Opatrný optimismus - naznačují výsledky ze 4Q/2023

Jak jednotlivé firmy postupně přicházejí s finančními výsledky za poslední čtvrtletí loňského roku, začíná to vypadat, že se blýská na lepší časy...

Autor: Petr Bureš
Opatrný optimismus - naznačují výsledky ze 4Q/2023

Pokud jste alespoň občas v loňském roce sledovali průběžné informace, týkající se obchodních výsledků v rámci cyklistického byznysu, asi jste si nemohli nevšimnout, obecného trendu vrcholících finančních propadů, které zaznamenávala většina cyklistických výrobců. Nezřídka se mezinoční poklesy v tržbách pohybovaly ve dvojciferných procentuálních hodnotách a nezačínaly jedničkou.

Opakované výrazné propady zdá se pomalu doznívají. Dokládá to postupný návrat k jednociferným hodnotám, poukazujících na meziroční srovnání obratů a co víc, začínají se objevovat firmy, které již za poslední čtvrtletí loňského roku hlásí mírný růst.

Garmin hlásí rekordní růst

Asi největším pozitivním překvapením jsou ohlášené finanční Garminu, které zahrnují také jeho fitness sortiment. Společnost za čtvrté čtvrtletí meziročně vykázala o 13 % vyšší tržby právě díky segmentu fitness.

Za rok 2023 činily tržby Garminu po přepočtu 122 mld. Kč, což představuje meziroční nárůst o 8 % ze 114 mld Kč v roce 2022. Z toho tržby za samotné čtvrté čtvrtletí činily 35 mld. Kč miliardy USD ve srovnání s 30 mld. Kč ve stejném období roku 2022.

"Do roku 2024 vstupujeme se silným impulsem díky naší robustní produktové řadě a během letošního roku plánujeme uvedení mnoha novinek na trh," komentoval nejnovější výsledky šéf Garminu Cliff Pemble.

Fox Factory letos očekává mírný růst

Sportovní divize společnosti Fox Factory zaznamenala sice loni meziroční propad prodejů o poměrně značných 43%, nicméně z hluboce červených čísel ji dokázala téměř zachránít její automoto divize, díky které se celoroční propad zastavil na pouhých 8,6 % konkrétně na celkovém obratu 34 mld. kč.

Na základě aktuálního stavu trhu a objednávek, pak Fox očekává mírný nárůst obratu pro letošní rok a to konkrétně v rozmezí od 36 do 39 mld. Kč.  Společnost k tomu uvedla, že její "produktová portfolio“ podporuje její dlouhodobý cíl, dosáhnout ve fiskálním roce 2025 tržeb ve výši 46,8 mld Kč, nicméně varovala, že dosažení tohoto cíle závisí na některých faktorech, které jsou mimo její kontrolu.

Shimano očekává propad i v roce 2024

Tradiční velcí hráči jsou krizemi postiženi zpravidla nejvíce. Shimano sice během covidu hlásilo rekordní nárůsty objednávek, díky kterým se dostalo až na více jak dvojnásobky oproto předcovidovému období, ale poslední dva roky zaznamenává naopak strmý pád obratů i objednávek a to společně se stále velkými zásobami skladových komponentů znamená rapidní úbytek nových objednávek ještě v loňském roce.

Shimano ohlásilo celoroční tržby za loňský rok ve výši 56 mld. Kč což je meziroční pokles o 29,5 %. Co se provozního zisku týká, dopadlo ještě podstatně hůře a to o 55 % hůře v porovnání s předchozím rokem 2022.

Pokud jde o budoucnost, Shimano vnímá stále rizika z války na Ukrajině a na Blízkém východě, která by mohla narušit globální dodavatelské řetězce. Uvedla, že mohou ovlivnit ekonomiku také americké prezidentské volby. Shimano očekáná, že se pokles tržeb za fiskální rok 2024 zřejmě zpomalí ale zřejmě se ještě zcela nezastaví, což dokádá odhadovaným 11,5 % poklesem tržeb oproti roku 2023. Jak je vidět ze zveřejněného grafu, i přes pokračující pokles se stále jedná v podstatě o návrat k předcovidovým letům 2018 a 2019. A s podobnými scénáři a křivkami obratů pracuje i mnoho dalších cyklistických firem.

Při důkladnějším studování dostupných zdrojů se dá obecně konstatovat obdobný trend ve vývoji nárůstů a následných poklesů v rámci uplynulých čtyř let s tím, že návratem k předcovidovým číslům se pravděpodobně aktuální propady tržeb zastaví a budou pokračovat dál v rámci mírných růstů. To, kdy se trend prodejů obrátí na růstový, bude ve velké míře záviset na aktuálním stavu zásob jednotlivých firem, některé již nyní hlásí viditelně lepšící se stavy, jiné se naopak budou zbavovat svých zásob ještě mnoho měsíců. Odborníci v cykloprůmyslu se však prakticky shodují na tom, že by se situace měla zcela uklidnit a vrátit do "starých kolejí" nejpozději v rámci modelového roku 2025, tedy fakticky v posledním kvartálu 2024.

Přečteno - 3641x Tagy: business
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. ServisAmer Sports prodává americkou značku ENVE
    Amer Sports prodává americkou značku ENVE
  2. ServisZemětřesení na Tchaj-wanu se cyklistické výroby nedotkne
    Zemětřesení na Tchaj-wanu se cyklistické výroby nedotkne
  3. ServisVe Scottu to vře, korejský vlastník se chce zbavit Beata Zaugga
    Ve Scottu to vře, korejský vlastník se chce zbavit Beata Zaugga
  4. ServisVista Outdoor pokračuje v konsolidaci své sportovní divize Revelyst
    Vista Outdoor pokračuje v konsolidaci své sportovní divize Revelyst
  5. ServisDecathlon spustil aplikaci pro Apple Vision Pro
    Decathlon spustil aplikaci pro Apple Vision Pro
  6. ServisSchwalbe konsoliduje veškerou výrobu do Vietnamu
    Schwalbe konsoliduje veškerou výrobu do Vietnamu

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #4 Aleš Procházka - vloženo: 28.02.2024 v 15:12:49

    odpověď na petan — #2 Máš recht, zrovna včera byly skvrny na slunci a od 15:00 do 17:15 jsme prodali 6 kol. (asi tolik, co od listopadu) Dnes opět tradičně mrtvo, ale servis jede od začátku ledna na 110% :-)

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #3 North Boy - vloženo: 28.02.2024 v 12:18:07

    odpověď na petan — #2 Ano, vše má vliv jak píšete. Ovšem pokud budeme srovnávat rok versus rok , oba v určitém stejném měsíci obou roků (YoY ukazatel) tak věřím, že v minulém roce nebylo uvedeno nějak zásadně méně modelů než předchozí roky, i když možná ano, některé značky udělaly jen face lift , místo nového modelu, to by mohlo mít vliv. Sezónalita bude na Q1 také vidět, to máte pravdu. Po Q2 tedy bude již vše jasnější :-).

    odpověz na tento komentář
  3. avatar
    #2 petan - vloženo: 28.02.2024 v 11:10:42

    odpověď na North Boy — #1 Souhlasím. Šroubování ve Q4 je obecným jevem téměř všude. Na druhou stranu, se v únoru a březnu představí spousta odkládaných novinek u kterých se čekalo mnohdy delší dobu na situaci, až budou nejenom potvrzeny dodávky, ale také alespoň částečně připravené skladové kapacity, což na podzim nebylo. Zásadní vliv na start sezony bude mít letos podle mě i počasí. Podle toho jak brzo přijdou a vydrží první "dvacítky" a lidi se probudí ze zimního spánku, se budou mít obchody dříve nebo později schopnost "zbavit" skladovek a následně zvažovat nové objednávky.

    1. na tento komentář reaguje North Boy — #3
    2. na tento komentář reaguje Aleš Procházka — #4
    odpověz na tento komentář
  4. avatar
    #1 North Boy - vloženo: 28.02.2024 v 08:50:20

    Raději bych počkal na Q1. Na výsledky Q4 (tj i celoroku) mají managementy navázaný bonus schémata a mohli by se přetrhnout, aby vyexpedovali maximum , i kdyby to znamenalo, že jen do skladu prvního distributora v supply chainu , třeba výměnou za podporu na přecenění slow moving items hned v lednu. Q1 ukáže víc.

    1. na tento komentář reaguje petan — #2
    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744