozhodli využít i v oblasti cyklistiky.

Boj o pozornost

Věřte, že v den otevření bylo na co koukat. Prodejna se hemžila lidmi a na personálu bylo vidět, že sport je nedílnou součástí jejich života. Toho dne však nebylo snadné zhostit se Jakuba s Mirkem v rámci strukturovaného rozhovoru. My si s sebou přivezli celou řadu otázek, na které jsme opravdu toužili znát odpovědi. Navíc, další spousta se nám jich vyrojila v hlavě během prohlídky prodejny.

Nakonec se ale čas našel a bylo z toho velmi zajímavé povídání. Tedy spíše téměř monolog. On totiž, když se Jakub rozhovoří, tak nemáte moc příležitostí jej přerušit a položit mu další otázku. Ostatně Mirek na tom byl podobně. Čas od času Kubovo povídání doplnil stručným postřehem, ale hlavně, staral se o to, aby nám nevyschlo v krku.

S Jakubem a Mirkem za zavřenými dveřmi

Za tím, co tu dnes vidíme, je více jak čtvrt století historie. Jaké byly prvotní počátky vašich obchodních aktivit s outdoorovým sortimentem?

Jakub: “To už je dobrých 27 let. To byl Míra ještě malý dítě.”

Mirek: "Pravda, to mně bylo nějakých deset.”

Jakub: “Tehdy jsem žil noční život a hrával jako DJ. V té době jsem se zamiloval a chtěl jsem si tu holku vzít a mít s ní dítě, což mě vlastně v určitých generačních vlnách doprovází až do teď. Akorát pokaždé s jinou ženou. Ten noční život navíc nebyl tak úplně to pravý ořechový. Navíc jsem před tím hodně sportoval a docela dost jezdil na kole. Právě ten vztah ke sportu ve mně stvořil myšlenku otevřít si obchod. V té první fázi to byl všeobecný sport od hokejek, tenisových raket až pod boxovací rukavice. Čistě outdoorový sortiment přišel až později. To, když přišel do firmy Jirka Odnoha, který byl diplomovaným trenérem horolezectví. To on mě přivedl k outdooru a ryzímu lezení. Další důležitou osobou, a pro mě velkou inspirací, byl majitel Ultrasportu Milan Jurka. S ním jsem začal dělat Sensor na velkoobchodní bázi. Následkem toho však začal můj maloobchod značně pokulhávat. A v tu chvíli se na scéně objevil Kingkong v podobě Mirka Žďánskýho. Borec s obrovským potenciálem, který mně byl od první chvíle sympatický. Navíc v srdci skejťák s vazbami na lezení. To bylo vlastně kdy?”

Mirek: “Myslím, že to byl rok 2005 nebo tak nějak.”

Mohl bys nám blíže popsat ten úplný začátek obchodu? Když zavřeš oči a zavzpomínáš, co vidíš?

Jakub: “Já vidím moji skříň v obýváku a na ní leží Adidas a Nike faky. Tehdy jsem oslovil stavební firmu, aby mi předělala sklep, který moje babička v Mladé Boleslavi vlastnila, na prodejnu. Ta firma ale náhle zkrachovala. Měl jsem už nějaké zboží nakoupené a nezbylo mi nic jiného než jej začít prodávat přímo z obýváku ze skříně.”

Ten kontrast je obrovský. Měl jsi tenkrát už v té době nějakou konkrétní vizi?

Jakub: “Důvod, proč jsem s tím vlastně začal byl ten, že mě ten sport naplňoval jako koníček. Ať už se bavíme o lezení, jízdě na kole nebo o čemkoli. Mě prostě bavilo mít ty věci v ruce, učit se je používat a prodávat je lidem. Žádná další vize v té době nebyla. Pro mě to byl a je životní styl, kdy neřešíš, jestli jsi v práci nebo ne. Prostě děláš to, co tě baví a prodáváš zboží lidem, kteří jsou naladěni na stejnou notu.”

Mirku, jak je to u tebe?

Mirek: “U mě je to víceméně stejné. Nás tahle práce baví, protože máme ten sport rádi jako takový. Ať už jde o komunikaci se zákazníky nebo jednání s obchodními partnery. Tady i za velmi krátkou dobu vznikají vazby, které nejsou jen čistě o vztahu zákazník-prodejce. S mnoha se navíc pravidelně vídáme i při mnoha různých neobchodních příležitostech. Navíc ten český rybník není až tak velký. Je to taková jedna velká rodina.”

Jak do celé té historie Českého ráje zapadá cyklistika?

Jakub: “Kolem nás po čase vznikla parta lidí, kteří si na kole rádi zajezdí nebo v amatérské rovině zazávodí. A vůbec, my oba, jak Mirek, tak i já jsme vždy nějakého toho bika vlastnili už od chvíle, kdy horská kola přišla na českou scénu. I vlastně díky propojení s Ultrasportem, který dokonce nabízel i high-end v podobě značky Klein, která nyní už neexistuje.”

Co vás vedlo k rozšíření outdoorového sortimentu o ten cyklistický? Byl to postupný vývoj nebo tak trochu spontánní rozhodnutí?

Mirek: “My jsme ta kola vlastně vždy v sortimentu měli. Bohužel to ale pokaždé narazilo na limitující velikost kamenného obchodu a také na rozpočet. V kolech se pohybuje podstatně víc peněz než v položkách outdoorového sortimentu.”

Jakub: “S cyklo sortimentem jsme v podstatě tak nějak pořád koketovali. Pak přišla doba, kdy jsme si řekli, že by stálo za to začít to dělat vážněji. Do toho nám vstoupila nabídka s těmito prostory a my jsme na to kývli.”

Mirek: “Nám bylo jasné, že pokud se chceme jít do kolařství, tak to nejde dělat bez pořádného parkoviště. Na starém městě to bylo s parkováním složité. Takže nám to celé do sebe najednou začalo zapadat. Bylo to myslím v lednu 2020, kdy jsme si řekli, že do cyklistiky půjdeme naplno.”

Zdá se, že vás cyklistika celou tu dobu pronásledovala, až vás nakonec dostala.

Mirek: “Nás outdoor prostě celkově baví. A jízdní kola a cyklistika jsou toho součástí. Příkladem je třeba bikepacking. Takže proč to nespojit?”

Jakub: “Ono je to o celém pojetí a celé filosofii toho sportu. Navíc, většina našich zákazníků na kole jezdí. Češi jsou všeobecně velcí sportovní nadšenci a vybavení si nejsou zvyklí půjčovat. Většinou chtějí vlastnit to, co používají. My vždy přemýšlíme, jak jít lidem naproti. A další rozměr tomu dal i náš interní tým. Všichni, co tu pracujeme v sobě neseme velké nadšení pro všechny sporty, které tu děláme. To pak navazuje na tu profesionalitu a odbornost. Proč o tom mluvím? On každý z nás vlastnil nějaké to jízdní kolo už před rozšířením našeho obchodu o cyklistiku. A cyklistika tu vždy na různých úrovních probíhala. Ale když jsme se rozhodli jízdní kola do našeho sortimentu naplno zařadit, najednou se stalo to, že všichni to své původní kolo prodali a koupili si nové. Tomu prostě nešlo odolat.”

Vy se pouštíte do cyklistiky v době, kdy je tu výrazný převis poptávky nad nabídkou. To se jeví jako hodně odvážný krok.

Jakub: “V době, kdy se ta myšlenka zrodila, jsme vůbec netušili, že přijde Covid a to vše kolem. Když to pak celé vypuklo, zbývaly nám stejně pouze dvě možnosti. Buď tu situaci využít, nebo se cyklistického sortimentu vzdát. My jsme v prvé řadě nepolevili v marketingu a celých on-line aktivitách. Pracujeme na novém e-shopu a co se týče zásob, jsme připraveni. Podařilo se nám udělat zásadní předobjednávky ještě dřív, než se ten celý průmysl zašpuntoval. Vzápětí nám došlo, že těch kol bude stejně málo a začali jsme intenzivně řešit i finanční stránku věci. Nám bylo jasné, že ten, kdo položí bankovky na stůl je ten, kdo to zboží dostane.”

Český ráj nemá v oblasti cyklistiky příliš bohatou historii. Čemu vděčíte, že vás dodavatelé cyklistického zboží začali brát vážně?

Jakub: “Je těžké odpovídat za někoho jiného. Tady je třeba asi adresovat to, co je naší silnou stránkou. My jsme si vypracovali silnou pozici v on-linu. Právě díky tomu a v kombinaci s uzavřením obchodů se nám podařilo v listopadu udělat obrat 11 milionů. To je v porovnání s předchozím rokem, kdy jsme za stejné období dosáhli tří, obrovský skok. Ono, když jako zákazník nakupuješ on-line, tak hledáš prostředí, které je pro tebe friendly. A tohle jsme už měli díky Mirkovi vybudované.”

Mirek: “I přesto, že jsme vyrostli čistě na outdooru, celé naše on-line prostředí je nachystané už i pro to cyklo odvětví. Navíc je tomu nyní přizpůsobena i naše nová prodejna.”

Jakub: "Další věc je ta, že se snažíme své dodavatele a obchodní partnery zvát k nám a provést je zákoutími jako jsou sklady, logistika, kanceláře, tým a celé to naše zázemí. Ukazujeme jim, jak funguje náš on-line marketing a co vše umíme. Takto nějak jsme přesvědčili ty naše dodavatele, že se s námi vyplatí spolupracovat.”

Na jaký cyklo sortiment se u vás tedy můžeme těšit?

Jakub: “My se o našeho zákazníka chceme postarat komplexně. Nabídnout mu nejen jízdní kolo, ale také vše, co k tomu patří.”

Mirek: “Ono to pramení z celého našeho přístupu. Když už se rozhodneme něco dělat, tak to chceme dělat komplexně. Takže ten cyklistický sortiment je u nás už v této první fázi kompletní. To by vůbec nedávalo smysl jít do cykla a dělat to pouze z části.”

Jakub: “Co se týče značek, chtěli jsme k nám pod střechu dostat některé z těch prestižních. Nakonec se nám podařilo zajistit si kola Cannondale a GT a doplnit je něčím, co je cenově trochu níž, jako je třeba Rock Machine. Z oblečení pak nabízíme Maloju nebo Sensor, který k nám historicky patří.”

Mirek: “Cannondale je navíc značka, která nás okamžitě zaujala. Jsou totiž značky, které koukají kolem sebe a inspirují se těmi ostatními a pak jsou značky, které neustále investují a snaží se to někam posouvat.”

Jakube, i když jsou pro tebe velkoobchod a maloobchod dvě spojené nádoby, který z těch dvou světů máš raději?

Jakub: “To je těžká otázka. Zároveň však musím uznat, že ten rozdíl je tu propastný. On velkoobchod, kdy se řeší každé procento z ceny, je vlastně nezajímavý. To, co na tom zajímavé je to, že se dostaneš do samotného centra dění, kde se vše rodí a vzniká. Maloobchod je pak možná i více naplňující díky té zpětné emoční vazbě, kdy ty prodáváš někomu něco, z čehož má ten člověk vyloženě radost.”

Mirek: “Pro mě je zadostiučiněním už jen to, že ten způsob, jakým to chceme dělat, vlastně funguje. To, že vlastně realizujeme ten svůj sen. I přesto, že tu byla spousta lidí, kteří nás od našeho způsobu odrazovali, my si nakonec dokázali, že můžeme zůstat svý a i tak to může fungovat.”

Jakub: “My tu máme prostě super partu lidí, kteří k sobě tíhnou a ta práce je baví se vším všudy. A pak jsou to samozřejmě naši zákazníci. Na nich je vidět, že jsou rádi, že tu pro ně jsme, a že ten náš obchod tady chtějí. To je prostě ta největší satisfakce.”

Vám se daří oslovovat zákazníky i na ostatních kontinentech. Jakým způsobem se vám podařilo proniknou na zahraniční trh?

Mirek: “Ono vybudovat úspěšný e-shop, už jen u nás, není úplně jednoduché. Naše země je navíc specifická v tom, že tu máme nejvíce e-shopů na hlavu. Ta vlastní myšlenka obchodu se zahraničím tu nicméně nebyla od začátku. V podstatě jsme se tomu zahraničí bránili. Nabídka od Amazonu tu byla, ale my se jí dlouho bránili. Nakonec jsme však došli k závěru, že je to vlastně ta nejlepší možnost, jak si zahraniční obchod osahat.”

Jakub: “Ono pro Mirka to nebyl až takový problém, ale na Amazonu je to hodně o ceně. A my nechceme mít nálepku ve smyslu: Hele tam si zajdi, tam jsou levný.”

Mirek: “Ve finále, když pak správně rozjedeš celou logistiku a pozadí expedice, tak už je jedno, jestli k tomu přidáš e-shop v dané mutaci. Jak už jednou ten systém máš, tak klukům na expedici leze akorát jiný štítek. My často přemýšlíme o tom, kam až můžeme růst a zároveň jsme si chtěli pojistit příjmy i z jiných zdrojů než jen z naší země. To nám také umožňuje podporovat další projekty, které nám přirostly k srdci. Byť nás to opravdu baví, tak je tu stále ta finanční stránka věci.”

 Mladá Boleslav je úzce spjata se Škodovkou. Jsou vaše cesty nějakým způsobem provázány?

Jakub: “My máme přímé dlouhodobé vazby na Česanu. Dodáváme zdejším vývojářům kompletní outdoorové vybavení od ponožek až po helmy. Vždy, když se chystají do nových míst, tak se za námi zastaví s prosbou o tipy, doporučení a my jim poskytneme kompletní vybavení. Po těch letech už to funguje hodně na přátelské bázi.”

 Co vaše osobní sportovní úspěchy? Věnovali jste se některému ze sportů i na vyšší úrovni?

Jakub: “Já sám jezdil Český pohár horských kol, ale vstupovali tam určité aspekty soutěživosti, které mě tak nějak odrazovaly.  Mě ta svoboda outdoorových sportů přeci jenom vždy táhla víc, než boj o pozice.”

Mirek: “V mém případě to byly vždy sporty, u kterých nešlo o to vyhrát. Začínal jsem skateboadingem. Je pravda, že dnes už je to také olympijský sport, ale tady to byl vždycky v prvé řadě hlavně životní styl. Lezení i cyklistika si jsou v tomto hodně podobné. Pro mě to bylo vždy něco jako sebevyjádření své vlastní osobnosti. Ty vyšší ambice tam nikdy nebyly.”

 Jaký podíl májí cyklistické aktivity ve vašem současném osobním životě?

Jakub: “Mě teď naprosto pohltila silniční cyklistika. Pro mě je to i určitá forma meditace, kdy často jezdím sám a dává mi to prostor v klidu přemýšlet o různých věcech, jak pracovních, tak soukromých. Navíc ještě čekám na nový přírůstek Topstone Lefty, který právě úzce propojuje oba naše světy – cyklistiku a outdoor. Letos už mám najeto něco přes tři tisíce kilometrů, což je hlavně proto, že jsme se letos přihlásili do “Do práce na kole”.

Mirek: “Já to teď mám nastavené trochu jinak. Po problémech se zády chodím cvičit pod odborným dohledem. Je to docela výzva, stávám v pět a v šest už na mě pracujeme. Dělám maximum pro to, abych se i na to kolo sám mohl brzy posadit. A to i z důvodu mé dvouleté dcery. Protože, když jí ten sport sám neukážeš, tak pak je ta cesta k němu složitější.”

Jaké jsou vaše výhledy a plány do budoucna? Co jsou vaše sny, které byste rádi naplnili?

Jakub: “Právě díky tomu rozšíření o cyklistiku se nám otevírá celá řada dalších příležitostí. To, co nám v tuto chvíli chybí asi nejvíc, jsou akce jako je třeba pravidelný Horolezecký festival, jehož 6. ročník jsme v loňské roce byli nuceni zrušit. Ale o to víc se naše chuť stupňuje a jednou z těch vizí je propojit všechny ty naše světy v jeden společný festival a aktivně do něj zapojit i naše dodavatele. Ta vize je spojit camping, vodáctví, lezení, turistiku a cyklistiku do jednoho několikadenního společného kulturně-společensko-sportovního vyžití. A sen tu samozřejmě je také. Mít svoji vlastní chalupu s půjčovnou, kde bychom mohli ubytovat naše zákazníky, mít zázemí pro náš tým, a ještě více celou tu naši komunitu sblížit. To už tu ale tak trochu stavím vzdušné zámky. Ale kdo ví, v týhle partě se nám už leccos pěkného povedlo. U nás v outdooru prostě milujeme výzvy vysoko položených míst.”

 


Veškeré dění kolem týmu Český ráj můžete sledovat na jejich facebookovém či instagramovém profilu. Vlastní prodejnu pak naleznete na adrese Hradišťská 1031, Kosmonosy. A pokud je to pro vás příliš z ruky, jejich bohatý sortiment si z tepla a pohodlí domova objednáte v jejich e-shopu www.ceskyraj.com.

Přečteno - 8621x Tagy: gt cannondale český ráj
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. TechnikaFotogalerie: GT Force Carbon Elite
    Fotogalerie: GT Force Carbon Elite
  2. PreviewGT Force Carbon Elite - základní endurko
    GT Force Carbon Elite - základní endurko
  3. Týmy a klubyCannondale Factory představil nový design dresů a kol
    Cannondale Factory představil nový design dresů a kol
  4. TechnikaFotogalerie: Cannondale Scalpel 2024
    Fotogalerie: Cannondale Scalpel 2024
  5. Tech newsCannondale přidává novému Scalpelu zdvih i rychlost
    Cannondale přidává novému Scalpelu zdvih i rychlost
  6. Tech newsJede nový Cannondale Scalpel na Cape Epic?
    Jede nový Cannondale Scalpel na Cape Epic?

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #4 Pavel Nový - vloženo: 06.07.2021 v 20:58:54

    Pro blbečka každý blbeček.. adios

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #3 tntbiker - vloženo: 06.07.2021 v 06:37:59

    odpověď na Pavel Nový — #2 Musíš nejdřív pochopit smysl mého příspěvku a teprve pak se vyjadřuj. Blbečku😀

    odpověz na tento komentář
  3. avatar
    #2 Pavel Nový - vloženo: 05.07.2021 v 19:31:14

    odpověď na tntbiker — #1 každé zboží má svého kupce a to, že ty si drahý Cannondale u nich nekoupíš, je jen tvůj problém.

    1. na tento komentář reaguje tntbiker — #3
    odpověz na tento komentář
  4. avatar
    #1 tntbiker - vloženo: 02.07.2021 v 09:53:54

    Pěkný krám ale pro současnou dobu na kola zbytečný. Jak si tak pročítám zahraniční servery a co říkají kamarádi z obchodů, tak vyhrává ten, kdo má kola, i kdyby je třeba prodával v koupelně. A to bude trvat minimálně tři roky. Tady v tom obchodě kola nemají, pouze drahé Cannondaly a třeba jen dva modely dětských kol. Nemohli tušit co přijde, samozřejmě. A doplňky a náhradní díly se už stejně kupují kvůli ceně pře e-shopy. Pokud je tam tedy mají:-)

    1. na tento komentář reaguje Pavel Nový — #2
    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744